Samfund

Nu får kontroversiel Peter Madsen-dokumentar premiere: Anmelder peger på problemer

Filmen blev trukket tilbage efter premieren, men kan nu ses i en ny version. Dansk anmelder har set begge versioner og påpeger en række problemer.

Dokumentaren 'Into the Deep' startede som et portræt af en excentrisk mand og hans dedikerede følge af unge mennesker.

Filmen følger Peter Madsen og en gruppe unge frivillige og deres arbejde på Madsens opfinderværksted med rumraketter og ubåde i et år, op til at han begik drabet på den 30-årige journalist Kim Wall ombord på ubåden Nautilus 10. august 2017.

Og det var altså midt i optagelserne til dokumentaren, at historien tog en chokerende drejning.

Med ét var filmen ikke længere et portræt af en excentriker, men derimod en film om en gruppe unge mennesker, der må indse, at de har omgåedes en gerningsmand til en voldsom forbrydelse.

De voldsomme hændelser og ændringen i hele filmens præmis skabte stor kontrovers, da filmen fik premiere på filmfestivalen Sundance i 2020.

Her fik filmen en varm modtagelse i både danske og internationale medier, men hurtigt viste det sig, at ikke alt var, som det skulle være.

En af de unge frivillige, der oprindeligt havde samtykket til at medvirke, havde ønsket at trække sig fra filmen og medvirkede derfor i den endelige film mod sin vilje. Det kom frem i Filmmagasinet Ekko.

En fotograf, der havde medvirket i dokumentaren i starten af produktionen, kritiserede desuden over for Filmmagasinet Ekko filmens instruktør, australske Emma Sullivan, for hendes metoder og særligt hendes tilgang til de unge medvirkende.

Om 'Into the Deep'

I 2016 begyndte instruktør Emma Sullivan en dokumentar om den danske opfinder Peter Madsen og de unge frivillige, der hjalp ham med hans raket- og ubådsprojekter. Sullivan fulgte Madsen helt frem til og inklusive den dag 10. august 2017, hvor han begik drabet på den 30-årige svenske journalist Kim Wall ombord på sin hjemmebyggede ubåd. 

Filmen fik i første omgang premiere på den amerikanske filmfestival Sundance i 2020. Herefter blev den trukket tilbage, da flere af filmens medvirkende udtalte, at de medvirkede i filmen mod deres vilje. Filmen er siden blevet klippet om. 

Filmen er produceret af det danske dokumentarfilmselskab Plus Pictures. 

Filmen har nu premiere 30. september på Netflix. 

Det resulterede i, at filmen kun blev vist en enkelt gang i sin oprindelige form, og at Netflix, der havde købt distributionsrettighederne til filmen, udskød udgivelsen.

Men fredag udkommer filmen på streamingplatformen – i en redigeret udgave.

En anderledes film

Assisterende redaktør og anmelder på Filmmagasinet Ekko Niels Jakob Kyhl Jørgensen har set begge udgaver af filmen.

Han så filmen til første visning på Sundance Festival, hvor han kvitterede med en femstjernet anmeldelse – som han efterfølgende trak tilbage, da kritikken fra de medvirkende kom frem.

Det her er en meget, meget anderledes og mere overfladisk film

Niels Jakob Kyhl Jørgensen, Filmmagasinet Ekko

Han understreger, at han i dag ikke mener, at det var etisk forsvarligt at bringe den oprindelige film. Den nye, redigerede version af filmen mener han også lader noget tilbage at ønske.

- Det her er en meget, meget anderledes og mere overfladisk film. Der er flere karakterer, der er klippet helt ud eller anonymiseret, og dermed har man også mistet en del af filmens allerstærkeste scener. Og man er også endt med en film, hvor portrættet af Peter Madsen står mere centralt, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen.

Det store etiske spørgsmål

Ifølge Niels Jakob Kyhl Jørgensen er der flere vigtige etiske hensyn, man som filmskaber skal tage, når man beskæftiger sig med virkelige, alvorlige sager såsom ubådssagen.

- Når man laver en film om de hændelser, er det grundlæggende etiske spørgsmål, hvorfor man overhovedet skal beskæftige sig med og give en platform til Peter Madsen. Det skylder man at retfærdiggøre over for publikum, men det lykkedes man ikke med i den nye version, lyder hans vurdering.

Han finder det også grundlæggende problematisk, at filmen også til dels er et portræt af, hvem Peter Madsen var, før han begik sin forbrydelse.

- Det hører jo med til historien, at folk blev forblændet af hans talent, men jeg mener ikke, at man fra et retfærdighedsmæssigt synspunkt i dag kan fremstille Peter Madsen som andet end gerningsmand. Af samme grund kan man ikke vise filmen ‘Amateurs in Space’ i dag, siger Niels Jakob Kyhl Jørgensen med henvisning til en dokumentar fra 2016, der viser Peter Madsen som amatørastronaut og hans arbejde med at bygge en rumraket.

TV 2 har forsøgt at få et interview med filmens danske producent Mette Heide fra Plus Pictures. Hun henviser til Netflix, som afviser at stille op til interview. TV 2 har gennem Netflix' danske pr-bureau forsøgt at få et interview med instruktør Emma Sullivan, men det er ikke lykkedes.