Styrelse kommer med optimistisk melding om ny vaccine

En ny vaccine vil snart blive en del af det danske program mod coronavirus. Den er tilpasset den variant, der lige nu er dominerende herhjemme.

Om fĂĄ dage vil det danske vaccinationsprogram mod coronavirus gĂĄ ind i en ny fase, nĂĄr alle danskere over 50 ĂĄr fra 1. oktober kan blive vaccineret.

Og nu er der en ny spiller på banen. En, der ser ud til at kunne noget, som ingen af de forrige vacciner har været særligt gode til: En lidt bedre effekt i forhold til smittespredning.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Vaccine matcher den variant, der lige nu er dominerende

Danmark har allerede godkendt Ă©n varianttilpasset vaccine, som er taget i brug. Den er rettet mod Omikron-varianten BA.1.

Hvad er en varianttilpasset vaccine?

De coronavacciner, som bliver anvendt nu, er baseret pĂĄ spikeproteinet fra den oprindelige coronavariant, som startede pandemien i december 2019. AltsĂĄ Wuhan-varianten.

Der er siden fremkommet nye varianter med ændrede spikeproteiner som for eksmpel Alfa, Delta og Omikron. De nye vacciner er tilpasset Omikron-varianten og bliver derfor kaldt en varianttilpasset vaccine.

Ellers er alle mRNA-vaccinerne baseret pĂĄ det samme.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Men Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har for få uger siden godkendt endnu en varianttilpasset vaccine, som er rettet mod Omikron-varianterne BA.4 og BA.5. Den sidste er den variant, som i mange lande har fået smittetallene til at stige hen over sommermånederne – også i Danmark.

Og netop fordi den nye vaccine matcher den variant, der lige nu er den dominerende i Danmark, kan vaccinen have en lidt bedre effekt pĂĄ smittespredning.

- Det kan endda være, at den BA.4- og BA.5-opdaterede vaccine beskytter lidt bedre mod at blive smittet eller videregive smitte end den BA.1-opdaterede vaccine, og derfor indfaser vi den i vaccinationsprogrammet, oplyser Sundhedsstyrelsens vicedirektør, Helene Probst.

Ny vaccine vil erstatte BA.1-vaccinen

Sundhedsstyrelsen forventer, at begge de to nye varianttilpassede vacciner giver en bedre og bredere beskyttelse end de tidligere vacciner, der er baseret pĂĄ den oprindelige coronastamme, Wuhan-stammen.

- Vi forventer, at den BA.4- og BA.5-opdaterede vaccine giver mindst lige så god beskyttelse mod alvorlig sygdom og død som den allerede godkendte BA.1-opdaterede vaccine og er lige så sikker som de andre mRNA-vacciner, oplyser styrelsen.

De nye vacciner vil blive leveret løbende og bliver langsomt indfaset i vaccinationsprogrammet.

Det betyder, at de nye vacciner med tiden vil erstatte den varianttilpassede vaccine mod BA.1, der bliver vaccineret med lige nu.

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle som udgangspunkt vil blive tilbudt den nye vaccine fra midten af oktober 2022.

Men hvad sĂĄ, hvis der dukker en ny variant op?

Eksperter er bekymret over ny ekstrem variant

Eksperter over hele verden holder lige nu øje med flere nye bekymrende varianter, herunder BJ.1 og BA.2.75.2, som TV 2 tidligere har beskrevet her og her.

Især subvarianten BA.2.75.2 ser ud til i højere og i en mere ekstrem grad end nogen anden variant indtil nu at kunne undslippe antistoffer fra både tidligere infektion og vaccination.

Det oplyser blandt andet den svenske professor Benjamin Murrell ved Karolinska Institut i Stockholm.

Ifølge en anden professor – den østrigske mutationsekspert Ulrich Elling – sætter varianten derfor spørgsmålstegn ved effekten af de nye varianttilpassede vacciner.

Den danske ekspert Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi, har til TV 2 oplyst, at BA.2.75.2. pĂĄ trods af vaccinen ser ud til at reagere dĂĄrligere med antistoffer selv fra personer, der har haft smitte med varianten BA.5.

Og BA.5 er netop den drivende faktor i den nye vaccine, som snart vil blive indfaset i det danske vaccinationsprogram. Men det er ikke muligt vaccinemæssigt at være helt på højde med de varianter, der cirkulerer, siger han:

- Det er BA.5, der er den mest dominerende variant i øjeblikket. Derfor er det rimeligt at skifte over til den nye vaccine, når den kommer på plads, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

BA.2.75.2 er en subvariant

BA.2.75.2 er en subvariant af BA.2.75, der har spredt sig i Indien. Og BA.2.75 er igen en undervariant af BA.2, der i vinter lagde danskerne pĂĄ langs i tusindvis.

BA.2.75.2 er kun fundet i få tilfælde i Danmark

Smitten med de nye varianter er stigende i flere lande, men der er endnu kun fundet få tilfælde af BA.2.75.2 i Danmark, fremgår det i den seneste statusrapport fra Statens Serum Instituts (SSI).

- BA.2.75.2. er herhjemme ikke steget sĂĄ meget, som man kunne have frygtet og forventet ud fra dens egenskaber til at undslippe antistoffer, siger Allan Randrup Thomsen.

BA.2.75.2 er en subvariant af undervarianten BA.2.75. Det betyder, at BA.2.75 er muteret videre til BA.2.75.2.

Undervarianten BA.2.75 er ifølge SSI den hyppigste undervariant i Danmark og blev i starten af september for første gang fundet i spildevandet to steder i Jylland. Dermed udgjorde undervarianten 5 procent af de varianter, der undersøges for i spildevandet.

Det var første gange i fem uger, at BA.5 ikke var den eneste variant, der blev fundet i spildevandsovervågningen.

Undervarianten BJ.1 er nu også fundet i to prøver i Danmark, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lørdag på Twitter.

Allan Randrup Thomsen fremhæver også varianterne BF.7 og BA.4, der cirkulerer i Danmark:

- Men de varianter er dækket godt ind med den nye varianttilpassede vaccine, der kommer.