Prins Joachim reagerer pĂĄ dronningens beslutning: - Jeg er meget, meget ked af det

Prins Joachim fik fem dages varsel, før beslutning om fratagelse om royale titler blev offentliggjort.

Prins Joachim er "meget, meget ked af" og "uforstående" over for dronningens beslutning om at fratage prinsens børns titler som prinser og prinsesser.

Det siger han i et interview med B.T.

Ifølge kongehuset har prins Joachim kendt beslutningen siden maj, men det er han ikke enig i.

- Jeg fik fem dages varsel på det her. Til at fortælle mine børn, at til nytår bliver deres identitet taget fra dem. Jeg er meget, meget ked af det over at se dem kede og uforstående over for det, der sker over hovedet på dem, siger han til B.T.

Planerne er fremskyndet

Han fortæller videre, at han 5. maj fik fremlagt en plan om, at hans børn skulle fratages titlerne, når de fylder 25 år. Det er den plan, han for fem dage siden fik at vide, der var blevet fremskyndet. Prins Joachims yngste barn, prinsesse Athena, fylder 11 år til januar.

Han siger også, at han ikke ved, hvorfor planerne blev fremskyndet, og at han havde bedt om betænkningstid i forhold til at komme med en tilbagemelding.

Ekstra Bladet har torsdag mødt prins Joachim foran den danske ambassade i Paris. Her siger han også, at "alle sammen er meget kede af det".

- Det er aldrig sjovt se sine børn på den måde blive gjort fortræd. De står i en situation, de ikke selv forstår, siger han til avisen.

Kom som et chok

Onsdag fremgik det i en pressemeddelelse fra kongehuset, at fra 1. januar må prins Joachims børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesse.

Beslutningen var truffet, fordi dronningen ønsker at "skabe rammerne for, at de fire børnebørn i højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer", lød det i pressemeddelelsen.

Kort efter fortalte grevinde Alexandra, der er mor til prins Joachims to ældste børn, at beslutningen kom som et chok for prins Joachims gren af den kongelige familie.

- De er rigtig, rigtig kede af det. Det er alle fire børn. Og selvfølgelig også deres forældre – prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra, sagde grevinde Alexandra gennem sin presserådgiver, Helle von Wildenrath Løvgreen, til TV 2.

Naturlig forlængelse

Prins Joachims børn fastholder deres plads i arvefølgen.

Det drejer sig om børnene prins Nicolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik.

Nicolai og Felix har prins Joachim med grevinde Alexandra. Athena og Henrik har prins Joachim med sin nuværende kone, prinsesse Marie.

Kongehuset har kaldt beslutningen om at fratage de fire kongelige deres titler for en naturlig forlængelse af en beslutning i maj 2016.

Her blev det meddelt, at prins Christian som den eneste af dronningens børnebørn forventes at modtage apanage – en årlig økonomisk ydelse, som en stat giver til kongelige personer.

Til B.T. udtaler kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, på baggrund af prins Joachims interview følgende torsdag eftermiddag:

- Som dronningen udtalte i går, så har beslutningen været længe undervejs. Vi forstår godt, at der er mange følelser på spil i øjeblikket, men vi håber, at dronningens ønske om at fremtidssikre kongehuset vil blive respekteret.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra prins Joachim og kongehuset.

Dronning Margrethe blev onsdag forholdt kritikken fra grevinde Alexandra. Se det her:

- Det er en overvejelse, jeg har haft ganske længe, og jeg tror, at det vil være godt for dem i deres fremtid, og det er det, der er årsagen, siger dronningen. Video: Emil Eire Frerk Olsen