Energikrise

Fiskehandler skuffet over aftale: Vi må klare os selv

Erhvervsministeren kalder afdragsordning for "en stor hjælp til virksomhederne". Men fiskehandler er ikke enig.

Hos P. Clausens Fiskehandel i Aarhus er stemningen trykket. Her havde man håbet på en opløftende melding, da der fredag blev præsenteret en ny aftale, som skal hjælpe de inflationsramte danskere og virksomheder.

Men aftalen er ikke faldet ud til deres fordel, mener ejeren af fiskehandleren, Jakob Clausen. Han er "på ingen måde fortrøstningsfuld".

- Konklusionen er jo, at vi bare skal løbe stærkere og klare os selv, siger han til TV 2.

Vi ved ikke, hvor længe den her krise fortsætter

Jakob Clausen, ejer af P. Clausens Fiskehandel

Smider penge i "et sort hul"

P. Clausens Fiskehandel mærker især konsekvenserne af de høje priser på de elregninger, der lige nu tikker ind. De er blandt andet høje, fordi en fiskehandel som hans skal holde sine fisk på to grader.

- Det er ikke nemt at have i baghovedet, at man har penge med på arbejde hver dag, som man smider ned i et sort hul, siger han.

Det var blandt andet det, som fiskehandleren håbede på at få hjælp til, da han onsdag gæstede TV 2s debat om energi- og inflationskrisen for at råbe politikerne op.

Og i aftalen lægger politikerne da også op til, at både privatpersoner og virksomheder skal kunne indgå en afdragsordning for at kunne komme igennem de tårnhøje energiregninger.

Det betyder, at P. Clausens Fiskehandel eksempelvis vil kunne bede deres energiselskab om at få indefrosset den del af deres gas- og elregning, som de kan vente med at betale af.

En løsning, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) ved præsentationen af aftalen kaldte “en stor hjælp for virksomhederne”.

- På den her måde gør vi det muligt for virksomhederne at betale regningerne over tid, lød det fra erhvervsministeren.

Men det er ikke en gangbar vej at gå, mener Jakob Clausen, der ikke har tænkt sig at gøre brug af ordningen.

- Vi ved ikke, hvor længe den her krise fortsætter. Hvis den ikke får en ende foreløbig, kommer vi til at oparbejde en gæld, som vi aldrig kommer ud af, siger han.

Vi ved godt, at det ikke løser alt

Simon Kollerup, erhvervsminister

En lille gulerod

I det hele taget er fiskehandleren skuffet over den nye aftale fra politikerne. Der er dog et enkelt lyspunkt i aftalen i form af en sænkelse af eltariffer. Tariffer er en betaling, der dækker over de udgifter, som energiselskaberne har til drift og administration.

- Det er en lille gulerod. Det kan gå ind og hjælpe os en lille smule med elregningen, siger siger Jakob Clausen.

Netop tarifferne blev også fremhævet af erhvervsministeren under fremlæggelsen af aftalen, der kaldte dem “en fremstrakt hånd til virksomhederne". Men efterfølgende kom han også med en tilføjelse:

- Vi ved godt, at det her ikke løser alt, sagde han.

Kører videre

Selvom det lige nu er svære tider for P. Clausens Fiskehandel, har fiskehandleren ikke planer om at give op og lukke butikken uden kamp.

Både fordi han ikke vil opsige sine medarbejdere, og fordi han har en helt særlig aktie i butikken.

- Jeg skal ikke kigge op på stjernerne og fortælle mine forfædre, at det er mig, der har kørt det her ned på grund af energikrisen og stigende priser, siger han.

Samtidig understreger han, at det ikke kun er P. Clausens Fiskehandel, der lider. Det er specialbutikker i det hele taget, der er tvunget i knæ.

TV 2 har tidligere fortalt om blandt andet bagere, købmænd og kiosker, der har måttet dreje nøglen om på grund af krisen.