Priserne stiger

Fjernvarmekunder slipper for vilde prisstigninger

Danske fjernvarmeselskaber venter, at prisen på fjernvarme vil holde sig nogenlunde i ro ind i 2023.

Prisen på gas er steget 142 procent siden august 2021. Men for fjernvarmekunder tegner situationen umiddelbart væsentligt mindre kritisk.

Prisen på fjernvarme ser nemlig ud til at holde sig nogenlunde i ro ind i 2023.

Det viser en rundspørge, brancheorganisationen Dansk Fjernvarme har lavet blandt sine medlemmer, der tæller 360 danske fjernvarmeselskaber. 237 af dem har svaret.

Cirka 75 procent siger, at deres kunder kan vente uændrede priser eller maksimalt 10 procents stigning.

- Den gennemsnitlige fjernvarmekunde skal være glad. De steder, hvor prisen ikke bliver sat op eller kun beskedent bliver sat op, er det udtryk for, at selskaberne har rigtig mange produktionskilder til rådighed. Det er det, der gør, at fjernvarmesystemet er så robust, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Kan ændre sig

Der er dog et "men". Selskabernes budgetter for 2023 er lagt ud fra de nuværende gas- og elpriser. Hvis de ændrer sig, så kan prisen for fjernvarmekunderne ændre sig.

Fjernvarmen produceres nemlig på kraftvarmeværker og affaldsforbrændingsanlæg, som også producerer og sælger el. Et indgreb i elmarkedet kan derfor påvirke prisen.

- Pengene, som selskaberne tjener på elmarkedet, går tilbage til fjernvarmeforbrugerne og sænker fjernvarmeprisen. Vælger man at begrænse den indtjening, der er på elmarkedet, så vil det blive lagt oven på fjernvarmekundernes pris.

I forhold til prisstigningerne på andre varmekilder, så befinder fjernvarmekunderne sig dog fortsat i en luksuslomme. Det er der en helt central grund til.

Fjernvarme produceres nemlig af blandt andet overskudsvarme fra industrien, eldrevne varmepumper og solvarme. Og det behøver ikke kun være én ting, som bruges på hvert anlæg.

Det bliver dog ikke alle fjernvarmekunder, der kan glæde sig over uændrede priser. En tiendedel af selskaberne, som er med i undersøgelsen, forventer en stigning på mellem 31 og 40 procent. Det skyldes ifølge Rune Moesgaard prisen på biomasse, som nogle selskaber bruger til at producere fjernvarme.

Kold og dyr vinter

Det nuværende prisniveau på for eksempel gas indikerer en kold og dyr vinter for mange danskere. For fjernvarmeforbrugere ser det dog anderledes ud.

Den nuværende pris på fjernvarme ser nemlig ifølge en rundspørge foretaget af Dansk Fjernvarme ud til at holde sig nogenlunde i ro på vej ind i 2023.

Fjernvarme produceres nemlig af blandt andet overskudsvarme fra industrien, eldrevne varmepumper og solvarme. Og det behøver ikke kun være én ting, som bruges på hvert anlæg.

Forventningen til fjernvarmeprisen afspejler dog det nuværende prisniveau på gas og el. Hvis det ændrer sig, så kan det påvirke fjernvarmeforbrugerne.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme har spurgt de danske fjernvarmeselskaber, hvordan de forventer, at priserne vil udvikle sig til den anden side af nytår.

Her er en sammenfatning af deres svar:

* 1.164.531 forbrugere kommer til at opleve en stigning på maksimalt ti procent, og 416.979 af dem kommer slet ikke til at opleve en stigning.

* Den næsthøjeste andel af dem, som kommer til at opleve stigninger i prisen, kommer til at opleve en stigning på mellem 31 og 40 procent. Det gælder for 163.679 forbrugere. Det skyldes prisen på blandt andet biomasse.

* 12.077 forbrugere kommer til at opleve en stigning på over 91 procent.

* 22.008 forbrugere kommer til at opleve et prisfald på fjernvarme.

* De medlemmer, som ikke har svaret på undersøgelsen, dækker over 257.450 forbrugere.

237 af Dansk Fjernvarmes cirka 360 medlemmer har svaret på undersøgelsen.

De medlemmer, som har svaret, dækker over 1.561.701 forbrugere. De udgør 85 procent af det samlede fjernvarmenet i Danmark.