Familie med pillefyr frygter vinteren – løsningen kan findes i udlandet
Jens Cristiansen overvejer at bruge de mindre miljøvenlige solsikkepiller for at holde varmen til vinter.
Der mangler træpiller i Danmark, og de omkring 100.000 danske husstande, der bliver opvarmet med pillefyr, er i risiko for at gå en kold vinter i møde.
Familien Cristiansen fra Lolland er blandt dem, der frygter vinteren, for lige nu har de kun træpiller nok til de næste tre uger. Hvad de skal gøre, når pillerne er brugt op, ved de ikke.
Jens Cristiansen, der er selvstændig vvs'er, har tidligere kunnet fyre for 10.000 kroner om året, men hvis det havde været til at skaffe træpiller lige nu, så ville sæsonen snarere koste ham 35.000, siger han til TV 2.
Løsningen kan måske findes i andre lande
Prisen på træpiller har i årevis været ret stabil, men sidste vinter begyndte priserne at stige, og nu er den gennemsnitlige vægtede markedspris hos de store forhandlere steget fra lidt over 2000 kroner for en palle træpiller til over 6000 kroner, ifølge energikoncernen Verdo.
Og de stigende priser og manglen på træpiller har fået regeringen til at gå på jagt efter træpiller i udlandet.
For at løse problemet med de manglende træpiller har regeringen anmodet en lang række danske ambassader i og uden for Europa om at lede efter eksportører af træpiller.
- Vi leder efter steder, hvor man kan lave en kontakt mellem danske importører og eksportører, så vi kan få større mængder træpiller ind. Der er stor konkurrence på markedet lige nu, og desværre har de danske importører haft svært ved at finde de mængder, de skal bruge, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til TV 2.
Er der en reel risiko for, at vi kan stå i en situation, hvor manglen betyder, at danskerne kan komme til at fryse?
- Der er desværre en reel risiko for, at vi kan komme til at mangle træpillerne. Det er derfor, vi nu har sat 17 ambassader ude i verden til at afsøge markedet og hjælpe de danske importører med at få træpiller, siger Dan Jørgensen.
Vil bruge mindre miljøvenlig pille
Jens Cristiansen er dog skeptisk over for regeringens plan. De andre lande skal jo også bruge træpillerne, påpeger han.
- Jeg håber da, at de finder ud af noget, men jeg kan ikke se, hvad de skal gøre ved det, siger han.
Med udsigten til en iskold vinter i sit hus overvejer han at fyre op med piller af solsikkeskaller på trods af, at det er mere skadeligt for miljøet end træpiller.
- Vi har ikke noget alternativ. Det handler om, hvorvidt vi vil have varme på, eller om vi ikke vil have varme på. Det er der, vi står nu, siger han.
Den tanke er han ikke alene om. Jesper Sønderholm Juel fra Rødekjærsbro har dog allerede gjort tanken til handling, fortalte han onsdag til TV MIDTVEST.
Sidste år købte han solsikkepiller ind for 12.500 kroner. Skulle han købe samme mængde træpiller, ville det koste mere end 50.000 kroner, vurderer han.
Han står ved sit valg, selvom undersøgelser fra Teknologisk Institut viser, at partikeludledningen fra solsikkepiller er op mod 20 gange så høj som ved en god kvalitetstræpille.
Jesper Sønderholm Juel siger stort set det samme som Jens Cristiansen:
- Det er spørgsmål om kroner og øre. Vil man have varme i huset eller sidde med uldsokker hele året?