Priserne stiger

Fjernvarmeprisen er fordoblet i Ringkøbing, men i Hvide Sande er regningen i 2. halvår 0 kroner

Tre vindmøller giver store forskelle i fjernvarmeprisen på hver side af Ringkøbing Fjord.

Priserne stiger.

Det er de færreste efterhånden i tvivl om.

Særligt stigningerne på energi og fødevarer har de seneste uger og måneder sat flere og flere danskeres privatøkonomi under pres.

Mens nogle danskere har erfaret, at deres varmeregning er steget med over 100 procent, oplever andre, at udgiften til varme er blevet mindre.

Den kontrast findes på hver sin side af Ringkøbing Fjord.

Må droppe ferien

På den ene side, i Ringkøbing, er pensionist Gunnar Graversens varmeregning som så mange andres steget.

- Pludselig at skulle af med dobbelt så meget, som man plejer, for en vare, hvor man føler, man får det samme ud af den. Det er da lidt træls, fortæller han.

Han har som 61,7 procent af de danske husstande fjernvarme. En energiform, der i august 2022 var 5,9 procent dyrere end i samme måned sidste år.

- Frem for at bruge 8000 kroner på at tage på ferie til Gran Canaria må vi nu bruge dem på varme, siger Gunnar Graversen.

Men tager man turen over Ringkøbing Fjord til Hvide Sande, vil man ikke opleve, at varmeregningerne er blevet større – tværtimod.

Ingen varmeregning i 2. halvår

Her kan fjernvarmekunderne, hvis de har været kunder hele året, se frem til en varmeregning på 0 kroner i 2. halvår af 2022. Ja, du læste rigtigt.

- Afregningsprisen på den overskydende strøm er højere end normalvis, forklarer Morten Rauhe, driftsleder i Hvide Sande Fjernvarme.

Årsagen er i høj grad de tre vindmøller, der er opsat på stranden i Hvide Sande.

Ifølge Morten Rauhe er den placering helt unik.

- Vestas siger, at det er den anden- og tredjebedst producerende vindmølle, de har i hele verden, siger han.

Værker skal være udgiftsneutrale

Fjernvarmeværkerne i Danmark skal samlet set gå i nul. Det vil sige, at et eventuelt underskud i økonomien skal finansieres i form af ekstraregninger til forbrugerne. På samme måde skal et eventuelt overskud komme kunderne til gode.

Det er det, der er tale om her.

Ifølge Danmarks Statistik var prisen på elektricitet i august måned 54 procent højere end i samme måned i fjor. Da Hvide Sande Fjernvarme ejer vindmøllerne, har de i 2022 kunnet tjene flere penge på at sælge overskudsstrøm, end de har brugt penge på at producere fjernvarme.

Derfor har fjernvarmekunderne i Hvide Sande allerede nu betalt det, de i alt skal betale for varme i år.

Halv pris – hvis altså ...

Og hvad skal de så forvente næste år?

- Man kan nok forvente et prisniveau noget nær det, vi har lige nu, siger Morten Rauhe.

Forudsigelsen afhænger dog af priserne på el og naturgas. Hvis naturgasprisen – og derved også elprisen – falder, vil Hvide Sande Fjernvarme tjene mindre på at sælge strøm, og så vil prisniveauet nærme sig normalen – eller måske endda tippe.

Flere cheføkonomer fortalte onsdag til TV 2, at de forventer, at inflationen vil toppe inden udgangen af året. Der er dog delte vurderinger om, hvornår el- og naturgaspriserne vil nærme sig normalen.

_