Samfund

Prins Nikolai er i chok over dronningens beslutning

Ligesom sine forældre er 23-årige prins Nikolai meget berørt over, at dronningen tager titlerne fra ham og hans søskende.

Prins Nikolai er meget ked af og skuffet over beslutningen om, at han og hans tre søskende mister deres titler som prinser og prinsesse.

Det siger han til Ekstra Bladet.

- Hele min familie og jeg er selvfølgelig meget kede af det. Vi er, som mine forældre også har udtalt, i chok over denne her beslutning og over, hvor hurtigt det i virkeligheden er gået, siger prins Nikolai til mediet.

Han fortæller, at han slet ikke forstår sin farmors beslutning.

- Jeg er meget uforstående over for, hvorfor det skal ske sådan her, siger 23-årige prins Nikolai.

Hele familien er berørte

Tidligere torsdag fortalte prins Joachim, at også han er "meget, meget ked af" og "uforstående" over for dronningens beslutning. Han var tydeligt berørt, da han blev interviewet af Ekstra Bladet foran den danske ambassade i Paris. Her fortalte han, at det aldrig er sjovt at se sine børn "blive gjort fortræd".

- I maj fik jeg forelagt en plan, som i det store hele gik på, at når børnene hver især fylder 25, så ville det ske... Athena fylder 11 til januar... Jeg fik fem dages varsel på det her, sagde prins Joachim tidligere.

Prins Nicolai siger i interviewet med Ekstra Bladet, at han ikke har set klippet med sin far, men at han har læst og hørt om det. Ifølge ham er de "alle sammen" lige så berørte af situationen.

Dronningens beslutning

Onsdag fremgik det i en pressemeddelelse fra kongehuset, at fra 1. januar må prins Joachims børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesse. I stedet bliver de henholdsvis grever og komtesse af Monpezat.

Beslutningen var truffet, fordi dronningen ønsker at "skabe rammerne for, at de fire børnebørn i højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer", lød det i pressemeddelelsen.

Kort efter fortalte grevinde Alexandra, der er mor til prins Joachims to ældste børn, at beslutningen kom som et chok for prins Joachims gren af den kongelige familie.

- De er rigtig, rigtig kede af det. Det er alle fire børn. Og selvfølgelig også deres forældre – prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra, sagde grevinde Alexandra gennem sin presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, til TV 2.

Kommunikationschef i Kongehuset, Lene Balleby, har tidligere udtalt, at beslutningen har været længe undervejs.

- Vi forstår godt, at der er mange følelser på spil i øjeblikket, men vi håber, at dronningens ønske om at fremtidssikre kongehuset vil blive respekteret, lyder det.

Det drejer sig om børnene prins Nikolai på 23 år og prins Felix på 20 år, som prins Joachim har med grevinde Alexandra, samt prins Henrik på 13 år og prinsesse Athena på 10 år, som prins Joachim har med prinsesse Marie.