Der er sket "skader uden fortilfælde" på gasledningerne
Først begyndte gasledningen Nord Stream 2 at lække, og få timer senere faldt trykket også i Nord Stream 1.
Der er opstået to læk på Nord Stream 1-gasledningen, som går fra Rusland til Tyskland. Begge læk er opstået nordøst for Bornholm – det ene i svensk farvand, det andet i dansk farvand.
Meldingen kommer dagen efter, at der blev observeret en gaslækage på den anden store gasledning i det baltiske hav, Nord Stream 2. Her blev lækagen opdaget, da trykket faldt i rørledningerne i Nord Stream 2, og havet begyndte at boble.
Ifølge selskabet bag Nord Stream, Nord Stream AG, er der sket "skader uden fortilfælde" på gasledningerne.
De to utætheder på Nord Stream 1 er opstået to steder med omkring seks kilometers mellemrum, oplyser Sjöfartsverket til TV 2. De ligger i et område halvvejs mellem Bornholm og Karlskrona, og en talsmand for Sjöfartsverket fortæller, at den anden læk blev opdaget, da et skib passerede den mandag aften omkring klokken 20.41.
Senere på aftenen kom nyheden om, at der var blevet observeret et fald i trykket i gasledningen. Men meldingen om de to læk kom først tirsdag morgen.
Sjöfartsverket har udsendt en advarsel om, at skibe skal holde omkring ni kilometers afstand til området, hvor lækagerne er sket.
Hvordan lækkerne er opstået, ved Sjöfartsverket ikke, men styrelsen fastholder, at prioriteten for nuværende er, at havet er sikkert.
Ligger "relativt langt fra hinanden"
Ifølge den danske myndighed Søfartsstyrelsen befandt lækagen på Nord Stream 2 sig sydøst for Bornholm ved Dueodde.
Den kan være farlig for skibsfarten og kan påvirke det lokale miljø.
Derfra er der 70 kilometer til lækagen på Nord Stream 2, skriver Aftonbladet.
- De tre lokaliteter ligger relativt langt fra hinanden, siger Tobias Nicander fra Søfartsstyrelsens sø- og luftredningscenter til den svenske avis.
Selskabet bag Nord Stream oplyser til TV 2, at man har påbegyndt en efterforskning af hændelserne. Men også at der endnu ikke er en afklaring på, hvad der er sket.
"Yderst sjældent", at der er sker læk
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) bekræfter over for TV 2, at der er sket to læk på gasledningen Nord Stream 1.
- Myndigheder er nu blevet oplyst om, at der er sket yderligere to læk på Nord Stream 1, som ligeledes ikke er i drift, men indeholder gas, udtaler ministeren.
Ministeriet oplyser til TV 2, at Energistyrelsen har bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren. Nu befinder el- og gassektoren sig på beredskabsniveauet Orange, som er det næsthøjeste.
- Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn. Vi ønsker at sikre grundig overvågning af Danmarks kritiske infrastruktur for at styrke forsyningssikkerheden fremadrettet, udtaler direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse.
Men ifølge ministeriet forventes hændelserne ikke at have betydning for den danske gasforsyning.
Hændelsen er sket i den danske økonomiske zone, men i internationalt farvand. Lækagerne bliver sikret ligesom lækken på Nord Stream 2, lyder det fra Energistyrelsen.
Risiko for at miste opdrift og antændingsfare
Søfartsstyrelsen har udsendt navigationsvarsel og oprettet forbudsområde med henblik på, at skibe ikke sejler ind i forbudszonerne forhold til lækken.
- Skibe kan miste opdrift, hvis de sejler ind i området, og desuden kan der være en antændingsfare over vandet og i luften. På den baggrund er der etableret en forbudszone på en radius på 5 nautiske sømil for skibe og en forbudszonerne for fly på 1 kilometer, skriver ministeriet.
Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad årsagen til hændelserne er, men ministeriet oplyser, at der er "tæt kontakt til internationale partnere".
Både Nord Stream 1 og 2 løber fra Rusland til Tyskland. Nord Stream 1 har været lukket siden starten af september, mens Nord Stream 2 aldrig er blevet taget i brug, fordi den tyske regering – kort inden Rusland invaderede Ukraine – afviste at godkende den færdigbyggede gasledning.