Samfund

Politiet undersøger droneaktivitet ved dansk gasfelt

Der er observeret en eller flere droner ved det danske olie- og gasfelt Halfdan B.

Ansatte på den danske boreplatform Halfdan Bravo, som ligger i Nordsøen og drives af TotalEnergies, fik onsdag øje på en eller flere droner.

Det sker, efter at norske myndigheder tidligere på ugen har advaret om droneaktivitet ved flere norske gas- og oliefelter.

Rigspolitiet oplyser til TV 2, at Syd- og Sønderjyllands Politi onsdag eftermiddag modtog en henvendelse om, at nogle ansatte på boreplatformen Halfdan Bravo tidligere på dagen havde observeret en drone i nærheden af boreplatformen.

- Politiet undersøger hændelsen og kan på nuværende tidspunkt ikke komme med yderligere oplysninger, lyder det kortfattet i en mail fra rigspolitiet.

TotalEnergies har til Ekstra Bladet fortalt, at "der har været observationer af uautoriseret droneaktivitet ved Halfdan B olie- og gasfeltet i Nordsøen den 28. september".

Energiselskabet har nu taget "de nødvendige" skridt i forhold til sikkerheden ved boreplatformen, ligesom selskabet er i dialog med myndighederne.

Det er lige nu uvist, om der er observeret en eller flere droner, hvem der står bag droneaktiviteten, og hvad formålet har været.

Øget beredskabsniveau

Meldingen om droneaktivitet ved en dansk boreplatform kommer, efter der er konstateret fire lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 nær Bornholm i Østersøen.

Lækager, der har fået Energistyrelsen til at bede Energinet, der er ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem, om at hæve beredskabsniveauet til orange.

Det er det næsthøjeste af fem niveauer og betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

Den nationale operative stab (NOST) er trådt sammen for at koordinere håndteringen af gaslækagerne, som statsminister Mette Frederiksen (S) har kaldt en bevidst handling - ikke et uheld.

Droner ved norske gasfelter

Det norske olie- og gasselskab Equinor har også hævet beredskabsniveauet på deres anlæg efter gaslækagerne i Østersøen.

I løbet af de seneste uger har der været mindst seks observationer af uidentificerede droner inden for en sikkerhedszone på 500 meter fra norske boreplatforme.

Mandag advarede Petroleumstilsynet i Norge om, at dronerne kan udgøre en risiko eller måske endda bruges til angreb på platformene.

Det danske gasfelt Halfdan B ligger 210 kilometer vest for Esbjerg og blev drevet af Maersk Oil frem til 2018. I dag er det overtaget af det franske olieselskab TotalEnergies.

Halfdan er det næststørste danske gasfelt målt på, hvor meget gas der udvindes, skriver Ritzau. Danmarks største gasfelt er Tyra, som i øjeblikket er ude af drift på grund af renovering.