Samfund

Prins Joachims rolle er skrumpet gennem årene

Prins Joachims problemer i kongehuset begyndte allerede med brylluppet med Alexandra, siger ekspert.

Det er ikke altid nemt at være nummer to i rækken, og prins Joachim har ligesom sin far, prins Henrik, haft svært ved at finde sin rolle i kongehuset gennem årene.

Det fortalte han om sidste år i et interview i det franske magasin Point de Vue.

Onsdag blev det nok engang understreget, da dronning Margrethe fratog prins Joachims børn titlerne som prinser og prinsesse fra det nye år. En beslutning, som prins Joachim har udtalt, at han er ”meget, meget ked af”.

Ifølge Jakob Steen Olsen, der er kongehuskommentator ved Berlingske, har prins Joachim været på en vanskelig rejse i en stor del af sit voksenliv.

- Hvis du er kronprins, er der stukket en kurs ud, så ved du ligesom, at du skal efterfølge din far eller mor. Men når man er nummer to, skal man finde sin egen vej, siger Jakob Steen Olsen.

Prins Joachims vanskeligheder har ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke ikke noget at gøre med ham som person. Nærmere den måde, som systemet er skruet sammen på.

- Det har altid været sådan i nyere tid, at nummer to har en central rolle i barndommen, men efterhånden som de ældre søskende stifter familie, så bliver de perifere, siger Lars Hovbakke.

TV 2 har fået de to kongehuseksperter til at komme med nedslagspunkter i Joachims vanskelige rejse samt hans fremtidige rolle:

1995: Prins Joachim gifter sig med Alexandra og får tildelt apanage

Historien om prins Joachims vanskelige rejse startede i 1995, hvor han som 26-årig giftede sig med den fem år ældre Alexandra Christina Manley (i dag grevinde Alexandra, red.).

På det tidspunkt var der ingen udsigt til, at kronprins Frederik skulle få hverken kone eller børn, og for at sikre kongehusets overlevelse og en tronarving, besluttede man at ændre en knap 150 år gammel praksis. Kredsen, der modtog apanage, blev udvidet til prins Joachim og hans ægtefælle.

Men som bekendt skal man yde for at nyde, fortæller Jakob Steen Olsen.

- Og det er her problematikken opstår. For hvad var Joachims rolle? Man kan godt sige, at der var et stigende pres på prins Joachim i forhold til, at folk ikke rigtig kunne finde ud af, hvad der egentlig var hans rolle, lyder det fra kongehuseksperten.

2005: Prins Joachim bliver skilt

Kronprins Frederik blev i 2004 gift med kronprinsesse Mary og havde snart efter en tronarving, prins Christian, mens prins Joachim og Alexandras ægteskab faldt fra hinanden.

Parret blev i 2005 skilt og fik fælles forældremyndighed over prins Nikolai og prins Felix. Grevinde Alexandra flyttede med børnene til parrets lejlighed på Amalienborg, mens prins Joachim blev boende på Schackenborg.

Ifølge Jakob Steen Olsen kan man ikke tale om prins Joachims kriser uden at nævne skilsmissen fra Alexandra, da den gav lidt turbulens.

2014: Utilfredshed i befolkningen efter exit fra Schackenborg Slot

I 2008 blev prins Joachim gift med prinsesse Marie, og parret fik to børn, prins Henrik og prinsesse Athena. Familien boede på Schackenborg Slot, men flyttede i 2014 til København.

Indtil da havde prins Joachim haft en klar rolle som kongehusets repræsentant i det jyske, men den gik tabt, da Schackenborg blev solgt, siger Lars Hovbakke.

- Han blev en fritsvævende prins i luften, som ikke havde noget særligt, han kunne eller gjorde i forhold til kronprins Frederik, siger han.

Ifølge kongehusekspert Jakob Steen Olsen havde danskerne svært ved at forstå beslutningen om at sælge slottet. Det kunne blandt andet ses i de undersøgelser, der blev lavet løbende.

- Danskerne syntes, at han forlod grænselandet, hvor han havde en rolle at spille. Man syntes, at han svigtede den pligt, som kongehuset skal leve op til, siger Jakob Steen Olsen.

