Prins Joachim og familien er i chok – men er beslutningen i virkeligheden så overraskende?
Dronningen åbner op for lidt af testamentet med beslutningen om at fratage fire af børnebørnene deres royale titler, vurderer ekspert.
Et lyn fra en klar himmel.
Prins Joachim og familien lagde ikke skjul på det chok, der ramte dem, da dronningen besluttede at fratage prinsens fire børn deres titler som prinser og prinsesse.
Men ser man ind i det større billede, er det måske ikke så overraskende med ændringer i kongefamilien.
Det mener forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen.
- Med otte børnebørn bliver det et meget omfangsrigt kongehus til en lille befolkning på knap seks millioner, så det her er dronningens forsøg på at skære til, siger han.
I tråd med nordiske kongehuse
Dertil siger han, at beslutningen går meget godt i spænd med de tendenser, som man ser i andre kongehuse i Europa.
Det var også noget, som kongehuset fremhævede, da beslutningen blev meldt ud onsdag.
Ifølge Søren Jakobsen har dronningen skelet til blandt andet det norske og det svenske kongehus.
- Dybest set er det en meget logisk beslutning. Nu kommer det til at virke voldsomt, fordi den bliver modtaget voldsomt, siger han.
Samme melding kommer fra Michael Bregnsbo, der er kongehusekspert og lektor i historie ved Syddansk Universitet.
Svensk kongehus traf valg i familieråd
Han peger dog på, at der er en væsentlig forskel på, hvordan det svenske og det danske kongehus har håndteret situationen.
- I det svenske kongehus blev beslutningen truffet på et familieråd, hvor alle var tilfredse. I Danmark er det dronningen, der har truffet beslutningen over hovedet på prins Joachim og familien, og det er derfor, de reagerer så kraftigt, siger Michael Bregnsbo.
Ifølge Søren Jakobsen giver det mening, at dronningen træffer beslutningen nu, mens hun stadig er ”rask og rørig”.
Desuden sender hun ikke den svære beslutning videre til kronprins Frederik, der alligevel skulle tage den på et senere tidspunkt, vurderer han.
- Dronningen åbner i virkeligheden op for lidt af testamentet her, siger Søren Jakobsen.
Må klare sig selv
Selvom både prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai er kede af beslutningen, kan den i sidste ende betyde, at en byrde bliver løftet fra børnenes skuldre, da de bliver fritaget fra officielle pligter, mener Søren Jakobsen.
- Man forventer noget af dem, når de bærer titlen som prinser eller prinsesser. De skal også spørge om tilladelse til at gifte sig, men nu kan de gifte sig, med hvem de vil, siger Søren Jakobsen.
Siden 2016 har det stået klart, at alle dronningens børnebørn – med undtagelse af prins Christian – skal skaffe deres eget levebrød, når de bliver voksne, da de ikke vil modtage apanage.
Derfor har det også været vigtigt for dronningen at melde nedskæringen af kongehuset ud så tidligt som muligt, så børnene kunne finde deres egen levevej og få en uddannelse, mener Søren Jakobsen.
- Der er ikke mange familier i Danmark, der har samme luft i budgettet som Joachims. Det har børnene bemærket, og hvis de skal have de samme levestandarder, de er vokset op med, skal de have nogle uddannelser, der kaster noget af sig, siger kongehuseksperten.
Alvorlig kommunikationsfejl
Men selvom Søren Jakobsen mener, at dronningen har gjort det rigtige formelt ved at skære ned på antallet af prinser og prinsesser i kongehuset, mener han stadig, at det kunne have været gjort på en bedre måde.
Ifølge ham er der sket en alvorlig fejl i kommunikationen fra dronningens side.
- Det er klart, at det sætter sine spor hos prins Joachim, som vil tage lang tid at hele. Han føler sig ilde behandlet, og det er han objektivt set også blevet, siger forfatteren.
Selvom prins Joachims børn bliver frataget titlerne fra det nye år, beholder de samme plads i arverækken.
Fredag åbnede kronprinsesse Mary desuden op for, at kronprinsparrets yngste børn også bliver frataget deres titler.