Energikrise

Politisk flertal sænker elafgiften og hæver børnecheck

Håbet er ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) at give danskerne en håndsrækning uden at puste til inflationen.

Elafgiften bliver banket i bund, det skal være muligt at indefryse dele af energiregningen, og så skal der være en økonomisk håndsrækning til børnefamilier.

Det er essensen af den aftale, et bredt udsnit af Folketingets partier er nået til enighed om.

- Vi ser ind i en vinter, hvor inflationen vil ramme hårdt. Derfor er det vigtigt, at vi er blevet enige om en håndsrækning, der kan give noget tryghed, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Må ikke puste til inflation

Wammen siger uddybende, at danskerne og virksomheder får mulighed for at udskyde dele af betalingen af deres elregning. Det har været hovedmålet med forhandlingerne for regeringen.

- Det er vigtigt, at vi ikke puster til inflationen, men at vi samtidig med, at vi hjælper danskerne, holder Danmark på ret kurs. Og det gør vi med den her aftale, siger finansministeren ved præsentationen.

Den økonomiske usikkerhed, vi står i lige nu, udstiller på tragisk vis vores uholdbare afhængighed af russisk gas og fossile brændstoffer generelt

Martin Lidegaard, næstformand i Radikale Venstre

De overordnede punkter i aftalen er:

 • Midlertidig forhøjelse af børne- og ungeydelsen
 • Indefrysningsordning for husholdninger
 • Indefrysningsordning for virksomheder
 • Midlertidig lempelse af den almindelige elafgift
 • Bedre forsyning af træpiller
 • Skrotningsordningen udvides med træpillefyr
 • Forøgelse af pulje til udrulning af fjernvarme
 • Forøgelse af pulje til etableringsstøtte
 • Forøgelse af tilskud til afkobling af gasnettet
 • Lempelse af elafgift for varmepumper
 • Sænkning af eltariffer via flaskehalsindtægter

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Sender stikpille til S

K-formand Søren Pape Poulsen erklærer sig glad for at være nået til enighed og fremhæver, at elafgiften er blevet banket i bund.

Han sender desuden en stikpille til Socialdemokratiet, der den seneste tid har været efter de konservatives økonomiske politik.

- Nu har vi vist med denne aftale, at det er muligt at effektivisere. Så jeg formoder, at al kritik af min økonomiske plan forstummer nu, siger Søren Pape Poulsen til almindelig moro fra sine politikerkolleger.

S har flere gange gentaget, at føres de konservatives økonomiske plan ud i livet, vil det betyde 40.000 færre offentligt ansatte i 2030 – noget Pape gentagne gange har afvist.

Venstre ville banke afgift i bund

For Venstre har det været målet at få sænket elafgiften til EU's minimumssats. Det foreslog partiet tidligere på måneden, og V-formand Jakob Ellemann-Jensen er tilfreds med at være nået i mål.

- Noget af det, Venstre har banket hårdt på for, er, at elafgiften bliver banket helt i bund. Det bliver den nu, siger Venstres formand.

Et af hovedelementerne i aftalen er, at elafgiften midlertidigt bliver barberet kraftigt ned i første halvår af 2023.

Konkret falder afgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time. Det svarer til EU's minimumssats.

Nationalbanken kom onsdag med dystre prognoser for dansk økonomi og advarede blandt andet mod at pille ved elafgiften.

Venstres Jakob Ellemann-Jensen mener dog ikke, at aftalen vil forværre inflationen, fordi aftalen er "fuldt finansieret". Med andre ord sparer man andre steder.

Slap finanslov

Den brede aftale møder kritik fra Liberal Alliance, som kalder det en "aftale, partier på vej i valgkamp har brug for".

- Det er gennem denne slappe finanslov, at et flertal i Folketinget nu vil finansiere en midlertidigt lavere elafgift og den offentligt betalte låneordning, som regeringen i lodret modstrid med sandheden kalder et “prisloft”, skriver Ole Birk Olesen på Twitter.

Skridt mod grøn omstilling

Radikale Venstres næstformand Martin Lidegaard siger i en udtalelse til TV 2, at aftalen forhåbentlig kan bane vejen for en grøn omstilling.

- Den økonomiske usikkerhed, vi står i lige nu, udstiller på tragisk vis vores uholdbare afhængighed af russisk gas og fossile brændstoffer generelt. Men det kan heldigvis løses ved at omstille danske hjem og virksomheder til grøn og billig energi, siger han.

Aftalen indebærer også hjælp til børnefamilier, som er blevet ramt af de stigende priser.

Børne- og ungeydelsen, også kaldet børnechecken, bliver forhøjet med 660 kroner per barn. Pengene bliver udbetalt i januar næste år, og det koster statskassen 600 millioner kroner næste år.

Der er i alt initiativer for omkring fem milliarder kroner i aftalen om vinterhjælp.

SF-formand Pia Olsen Dyhr er særligt glad for den del af aftalen, der handler om en forhøjelse af børnechecken.

- Vi mener, det er de bredeste skuldre, der skal bære det her, og at det er de hårdest ramte, der skal hjælpes, siger hun.