Han blev en fritsvævende prins i luften, som ikke havde noget særligt, han kunne eller gjorde i forhold til kronprins Frederik

Kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke

2016: Prins Christian bliver det eneste barnebarn, der får apanage

I 2016 meddeler kongehuset, at prins Christian bliver den eneste af dronning Margrethes i alt otte børnebørn, der kommer til at modtage apanage.

Ifølge Lars Hovbakke var det særligt forventninger til kongehuset udefra, der gjorde udfaldet for beslutningen.

- Det var samfundsmæssige omstændigheder, der gjorde, at man kunne frygte, at opbakningen ville falde, hvis der var for mange, der modtog apanage, uden de kunne se, at de arbejdede. Derfor tog man beslutningen, siger han.

2019: Familien sendes til Paris

I sommeren 2019 flyttede prins Joachim og familien til Paris, hvor prins Joachim var blevet optaget på en etårig uddannelse på det franske forsvarsakademi École militaire. Året efter tiltrådte han som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris.

Det blev i den forbindelse diskuteret, hvorvidt parret flyttede til Paris af egen fri vilje eller ej. Prinsesse Marie pustede yderligere til de spekulationer, da hun under et interview med Se & Hør sagde: ”Det er ikke altid os, der bestemmer”.

- Vi kan godt formode at Joachim og Marie ikke er tilfredse med den udstationering, de har nu, siger Jakob Steen Olsen.

Derudover peger Lars Hovbakke på, at det ikke ligefrem er til prins Joachims fordel, at hans arbejde for forsvaret skal være hemmeligt.

- Når man ikke hører om det i offentligheden, så er der mange, der får den opfattelse, at han er skaffet af vejen og ikke laver noget, siger han.

2022: Børnene får frataget deres royale titler

Den seneste krise har udspillet sig denne uge, hvor prins Joachims børn får frataget sig titlerne som prinser og prinsesse.

Ifølge Lars Hovbakke er det en naturlig udvikling både i forhold til beslutningen om at droppe apanage til de fleste børnebørn i 2016 og i forhold i den tid, vi lever i nu.

- Vi lever i en omskiftelig tid med først corona, krig i Ukraine og økonomiske kriser. Folk har generelt en tendens til at blive kritisk over for nummer to, tre og fire i krisetider, siger han og tilføjer, at lignende tendenser ses hos det norske og svenske kongehus.

Jakob Steen Olsen kalder det derimod ”en fortsættelse af ydmygelsen” for prins Joachim og prinsesse Marie.

- De føler, at de har noget at bidrage med og gerne vil have lov til det, men også føler, at de ikke rigtig kan få lov til det, siger han.

Hvad bliver prinsens rolle i fremtiden?

Jakob Steen Olsen har svært ved at svare på, hvordan prins Joachims rolle i kongehuset vil se ud i fremtiden.

Men én ting er sikkert: Der bliver mindre brug for ham.

- Kongehuset satser på hovedstammen. Og i takt med at prins Christian og prinsesse Isabella bliver voksne, er det dem, der skal tage fra, fordi de står først i arvefølgen.

Joachim har sin mors sproglige begavelse, som kronprins Frederik selv har ytret, at han ikke besidder

Jakob Steen Olsen, kongehuskommentator ved Berlingske

Lars Hovbakke tror dog ikke, at prins Joachim vil forsvinde helt ud af billedet.

- Han vil blive ved med at have en vigtig plads. Især når hans børn ikke skal have det, siger han.

Personligt synes Jakob Steen Olsen, at det er en ærgerlig udvikling, hvis prins Joachim og prinsesse Marie får en mindre rolle end i dag.

- Når nu vi har givet apanage til dem, så synes jeg, at vi skal drage nytte af dem. De kan noget helt særligt. Joachim har sin mors sproglige begavelse, som kronprins Frederik selv har ytret, at han ikke besidder.

- Så jeg synes, at kongehuset burde indse, at prins Joachim har nogle helt særlige formidlingsevner, som kongehuset kan få brug for i fremtiden, når hans mor ikke er der mere – til at fortælle om hvem vi er, landet, folket og hvor vi kommer fra, afslutter han.