Gaslæk ved Bornholm

- Det er svært at forestille sig, at det er tilfældigt, siger Mette Frederiksen om gaslækage

Det er for tidligt at konkludere, at timingen af lækagerne hænger sammen med åbning af en ny gasledning, siger Mette Frederiksen.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), kommenterer nu de tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

- Det er en usædvanlig situation, at der er tale om tre læk med afstand. Derfor er det svært at forestille sig, at det er tilfældigt, siger statsministeren under et besøg i Polen.

Først begyndte trykket i Nord Stream 2 at falde, og mandag aften blev der meldt om et læk i Østersøen ud for Dueodde. Et læk, der blandt andet fik havet til at boble.

Samme aften kom meldingen om, at trykket også var faldet i den anden store gasledning, Nord Stream 1. Og tirsdag morgen kom nyheden om, at der også var fundet to læk på den gasledning.

Under det korte pressemøde i Polen spørger TV 2s journalist ind til, hvad statsministeren tænker om lækagerne og det, at selskabet bag har meldt ud, at skaderne er "uden fortilfælde". Han spørger også til, hvorvidt der kan være tale om sabotage.

- Vi kan i hvert fald ikke udelukke det, siger Mette Frederiksen, der understreger, at man i forhold til skibs- og flytransport bør lytte til, hvad myndighederne siger.

For tidligt at koble med åbning af gasledning

Statsministeren er i Polen i anledning af åbningen af gasledningen Baltic Pipe, som skal sende gas fra norske gasfelter til Polen via Danmark.

På dansk grund er ledningen omkring 210 kilometer lang og 80 centimeter tyk. Ruten går igennem 13 kommuner.

Mette Frederiksen siger, at åbningen kun er blevet vigtigere med det, der er sket de seneste timer.

Er der en sammenhæng?

- Det er for tidligt at konkludere, men selvfølgelig har vi alt med i vores overvejelser, siger Mette Frederiksen.

Klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) var også med på pressemødet. Han siger, at lækagerne "umiddelbart ikke ændrer forsyningssituationen".

- Gaslagrene er tæt på fyldte. Derfor har det ikke nogen direkte indflydelse på den korte bane, siger han.

Patruljeskib sejler i området

Lækagerne er også blevet diskuteret på et møde i udenrigspolitisk nævn, og efter mødet kaldte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) situationen for "meget alvorlig."

Udenrigsministeren blev også spurgt ind til, hvorvidt man anser sabotage som en mulig årsag til lækagerne.

- Vi arbejder med alle lande ved Østersøen og er ved at klarlægge omstændighederne. Men som statsministeren understregede, er det det næppe tilfældigt, siger Jeppe Kofod.

Ifølge Morten Bødskov har Forsvaret været til stede med et patruljeskib i området. Derudover er der beredskab til stede på Bornholm.

Der er tale om Fregatten Absalon og miljøskibet Gunnar Thorson, som er på vej for at gennemføre "farvandsovervågning ved forbudszonerne".

Men beboere på øen skal ikke være bekymrede, understregede ministeren.

- Det er vigtigt at understrege, at der ikke er gaspartikler i luften og ikke fare for borgerne på Bornholm, siger Morten Bødskov.