Rigspolitiet melder om flere droneobservationer i Nordsøen
Danmarks nabolande opgraderer sikkerheden omkring energiforsyning med flyovervågning og dronesensorer.
Torsdag blev der for første gang meldt om droneaktivitet ved et dansk olie- og gasfelt, Halfdan B. i Nordsøen.
Nu oplyser Rigspolitiet til TV 2, at politiet også i den forgangne weekend er blevet gjort opmærksom på droner.
- Rigspolitiet kan bekræfte, at vi hen over weekenden har fået henvendelser om droneobservationer i Nordsøen, lyder det i en mail.
Rigspolitiet afviser at svare på, hvor dronerne er observeret, og hvordan politiet forholder sig til observationerne.
Rundt om Danmark er der ligeledes observeret mistænkelig droneaktivitet, og flere nabolande melder om markante tiltag for at øge sikkerheden omkring deres energiforsyning.
Det sker, efter at der mandag i forrige uge blev konstateret lækager på gasrørsledningerne Nord Stream 1 og 2 i Østersøen ud for Bornholm.
Skaderne på gasrørsledningerne i Østersøen er ifølge svenske og danske myndigheder forårsaget af en eksplosiv ladning på "flere hundrede kilo", og statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort det klart, at regeringen vurderer, at skader på rørene er forårsaget af bevidste handlinger.
Jagerfly og dronesensorer
I Norge er der observeret mistænkelig droneaktivitet ved flere boreplatforme og andre gas- og olieinstallationer.
Norsk politi har nu sat et dronesensorsystem op for at identificere droner, der flyver rundt ved platformene, skriver den norske avis VG.
- Vi kommer ikke til at kommentere, hvor mange eller hvem der opererer udstyret, som politiet har derude, siger politidirektør Benedicte Bjørnland til VG.
I flere år har norsk forsvar ledt efter et system, der kan neutralisere fjendtlige droner, som truer Norges interesser, skriver avisen Bergens Tidende.
Men forsvaret har aldrig fået valgt et system eller en leverandør.
Til gengæld har norsk forsvar nu valgt at overvåge sin kyststrækning samt olie- og gasinstallationer ved hjælp af F-35 jagerfly, skriver den norske tv-station NRK.
To specialskibe
I Storbritannien bliver der nu også taget nye metoder i brug for at sikre energiforsyningen.
Søndag fortalte forsvarsminister Ben Wallace ifølge Ritzau, at Storbritannien vil anskaffe sig to specialskibe, der skal beskytte kabler og rørledninger.
Det er fortsat uvist, hvem der står bag lækagerne på Nord Stream 1 og 2 i Østersøen. Men Ben Wallace mener, at truslen mod den britiske infrastruktur kommer fra Rusland.
- Rusland lægger ikke skjul på, at det er i stand til at ramme sådan infrastruktur. Så af den årsag vil jeg fortælle, at vi for nylig har aftalt at anskaffe to specialskibe til at holde vores kabler og rørledninger sikre, siger han.
Forsvarsministeren fremhæver, at britisk økonomi og infrastruktur er sårbar over for hybride angreb, og at internet- og energinetværket er yderst afhængig af rørledninger og kabler.
Krigsskibe i Østersøen
I Danmark er beredskabet i energisektoren også blevet hævet, oplyser Energistyrelsen og det statslige selskab Energinet, der ejer og driver dansk energiinfrastruktur.
Men af hensyn til "statens sikkerhed, fortrolige informationer, samt virksomheders forretningsfølsomme informationer" kan offentligheden ikke få indblik i de konkrete tiltag, skriver Energistyrelsen i en mail til TV 2.
Det er heller ikke muligt at få svar på, hvordan det lige nu går med myndighedernes indsats i Østersøen ved Nord Stream 1 og 2.
Forsvaret og øvrige myndigheder henviser til Københavns Politi, der har indledt en efterforskning. Men politiet afviser tirsdag over for TV 2 at svare på spørgsmål om sagen.
Ifølge den svenske kystvagt ses der ikke længere gasbobler på havoverfladen ved lækkerne på Nord Stream 1, men der strømmer stadig gas ud af Nord Stream 2, skriver kystvagten på sin hjemmeside.
Energistyrelsen i Danmark har oplyst til nyhedsbureauet Ritzau, at fortsat gaslæk kan skyldes lommer af gas, der presses ud af rørledningen i takt med, at den fyldes med havvand. Havvand ventes på sigt at ødelægge rørledningerne, så en eventuel reparation kræver en indsats svarende til den oprindelige etablering.
Både danske og svenske krigsskibe er tirsdag til stede ved gaslækagerne i Østersøen, viser overvågningstjenesten Vesselfinder.
Tirsdag har en lille håndfuld danske krigsskibe cirkuleret rundt ved Bornholm. Det store krigsskib fregatten Absalon med avancerede våben- og sensorsystemer har opholdt sig nær lækagen på Nord Stream 2 sydøst for Bornholm. Det er i internationalt farvand, men inden for det, der kaldes Danmarks eksklusive økonomiske zone.
Imens har svenske krigsskibe ligget ved de tre øvrige læk nordøst for Bornholm i Sveriges eksklusive økonomiske zone.