Prins Joachims børn må ikke længere kalde sig prinser og prinsesse

Kongehuset kalder beslutningen om at fratage de fire kongelige deres titler for en naturlig forlængelse af en beslutning i maj 2016.

Fra 1. januar 2023 må prins Joachims børn ikke længere kalde sig prinser og prinsesse.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

- Hendes Majestæt har besluttet, at Hans Kongelige Højhed Prins Joachims efterkommere med virkning fra 1. januar 2023 alene kan benytte deres titler som grever og komtesse af Monpezat, idet deres hidtidige titler som prinser og prinsesse til Danmark bortfalder.

Beslutningen er truffet, fordi dronningen "ønsker at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer".

Alle fire børnebørn fastholder deres plads i arvefølgen.

Det drejer sig om børnene prins Nicolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik.

Nicolai og Felix har prins Joachim med grevinde Alexandra. Athena og Henrik har prins Joachim med sin nuværende kone, prinsesse Marie.

Naturlig forlængelse

Kongehuset kalder beslutningen om at fratage de fire kongelige deres titler for en naturlig forlængelse af en beslutning i maj 2016.

Her blev det meddelt, at prins Christian som den eneste af dronningens børnebørn forventes at modtage apanage – en årlig økonomisk ydelse, som en stat giver til kongelige personer.

Prins Christian er det ældste barn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Han er 16 år og nummer to i arvefølgen til den danske trone. Hans far er den første til at arve tronen efter dronning Margrethe.

I 2020 skulle prins Joachim efter endt uddannelse begynde et engagement som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris. Men kort tid inden blev han ramt af en blodprop i hjernen, mens familien opholdt sig på Château de Cayx i Sydfrankrig.

Prins Joachim og prinsesse Marie bor i dag med deres to fælles børn, prins Henrik og prinsesse Athena, i Paris.

Kede af det og "i chok"

B.T. har talt med grevinde Alexandra, mor til Nicolai og Felix. Hun er bestemt ikke glad for beslutningen.

Prins Joachims gren af den kongelige familie er nemlig rystede over beslutningen, og nu udtaler grevinde Alexandra sig på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

- Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, siger hun.

TV 2 har været i kontakt med kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, som siger, at beslutningen har været åben og længere tid undervejs.

- Prins Joachim har været involveret og fuldt informeret om processen siden 5. maj. Han er løbende blevet orienteret om hele forløbet, siger Lene Balleby til TV 2.