En pressemeddelelse rystede kongefamilien og blotlagde et "åbent sår"
Beslutningen om at fratage prins Joachims børn deres titler førte til en historisk krise for kongehuset. TV 2 genfortæller her kongehusets kriseuge.
Prins Joachim steg ud af sin bil på Avenue Marceau i det centrale Paris. Han baksede et øjeblik med at få bilen til at låse, inden han blev mødt af et “godmorgen” fra en fremmødt journalist fra Ekstra Bladet.
- Har De tid til et par hurtige spørgsmål? spurgte journalisten.
Det var torsdag morgen 29. september – dagen efter, at kongehuset havde meldt ud, at prins Joachims børn fremover ikke længere vil være prinser og prinsesser.
Prinsen indvilligede i at svare, og hvad der fulgte, var et af de mest omdiskuterede interview med et medlem af det danske kongehus i nyere tid.
Et interview, der detonerede en bombe i den danske kongefamilie, og som hurtigt blev selve billedet på den krise, kongehuset kastede sig selv ud i, da det 28. september blev meldt ud, at Prins Joachims fire børn fra 1. januar 2023 vil miste deres titler og overgå til at være excellencer.
Foran sin arbejdsplads på den danske ambassade i Paris gjorde prins Joachim det kendt, at han kun havde fået fem dages varsel fra hoffet i Danmark, inden pressemeddelelsen om titelfratagelsen røg ud.
Han forklarede, at beslutningen havde såret hans børn, der er i alderen 10-23 år.
- Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde gjort fortræd, og de står selv i en situation, de ikke forstår, lød det blandt andet fra den tydeligt berørte prins.
Afslutningsvis spurgte journalisten, om den seneste udvikling har påvirket prinsens forhold til sin mor, dronning Margrethe.
- Det behøver jeg vist ikke uddybe her, afsluttede prinsen efter en pause.
Ikke længere kongelige højheder
‘Ændringer i titler og tiltaleformer i den kongelige familie’ lød den nøgterne overskrift på den pressemeddelelse, der røg ud onsdag 28. september. Den skulle snart kickstarte en krise, som kongehuset ifølge flere kommentatorer ikke har set magen til nogensinde.
I pressemeddelelsen lød det, at dronning Margrethe havde besluttet, at prins Joachims fire børn, Nikolai, Felix, Henrik og Athena, fremover “alene kan benytte deres titler som grever og komtesse af Monpezat, idet deres hidtidige titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalder”.
Dermed er de fire børn ikke længere kongelige højheder. Beslutningen blev ifølge prins Joachim først præsenteret for prinsen i maj. Her var planen, at de fire børn skulle miste deres titler, når de fylder 25. Men processen blev altså fremskyndet, og prinsen fik kun fem dages varsel, inden pressemeddelelsen røg ud. Det var ikke dronningen selv, der overrakte beskeden, men derimod hofmarskalen.
Før prins Joachim gav det følelsesladede interview i Paris, var det grevinde Alexandra, der er mor til prinserne Nikolai og Felix, som udtalte sig på vegne af sig selv, Joachim og prinsesse Marie.
- Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, lød det fra grevinden til B.T.
Samme aften deltog dronning Margrethe i et arrangement ved navn Forskningens Aften på Nationalmuseet. Her blev hun af de fremmødte journalister spurgt til beslutningen og grevindens reaktion.
Og her gjorde dronningen sig bemærket ved at give et utroligt vævende svar på særligt ét spørgsmål.
De (Joachims gren af familien, red.) føler sig udstødt på grund af Deres beslutning om at fratage deres titler – hvordan påvirker den reaktion Dem?
- Jamen, øh, det må man jo se, hvordan. Men… Jeg kan… Jeg har ikke selv set det, må jeg sige, sagde dronning Margrethe, mens hun bevægede sig væk fra journalisterne.
Dagen efter gav prins Joachim det opsigtsvækkende interview på gaden i Paris, og senere samme dag erklærede prins Nikolai sig ligeledes “chokeret” over beslutningen i et interview med Ekstra Bladet.
Dermed begyndte man at kunne ane konturerne af en krise af historiske dimensioner i den danske kongefamilie.
Sådan lyder det fra royal korrespondent på B.T., Jacob Heinel Jensen.
Royal korrespondent: - Et åbent sår
Der er særligt én udtalelse fra prins Joachim, som ifølge Jacob Heinel Jensen indkapsler, hvor betændt en sag titelfrakendelsen er for kongehuset.
