Handelsbanken i ny dyster prognose: Dansk økonomi er på vej ned i et sort hul

Ifølge cheføkonom vil 2023 økonomisk blive et værre år end 2022. Og for første gang i flere måneder forventes arbejdsløsheden at stige.

I en tid med stigende priser på nærmest alt og en energikrise værre end noget, Danmark har oplevet i et halvt århundrede, har der været ét lyspunkt: den høje beskæftigelse.

I august satte beskæftigelsen for femte måned i træk en ny rekord med hele 2,85 millioner danskere i arbejde.

Ifølge en ny dyster prognose fra Handelsbanken vil dog selv dette lille lys blive slukket, når vi går de kolde vintermåneder i møde.

Den høje inflation sender nemlig dansk økonomi ned i et sort hul, som det ikke er lige nemt at komme op ad.

Energikrisen, som er den helt store skurk bag inflationen, sender ifølge Handelsbanken den danske økonomi i recession hen over vinteren.

Handelsbanken forudsiger, at det kommende år vil indeholde et fald i forbruget, eksporten og boligpriserne, alt imens arbejdsløsheden og renterne vil stige.

Og vi har ikke set det værste til inflationen endnu – den skal ifølge Handelsbanken helt op omkring 10 procent, inden den kommer ned igen i løbet af 2023. Til sammenligning lå inflationen i august 2022 på 8,9 procent. Typisk er målet en årlig inflation på cirka 2 procent.

Fra fest til tømmermænd

Jes Asmussen, der er cheføkonom i Handelsbanken, fortæller til TV 2, at Danmark formentlig ikke har set inflationstoppen endnu. Specielt prisstigningerne på el og naturgas vil komme til at lægge et opadgående pres på prisstigningerne over den kommende tid.

- Vores forventning lige nu er, at vi nok skal vente til årsskiftet, før vi tror på, at inflationen rent faktisk har toppet, siger Jes Asmussen.

Han forklarer, at den stigende inflation er med til at udhule vores købekraft, hvilket betyder, at danskerne har færre penge til rådighed hver måned.

Samtidig betyder prisstigningerne, at verdens centralbanker har fået meget travlt med at stramme pengepolitikken. I starten af september satte Den Europæiske Centralbank (ECB) eksempelvis sin bærende rente op med 0,75 procentpoint.

Og de stigende renter har en direkte påvirkning på det danske boligmarked, fortæller Jes Asmussen:

- Vi må jo nok erkende, at vi går fra en periode, hvor vi har haft en fest på boligmarkedet, til at vi nu vil blive ramt af nogle ret gedigne tømmermænd.

Stigende arbejdsløshed

Der er "ikke den store tvivl om", at 2023 økonomisk vil blive et værre år end det igangværende, lyder det fra Jes Asmussen. Tværtimod tror han, at den nedtur, vi i øjeblikket oplever i dansk økonomi, vil tage til i fart i løbet af de næste kvartaler.

- Vi forventer, at dansk økonomi vil være skrumpet, når vi kigger på det samlede resultatet for 2023, siger han.

En recession betyder ofte en stigning i arbejdsløsheden, og mens Jes Asmussen håber, at "vores stramme arbejdsmarked" kan være med til at udskyde lidt af stigningen i en kommende ledighed, forventer Handelsbanken, at arbejdsløsheden vil stige i løbet af 2023.

Han fortæller, at det afgørende for dansk økonomi lige nu er, hvordan Danmark håndterer energikrisen.

Der er dog lys for enden af tunellen, understreger Jes Asmussen:

- Vores prognose peger på, at vi forhåbentlig kan begynde at se en bedring i økonomien i sommeren næste år.

Den danske Nationalbank præsenterer onsdag klokken 10.30 deres prognose for dansk økonomi.

_