Priserne stiger

Koldere klasselokaler rammer landets skoleelever

Da landets skoleelever mandag trådte ind i klasselokalerne, kunne de for første gang mærke, hvordan lavere indendørs temperaturer føles.

I dag mødte elever og medarbejdere for første gang ind til koldere gange og lokaler på skoler landet over.

For kommuner, regioner og private virksomheder lyder anbefalingen på at skrue temperaturen ned til 19 grader indendørs. For statslige bygninger – såsom skoler – er det derimod fra 1. oktober blevet et krav.

De køligere skoledage skal være med til at imødekomme de stigende energipriser.

Det mærkes nu på blandt andet Hedegårdsskolen i Brønderslev og Lundgårdskolen i Tjørring.

Koldere gange indenfor skolens døre

Mille Sloth Pedersen går i 9.A på Hedegårdsskolen. Hun hæfter sig især ved, at det fremover ikke udelukkende vil være koldt om morgenen.

- Jeg fryser altid. Især om morgenen. Men jeg tror, at jeg kommer til at mærke det endnu mere senere på dagen, hvor det plejer at blive varmere, siger hun til TV 2 Nord.

Mille var forberedt på, at hun mandag ville blive mødt af mere kulde, som følge af de sænkede temperaturer. Hun fortæller, at hun normalt har en tendens til at fryse, og mandag havde hun derfor iklædt sig en tyk trøje.

Men Mille Sloth Pedersen mærkede alligevel temperaturændringerne, da hun trådte ind ad skolens døre.

- Når man kommer på gangene, plejer man at kunne tage jakken af. Men det var lige lidt koldere i morges end normalt.

Hun ser ikke frem til, at det de næste måneder bliver koldere udenfor. Særligt frygter hun for, om det bliver sværere at koncentrere sig i timerne.

- Hvis du har det alt for koldt eller varmt, er det der, dit fokus ligger. I stedet for at fokusere på matematik eller dansk, siger Mille Sloth Pedersen.

Svært at koncentrere sig

Netop en dårligere koncentrationsevne kan være en af konsekvenserne ved de lavere rumtemperaturer. Sådan lyder vurderingen fra direktør i Dansk Center for Undervisningsmiljø, Jannie Moon Lindskov.

- De elever, der påvirkes mest, kan opleve en form for stivhed og anspændthed i kroppen, der kan gøre det lidt sværere at sidde stille og koncentrere sig, siger Jannie Moon Lindskov til Ritzau.

Det skyldes, mener hun, at kroppen bruger mere energi på at holde varmen, sammenlignet med hvad den ellers ville gøre ved højere rumtemperaturer.

Jannie Moon Lindskov understreger dog, at det er individuelt, hvordan de sænkede temperaturer vil føles.

For at undgå uro i de koldere klasselokaler, opfordrer direktøren i det statslige videnscenter for undervisningsmiljø i stedet til, at forældre er opmærksomme på at give deres børn ekstra varmt tøj med.

Netop det budskab har man også på Hedegårdsskolen i Nordjylland haft fokus på at videreformidle til både elever og forældre.

Skistrømper og skiundertøj

Et andet sted i landet, på Lundgårdskolen ved Herning, har der også til mandagens morgensamling været fokus på de ekstra lag tøj.

- Vi har opfordret eleverne til både skistrømper, skiundertøj og varme trøjer, siger skoleleder på Lundgårdskolen, Ketty Nørgaard Høj, til TV Midtvest.

Her er fokusset på energikrisen og initiativer langt fra noget nyt. Temperaturerne i ubrugte lokaler er allerede blevet sænket, og hver anden lampe på gangarealerne er slukket.

Fællessamlinger er derudover med til at gøre eleverne opmærksomme på, at de kommende måneder kan blive koldere. Og ikke kun udendørs.

Samtidig har Lundgårdskolens ledelse opfordret både lærere og elever til at holde døre og vinduer lukket. Ifølge skolelederen vil rumtemperaturen dermed naturligt stige, da der er omkring 20-25 børn til at opvarme et klasselokale.

Ketty Nørgaard Høj understreger dog, at de sænkede temperaturer er noget, skoleeleverne og medarbejderne vil kunne mærke.

- Måske får vi lidt kolde fingre hen over vinteren. Så må vi håbe, at vi snart er på den anden side af det.