Dansk Oscar-kandidat smidt ud af Tyrkiet og fordømt af iranske myndigheder

Filmen ‘Holy Spider’ er en meget stærk film, som vi kan være stolte af i Danmark, mener filmkritiker.

16 iranske kvindelige sexarbejdere.

Dræbt, kvalt og efterladt i vejkanten af en iransk familiefar, der havde gjort det til sin 'hellige mission' at rydde op i den iranske by Mashhads gader.

Det er historien bag den danske film ‘Holy Spider’.

Det er en film, vi kan være ekstremt stolte af i Danmark

Claus Christensen, ansvarshavende chefredaktør på filmmagasinet Ekko

Tirsdag blev filmen, der skildrer forbrydelserne begået i 2000 og 2001, officielt indstillet som Danmarks Oscar-kandidat i 2023.

- I Oscar-komitéen tror vi på, at 'Holy Spider' med sin modige stil og historie kan komme langt i kapløbet, lyder indstillingen fra Claus Ladegaard, der er direktør for Filminstituttet og formand for komitéen.

Og indstillingen vækker begejstring blandt holdet bag filmen:

- Det er et kæmpe udstillingsvindue for filmen og dens sag, der har en politisk dimension, lyder det fra Jacob Jarek, der er filmens producer, i ‘Go’ morgen Danmark’.

Sådan indstilles film til en Oscar

Et panel bestående af blandt andet biografer, kritikere, fotografer finder tre danske film, der har potentiale til at vinde en Oscar.

Samme panel udvælger én film, de vil indstille til Det Amerikanske Filmakademi i kategorien 'Bedste internationale film'.

Herefter vurderes alle indstillede film, og endeligt udvælges fem film til den endelige Oscar-nominering. Denne liste offentliggøres 21. december.

Vinderen offentliggøres på Oscar-aftenen 12. marts 2023.

Kilde: Det Danske Filminstitut

Prisbelønnet i Cannes

‘Holy Spider’ har endnu ikke haft dansk premiere, men er allerede blevet vist på en række internationale filmfestivaler.

Blandt andet er den blevet vist på filmfestivalen i Cannes, hvor hovedrollen, Zahra Amir Ebrahimi, vandt ‘Den Gyldne Palme’ for bedste skuespillerinde.

Selvom filmen får ros og anerkendelse, har vejen ikke været let, siger Jacob Jarek.

- Det blev ret hurtigt tydeligt, at vi ikke skulle filme i Iran, da de var ret store modstandere af filmen. Vi blev også smidt ud af Tyrkiet, fordi de iranske myndigheder opsnappede, at vi forsøgte at filme der, fortæller han.

Ifølge Jacob Jarek har det under hele produktionen været fokus, at filmen skulle indspilles på en sikker og forsvarlig måde. De iranske myndigheder skulle ikke reagere for voldsomt, og filmholdet gjorde, hvad de kunne, for at undgå, at nogen havnede i en farlig situation.

- Det er angstprovokerende ikke at vide, hvad de tænker, og hvad de vil gøre. Indtil videre har de kun fordømt den med ord, fortæller Jacob Jarek om de iranske myndigheders reaktion på filmen.

Det er en film, vi kan være stolte af

Den danske film har mange gode kvaliteter.

Sådan lyder det fra ansvarshavende chefredaktør på filmmagasinet Ekko, Claus Christensen, som er en af de få danskere, der har set ‘Holy Spider’.

Her kan du se et udklip af 'Holy Spider'. Video: Marie Møller Larsen

I filmen ser man iranske kvinder i deres eget hjem, uden hijab, og man ser dem have sex.

Derfor mener Claus Christensen, at filmen viser et nyt billede, som vi ikke er vant til at se af kvinderne.

- Det er en meget stærk film både kunstnerisk og samfundskritisk, siger Claus Christensen.

Han mener, at det er en film, der er timet til tiden og som kan sætte fokus på den kvindeundertrykkelse, der sker i Iran lige nu.

- Det er en film, vi kan være ekstremt stolte af i Danmark, slutter Claus Christensen.

Se hele indslaget om den danske film, der er fordømt i udlandet, på TV 2 PLAY