"Meget usædvanligt" indblik i skænderi i kongehuset: - Vi har nu en helt anden situation
Prins Joachim reagerer over for danske aviser med sorg og uforståenhed over for dronningens beslutning.
- Virkelig usædvanligt.
Sådan beskriver flere kongehuseksperter de royale stridigheder, som den danske offentlighed i de seneste dage har fået indblik i.
Senest er det prins Joachim, der i et interview med B.T. torsdag reagerer med sorg og uforståenhed over for dronningens beslutning om at fratage prinsens børns royale titler.
Prins Joachim hævder desuden, at han "fik fem dages varsel" om beslutningen og altså ikke månedsvis, som kongehuset ellers har udlagt det.
Et tegn på, at der opstået "et kommunikationsmæssigt kiks" internt mellem de royale, fortæller Michael Bregnsbo, lektor i historie ved Syddansk Universitet:
- Der er tydeligvis en uenighed omkring prins Joachims varsel, men det er virkelig usædvanligt, at man begynder at bestride det offentligt. Stemningen er formentlig ikke alt for god lige nu.
Kommunikationen "halter lidt"
Onsdag lød det i en pressemeddelelse fra kongehuset, at prins Joachims børn fra 1. januar ikke længere kan kalde sig prinser og prinsesser.
En beslutning truffet af dronning Margrethe for at give de fire børnebørn muligheden for selv at "forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer".
Siden har de kongeliges reaktioner på beslutningen været mange og voldsomme.
Fra grevinde Alexandras side, mor til to af børnene, lød det, at børnene "føler sig udstødte" efter beslutningen, og at de er "kede af det og i chok".
Og nu udtaler prins Joachim altså til Ekstra Bladet, som torsdag har talt med prinsen foran den danske ambassade i Paris, at han "ikke her behøver at uddybe", hvordan beslutningen har påvirket forholdet til hans mor, dronning Margrethe.
Ifølge Michael Bregnsbo tyder det på, at prinsen "føler sig krænket", og at den interne kommunikation "halter lidt".
- I kongehuset er den her udmelding formentlig ikke noget, man er særligt begejstret for. Jeg tror, de ser på det med irritation og ærgrelse og bekymrer sig om, hvad det kan betyde for kongehusets renommé, siger han til TV 2.
Hvad kan det reelt betyde for kongehusets renommé?
- Uenighederne i kongehuset kan forplante sig i offentligheden, og det kan ende med, at folk føler, de enten skal holde med den ene eller den anden side i den kommende tid, når bølgerne formentlig kommer til at gå lidt højt.
En offentlig meningsudveksling
Selvom grevinde Alexandra allerede reagerede på dronningens beslutning onsdag, er det torsdagens melding fra prins Joachim, der for alvor gør situationen anspændt.
Det fortæller Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert og lektor ved professionshøjskolen Absalon.
- Det her gør, at vi nu har en helt anden situation, fordi der pludselig er tale om en offentlig meningsudveksling mellem de kongelige, og det er meget usædvanligt.
Med prinsens udmelding til B.T. og Ekstra Bladet har situationen udviklet sig til et decideret skænderi, mener han:
- Indirekte har vi virkelig et skænderi mellem kongehusets medlemmer nu, og det er vi ikke vant til i Danmark, hvor det plejer at fungere meget harmonisk i kongehuset.
Kongehuset har kaldt beslutningen om at fratage de fire kongelige deres titler for en naturlig forlængelse af en beslutning fra maj 2016.
Her blev det meddelt, at prins Christian som den eneste af dronningens i alt otte børnebørn forventes at modtage årlig apanage.