Vi skal sikre vores energi mod angreb i fremtiden, mener eksperter

Vi skal både sikre de gasledninger, der ligger på bunden af havet, og den infrastruktur, der giver lys og varme til befolkningen, mener eksperter.

I kølvandet på sprængningerne på de to gasledninger ud for Bornholm mandag mener flere eksperter, at man bør øge sikkerheden omkring resten af Danmarks energiforsyningsenheder. Blandt andet i Nordsøen og omkring elnettet.

- Vi skal se nærmere på, hvordan vores energiinfrastruktur kan og bør beskyttes, fortæller Philipp Alexander Ostrowicz, der er projektleder ved Copenhagen School of Energy Infrastructure på Copenhagen Business School.

Tirsdag bad Energistyrelsen Energinet, som står for energiinfrastrukturen i Danmark, om at hæve beredskabet. Og det gælder ikke bare for gas og olie, men også for resten af energisektoren.

Mangelende fokus på sikkerhed på havbunden

Hvis vi havde haft fokus på at beskytte vores gasledninger, kunne angrebet i Østersøen måske være undgået. Det mener Jens Wenzel Kristoffersen, der er militæranalytiker på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- Vi har tidligere haft blandt andet ubåde, som var en glimrende efterretningsplatform til at opdage de her ting ved at kunne deployere ud i Østersøen, fortæller han.

Der har manglet fokus på den del af det danske søterritorium, der er under vandoverfladen, lyder det fra Jens Wenzel Kristoffersen, og man har i det danske forsvar underprioriteret udstyr, der har kunnet operere under vand, lyder det.

- Vores mere konstante og mere systematiske overvågning af det danske søterritorium har været mangelfuld. Vi har ikke haft minestrygningskapacitet i mange år – det har i hvert fald været i meget begrænset omfang, siger Jens Wenszel Kristoffersen og uddyber:

- Det er nogle af de ting, vi bliver nødt til at få genopbygget, hvis vi skal være i stand til også at overvåge under havoverfladen og ikke kun på havoverfladen.

Blind vinkel i forhold til havbunden

Og det er især blevet vigtigt nu, efter at lækagerne har skabt en mere anspændt situation i Østersøområdet.

I et interview om situationen svarer forsvarsminister Morten Bødskov (S) på, om man har en blind vinkel over for det, der foregår på havbunden:

- Vi har selvfølgelig overblik over, hvad der sker i vores umiddelbare nærområde. Vi samarbejder med allierede – også i Østersøregionen – og vi har også materiel, der kan hjælpe os med det, fortæller Morten Bødskov til TV 2.

Flere steder skal sikres fremover

Når man taler om kritisk energiinfrastruktur, er det de dele af infrastrukturen, der leverer strøm, varme, vand og andre basale nødvendigheder til samfundet. Og mange af de ting ligger på bunden af havet.

Trine Willumsen Berling, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, forventer, at der bliver skruet op for overvågningen andre steder end der, hvor man mandag oplevede sprængninger på gasledninger.

- Vi har en masse rør og installationer, der ligger i Nordsøen, som jeg regner med, at man skruer op for beskyttelsen af nu. Det er vigtigt, og det er helt på sin plads at gøre nu og her, fortæller hun.

Beskyttelsen er vigtig, fordi hun mener, at angrebene på Nord Stream 1 og 2 er handlinger, der "ligger på det spektrum lige under det, man vil betragte som normal krigsførelse".

Jens Wenzel Kristoffersen, militæranalytiker på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, mener, at vi skal til at se på sikkerheden under overfladen igen.

- Lige præcis på havbunden er der et stort behov for at vide, hvad der ligger dernede, og det har vi været verdensmestre til, indtil vi afskaffede de her kapaciteter, fortæller han.

Også elsystemer skal beskyttes

Men det handler ikke kun om gasledninger på bunden at havet. Det handler også om at sikre de andre vitale nerver, der giver lys og varme til befolkningen, lyder det fra eksperterne. Og her tænker mange nok på de store master med højspændingsledninger, der rager op i landskabet rundt omkring i landet.

Også dem bør vi fokusere på sikkerheden omkring, mener Philipp Alexander Ostrowicz, der er projektleder ved Copenhagen School of Energy Infrastructure på CBS:

- Du kan ikke beskytte alle pipelines og alle højspændingsledninger. Du kan ikke sætte hegn eller kameraer op over det hele. Men ved knudepunkter bør vi se meget bedre på, hvordan vi kan beskytte det.