Priserne stiger

Vi sparer ikke på strømmen, når vi er på arbejde

Vi glemmer de gode sparevaner, når vi går ind ad døren på arbejdet. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen.

Bæredygtighedsbingo skal motivere medarbejderne i marketingvirksomheden Dentsu til at spare på energien på arbejdet i en tid, hvor priserne stiger.

- Vi har forsøgt ikke at lave en løftet pegefinger, men at lave det lidt sjovt, fortæller Ulrik Petersen, der er direktør i Dentsu Danmark

Derfor har man indført en konkurrence mellem medarbejderne, og den går ud på at gøre flest bæredygtige ting både derhjemme og på arbejdet. De ansatte krydser felter af på et skema og vinder præmier, hvis de eksempelvis har vasket tøj ved 30 grader eller slukker elektronik, de ikke bruger.

Og konkurrencen har virket på deres adfærd på arbejdspladsen.

- Jeg oplever stort engagement og stor villighed til at prøve nye ting, fortæller Ulrik Petersen.

På virksomhedens kontor i København minder sedler medarbejderne om eksempelvis at slukke lyset og tage trappen i stedet for elevatoren.

Men det er langt fra i alle virksomheder, at medarbejderne tænker over deres energiforbrug. Det viser en undersøgelse foretaget af Energistyrelsen.

"Energibesparelse er mange bække små"

Selvom de høje energipriser har fået mange til at spare på strømmen, så viser undersøgelsen, at 58 procent tænker mere på at spare energien, når de er derhjemme, end når de er på arbejde.

Afstemning

Tænker du over at spare på energien derhjemme?

Afstemning

Tænker du over at spare på energien på arbejdet?

Men det er vigtigt, at vi får alle med på også at spare på arbejdet, lyder det fra Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.

- Energibesparelse er mange bække små, og derfor er det vigtigt, at vi tager den energirigtige adfærd med rundt både på arbejde og derhjemme. Hvis vi alle sparer lidt på energien, har vi mindre risiko for at stå i en alvorlig forsyningssituation til vinter, siger Stine Leth Rasmussen.

Hver tredje svarer, at de ikke har bidraget til at spare på energien på deres arbejde de seneste seks måneder, viser undersøgelsen.

Flere skal snakke om energibesarelse

Stine Leth Rasmussen mener, at arbejdsgiverne skal snakke med deres medarbejdere om deres adfærd.

- Vi opfordrer arbejdsgiverne til at tage nogle drøftelser med deres medarbejdere om, hvad det er for nogle muligheder, man har lokalt for at spare på energien, siger Stine Leth Rasmussen.

Energistyrelsens spareråd til arbejdspladsen

Skru ned for varmen – temperaturer på 19 grader anbefales

Spar på strømmen – de anbefaler, at du slukker for lys, skærme, computer og andet elektronik, når du gå hjem

Brug mindre vand – vask hænder og vask op med mindst muligt vand

Anvend strømmen, når den er billigst – sørg for at bruge mest strøm, når det er billigst

Kilde: Energistyrelsen.dk

Hun mener, man bør snakke om alt fra at lukke vinduer og døre for at spare på varmen til at slukke for unødvendig belysning og appellerer til, at man går ind på Energistyrelsens hjemmeside og finder de spareråd, der henvender sig direkte til arbejdspladserne.

Stine Leth Rasmussen er ikke i tvivl om, hvor man virkelig kan spare noget på energiforbruget.

- Noget, der batter rigtig meget, er indendørstemperaturen. En tommelfingerregel er, at hvis man sænker temperaturen med 1 grad, kan man spare 5 procent på varmeregningen.