Samfund

MitID ramt af problemer på stor udskiftningsdag

Landets banker står til at lukke helt ned for adgang via NemID 31. oktober.

Det er ikke gået helt som ventet med at skifte NemID ud med MitID.

Det var meningen, at MitID fra torsdag skulle være den primære loginmulighed, når borgere skal logge ind på netbank eller offentlige portaler som sundhed.dk og borger.dk.

Men skiftet er ikke gået smertefrit, og det har flere af landets borgercentre kunnet mærke.

I Varde Kommune er det fortsat NemID, der er den første mulighed, der møder borgerne, når de forsøger at logge ind på selvbetjeningssider.

- Det er lidt uhensigtsmæssigt, kan man sige, når vi har meldt ud, at det ville ske i dag, siger Helle Marquertsen, der er borgerservicechef ved Varde Kommune, til TV 2.

4,6 millioner har MitID

Borgerservice i Aalborg Kommune har også oplevet problemer med skiftet.

- Vi havde forventet travlhed i dag, men skiftet til MitID som den primære loginløsning blev udskudt på grund af tekniske problemer, fortæller kontorchef Dorthe Jespersgaard fra Borgerservice i Aalborg Kommune til TV 2 Nord.

I slutningen af sidste uge havde knap 4,6 millioner danskere fået MitID. Derfor håber Digitaliseringsstyrelsen på en løsning snarest.

- Det er to faneblade, der bytter plads, og vi regner med at gennemføre det snart. Vores leverandører arbejder på det på højtryk, siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Stadig muligt at logge ind

Landets banker står til at lukke for muligheden for at logge ind med NemID fra 31. oktober.

Indtil problemerne er løst, vil NemID være første loginmulighed.

Der er dog stadig mulighed for at logge ind med både NemID og MitID.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser til TV2 Nord, at MitID forventes at fungere som den primære loginmulighed "i løbet af kort tid".

Egentlig skulle alle være flyttet til MitID inden udgangen af juni. Men den frist blev udskudt til oktober på grund af lange ventetider på Borgerservice i foråret.