Børnebørn føler sig udstødte – nu reagerer dronningen

Prins Nikolaj og prins Felix mister nu en titel, som de bærer med stor stolthed, siger deres mors privatsekretær til TV 2.

Prins Joachims børn føler sig udstødte, efter at deres farmor onsdag fratog dem deres titler af prinser og prinsesse fra 1. januar.

Onsdag aften ankom dronning Margrethe til et forskningsarrangement på Nationalmuseet, og her spurgte TV 2s reporter om årsagen til beslutningen.

- Det er en overvejelse, jeg har haft ganske længe, og jeg tror, at det vil være godt for dem i deres fremtid, og det er det, der er årsagen, sagde dronningen.

Så det er for børnebørnenes skyld?

- Ja, selvfølgelig er det det.

De udtaler, at de føler sig udstødte på grund af Deres beslutning om at fratage dem deres titler. Hvordan påvirker den reaktion Dem?

- Jamen, det må man jo se, hvordan man... jeg har ikke selv set det, må jeg sige, svarede dronningen, hvorefter hun trak indenfor ledsaget af Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

Som et lyn fra en klar himmel

Dronningens beslutning blev meldt ud på kongehusets hjemmeside onsdag eftermiddag.

Den betyder, at de nuværende prins Nikolaj, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena fra årsskiftet må nøjes med at kalde sig grever og komtesse af Monpezat. Herefter skal de ifølge kongehuset tiltales som excellencer.

De bærer den her titel med stor stolthed

Helle Von Wildenrath Løvgreen, privatsekretær for grevinde Alexandra

De fire børnebørn var dog hverken orienteret om beslutningen eller på nogen måde indforstået med den, lød det straks fra de to ældstes mor, grevinde Alexandra, der udtalte sig til B.T. på vegne af hende selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

- Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem, sagde hun.

Bærer titel med stolthed

TV 2 har talt med grevinde Alexandras privatsekretær, Helle Von Wildenrath Løvgreen, og hun anerkender ikke, at dronningen har taget beslutningen for at hjælpe børnebørnene.

- Det ved jeg i hvert fald fra grevindens to sønner, at det er ikke sådan, de ser det. De er født sådan her, de har været på "arbejde" med deres forældre, fra de var helt små og hele deres opvækst. De bærer den her titel med stor stolthed, siger hun.

Man gør det først og fremmest for kongehusets skyld, fordi dronning Margrethe har ønsket at rydde op

Jakob Steen Olsen, kongehuskommentator, Berlingske

Og det er næppe en beslutning, der er taget med børnebørnenes bedste som primære overvejelse, vurderer Jakob Steen Olsen, der er kongehuskommentator ved Berlingske.

- Man gør det først og fremmest for kongehusets skyld, fordi dronning Margrethe har ønsket at rydde op. Hvis man ikke får apanage og ikke har en fremtidig rolle at spille i kongehuset, skal man heller ikke forvirre danskerne ved at rende rundt og spille prinser og prinsesse for nu at sige det ligeud, lyder hans analyse.

Et ulykkeligt sår

Kronprins Frederiks ældste søn, prins Christian, er den eneste af dronningens børnebørn, der forventes at få apanage fra staten som voksen. Det blev meddelt i maj 2016.

Men selvom det på den ene side kan virke logisk at få ryddet ud i titlerne, kan man også spørge sig selv, om det virkelig var nødvendigt at tage titlerne fra prins Joachims børn, mener Jakob Steen Olsen.

- Vi kan se, at det påfører familien en form for ulykkeligt sår, som giver mindelser om den krise, man i mange år har brugt energi på at lappe, nemlig dengang prins Knud fik frataget arveretten til fordel for dronning Margrethe ved grundlovsændringen i 1953, siger kongehuskommentatoren.