Kongehusekspert om fratagede royale titler: - En ydmygelse af prins Joachim

Reaktionerne viser, at beslutningen om at fratage Prins Joachims børns titler skader mere, end den gavner, fortæller kongehusekspert.

Dronningens beslutning om at fratage prins Joachims børn deres royale titler af prinser og prinsesse er svært at betragte som andet end en ydmygelse.

SĂĄdan lyder den kontante melding fra Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen.

- Det er en ydmygelse af prins Joachim og prinsesse Marie og deres bestræbelser på fortsat at være en del af kongehuset. Selvom de bevarer deres titler, har de en uafklaret fremtid, siger han til TV 2.

Beslutningen, som blev annonceret i en pressemeddelelse fra kongehuset onsdag, betyder, at prins Nicolai, prins Felix, prinsesse Athena og prins Henrik fra 1. januar 2023 ikke længere må kalde sig prinser og prinsesse. I stedet skal de fremover tiltales excellencer eller grever og komtesse af Monpezat.

Det er en pæn måde at omskrive en fratagelse til en frisættelse

Jakob Steen Olsen, kongehuskommentator hos Berlingske

Selv kalder kongehuset beslutningen om at fratage de fire kongelige deres titler for ”en naturlig forlængelse” af en beslutning i maj 2016.

Her blev det meddelt, at prins Christian som den eneste af dronningens børnebørn forventes at modtage apanage – en årlig økonomisk ydelse, som en stat giver til kongelige personer.

Logikken har en brist

Ifølge Jakob Steen Olsen kan beslutningen virke logisk nok:

- Man ønsker fra kongehusets side at sige, at der ikke er arbejde til børnene i kongehuset. Derfor skærer de træet til, så det står stærkt, og så der ikke er forvirring om, hvem der spiller en rolle i kongehuset. For med titlen som prins og prinsesse har du også en aktiv rolle, siger Jakob Steen Olsen.

Men logikken har en brist. For selvom kongehuset har begrundet beslutningen med, at kun prins Christian skal have apanage, når han bliver voksen, beholder kronprins Frederiks tre andre børn deres titler som prins og prinsesser.

- Kongehuset vinder næsten på logikken, men vi kan se på reaktionerne, at de taber på det menneskelige og i forhold til vores alles idé om kongehuset som en stor og lykkelig familie.

Omskrivning af fratagelse til frisættelse

Kongehuskommentatoren mener, at dronning Margrethe kunne have truffet beslutningen på en ”mere galant” måde i overensstemmelse med traditionen.

- Hun kunne have ventet til, at børnene var blevet gift. Når de bliver gift, bortfalder titlen nemlig automatisk. Det havde været en mindre kontant og mindre barsk måde at gøre det på, men med samme resultat, fortæller Jakob Steen Olsen.

Der er tilsyneladende drevet en emotionel kile ned gennem kongehuset

Jakob Steen Olsen, kongehuskommentator hos Berlingske

I pressemeddelelsen fra kongehuset står der, at beslutningen er truffet, fordi dronningen ønsker at "skabe rammerne for, at de fire børnebørn i højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til kongehuset som institution indebærer".

Men den begrundelse giver Jakob Steen Olsen ikke meget for.

- Dronningen kan godt sige, at de bliver sat fri, men det har de faktisk været hele tiden, fordi det aldrig har været meningen, at nogen af prins Joachims børn skulle have apanage. Så for mig at se er det en pæn måde at omskrive en fratagelse til en frisættelse, lyder det.

Chokerende beslutning

Der er ingen tvivl om, at dronningens beslutning har skabt rystelser i den kongelige familie.

Kort efter annonceringen udtalte Prins Joachims gren af den kongelige familie sig til B.T., hvor de kaldte beslutningen chokerende.

- Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, lød det fra grevinde Alexandra, mor til Nicolai og Felix, på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

Jakob Steen Olsen mener, at den voldsomme reaktion fra børnenes forældretrio spiller ind i en allerede eksisterende følelse af udstødelse.

Siden 2019 har prins Joachim, prinsesse Marie og deres børn boet i Paris, hvor prinsen påbegyndte en lederuddannelse på militærakademiet École militaire og efterfølgende fra 2020 har bestredet et job som militærattaché ved Den Danske Ambassade. Men ifølge Jakob Steen Olsen er det uafklaret, hvad planen for prinseparret er på længere sigt.

- De har i forvejen en uafklaret rolle i kongehuset, så det er klart, at de også reagerer på baggrund af det eksil i Paris, som, vi har en idé om, ikke er helt frivilligt. De kalder det en udstødelse, og det må vi tage for gode varer, at det er sådan, den gren af familien føler det.

- De vil gerne blive ved med at bidrage til kongehuset, men kan ikke fĂĄ lov, siger han.

Minder om rystelser i 1953

Reaktionerne viser, at beslutningen skader mere, end den gavner, fortæller Jakob Steen Olsen.

- Der er tilsyneladende drevet en emotionel kile ned gennem kongehuset, som minder om de rystelser, det gav i mange år, dengang man fratog prins Knud arveretten til tronen med en grundlovsændring i 1953, hvor vores egen nuværende dronning tog pladsen, siger han.

TV 2 har været i kontakt med kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, som siger, at beslutningen har været åben og længere tid undervejs.

- Prins Joachim har været involveret og fuldt informeret om processen siden 5. maj. Han er løbende blevet orienteret om hele forløbet, siger Lene Balleby til TV 2.