Den royale korrespondent var fløjet til Paris efter kongehusets meddelelse og mødte prins Joachim og prinsesse Marie til et interview i Parc Monceau. Her gjorde parret det blandt andet klart, at deres forhold til kronprinsparret er "kompliceret", og at de endnu ikke havde talt med den øvrige familie hjemme i Danmark,
Og under dette interview lod prinsen også en bemærkning falde, som Jacob Heinel Jensen har vendt i hovedet lige siden.
Direkte adspurgt om dronning Margrethe havde taget kontakt til parret, kom prinsen med dette svar:
- Desværre ikke. Det er også familie. Eller hvad vi nu vil kalde det, lød det fra prinsen i B.T.
Jacob Heinel Jensen har beskæftiget sig indgående med de royale i en årrække og har ved flere lejligheder interviewet prins Joachim.
Og ifølge ham er det særligt de voldsomme følelsesudbrud fra dronningens yngste søn og kongehusets manglende kontrol med det, der udspillede sig i medierne, der er opsigtsvækkende.
- Joachim, der ellers er en meget fattet mand, står pludselig totalt i sine følelsers vold. Det bliver hurtigt klart for mig, at det her handler ikke om royale titler. Det handler om, hvad i alverden der foregår i den her familie, og hvordan de behandler hinanden, lyder det fra Jacob Heinel Jensen.
Jacob Heinel Jensen har i flere kommentarer og klummer på B.T. ikke tøvet med at kalde det, der udspiller sig, for en krise af historiske dimensioner for det danske kongehus.
- Sagen eksploderede i hænderne på kongehuset nærmest med det samme, lyder vurderingen fra Jacob Heinel Jensen.
Han mener, at sagen har efterladt kongehuset “klædt af”.
- Der her er et åbent sår, og alle kan se det. De kan ikke længere stå overbevisende ved siden af hinanden og smile til et arrangement, og det er de nødt til at få styr på, hvis vi skal have genoprettet synet på kongehuset og troen på eventyret.
Mary gyder olie på vandene
Kongehusets kommunikation og krisehåndtering i sagen har fra starten fået dumpekarakter af kommentatorer og kommunikationseksperter.
Særligt har kongehusets kommunikationsstrategi modtaget kritik for øjensynligt ikke at have afstemt historien internt, at lade historien udspille sig i medierne og ikke få lagt låg på tids nok.
Det blev af flere iagttagere betragtet som et forsøg på at klinke skårene, da kronprinsesse Mary under et arrangement i Øksnehallen fredag 30 september gik ud med meldingen om, at kronprinsparret også vil se på deres egne børns titler i fremtiden.
Her kaldte kronprinsessen situationen for “umådelig svær”, men bakkede samtidigt op om dronningens beslutning.
- Forandring kan gøre rigtigt ondt. Det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige, lød det fra kronprinsessen på den røde løber.
Aftenen efter – lørdag 1. oktober – deltog dronningen i endnu et arrangement og blev igen mødt af journalister, der ville have hendes kommentar på den verserende konflikt. Her havde dronningen ingen kommentarer.
Hvad nu?
Mandag brød dronningen dog sin tavshed. I en pressemeddelelse fra kongehuset kom dronningen med budskabet om, at hun var ked af det, og at hun ikke havde taget ordentligt bestik af, hvordan udmeldingen ville påvirke hendes yngste søn og hans børn.
- Jeg har som mor og farmor undervurderet, hvor meget min yngste søn og hans familie føler sig berørt. Det gør et stort indtryk, og det er jeg ked af, siger dronningen blandt andet i meddelelsen.
Pressemeddelelsen var meget atypisk i sin personlige form, lød reaktionen fra blandt andre kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen.
Jacob Heinel Jensen vurderer, at det nok var kongehusets strategi, at pressemeddelelsen fra dronningen skulle sætte punktum for sagen. Ifølge ham bliver den dog højest et komma.
- Det var det eneste rigtige at gøre. For de ved, at de ikke vil blive spurgt om andet. Men der er stadig en million ubesvarede spørgsmål, og sagen kommer ikke til at forsvinde, før vi ser en form for forsoning, siger Jacob Heinel Jensen og tilføjer:
- Jeg hæfter mig også ved den larmende tavshed, efter at pressemeddelelsen kom ud. Det var landets dronning, der rakte hånden frem, men der kom ikke noget svar.
Tirsdag afviste kronprinsen over for B.T. at kommentere dronningens udmelding.