Ny coronavariant undslipper i ekstrem grad immunitet, siger eksperter
Varianten er ikke gode nyheder, siger dansk ekspert – hverken når det gælder smitte eller de nye vacciner. Der er fundet få tilfælde i Danmark.
I flere måneder har der været stille, når det gælder nye coronavarianter. Sommeren er blevet nydt, de hvide telte er mange steder taget ned, og danskerne har kunnet leve livet uden restriktioner.
Men nu ser det desværre ud til, at freden er ved at være forbi.
For ud over subvarianten BJ.1, som TV 2 tidligere har beskrevet, har flere eksperter nu også en anden bekymrende coronavariant i kikkerten: BA.2.75.2.
BA.2.75.2. ser nemlig ud til i højere grad end nogen anden variant indtil nu at kunne undslippe antistoffer fra både tidligere infektion og vaccination. Det skriver den svenske professor Benjamin Murrell ved Karolinska Institutet i Stockholm på Twitter.
Faktisk bruger han ordene ”ekstrem” om graden, som varianten ser ud til at kunne undslippe antistoffer.
Udmeldingen kommer på baggrund af et studie af prøver fra bloddonorer i Stockholm – et studie, som han selv er medforfatter på.
- Data giver anledning til bekymring for, at BA.2.75.2 effektivt kan unddrage sig immunitet i befolkningen, står der blandt andet i studiet, der 16. september blev offentliggjort på onlinetidsskriftet BioRxiv, og som ikke er fagfællebedømt endnu.
Studie: Det er uden fortilfælde
Studiet kom samme dag som et andet studie, der også blev offentliggjort på BioRxiv og altså heller ikke er fagfællebedømt.
Det studie har også fået en af medforfatterne til på Twitter at skrive, at BA.2.75 og BA.5 har genereret ”meget bekymrende varianter” som BA.2.75.2 og BJ.1.
Af studiet fremgår det, at videreudviklingen af Omikron har ført til adskillige undervarianter, der ser ud til at have en fordel, når det gælder muligheden for at sprede sig i forhold til Omikron-varianten BA.5. Det er den variant, som denne sommer har ført til stigende smitte i mange lande. Også i Danmark.
- En så hurtigt og samtidig fremkomst af varianter med enorme fordele er uden fortilfælde, står der i studiet.
I det studie fremgår det dog også, at det endnu er uklart, hvilken betydning varianterne har i forhold til immunitet fra vacciner og tidligere smitte.
Eksperter tror, at BA.2.75.2 vil dominere til vinter
Mange andre eksperter har også noteret sig de to studier. Det gælder blandt andet den østrigske mutationsforsker, Ulrich Elling.
Han skriver på Twitter, at der er et hidtil uset antal ”meget divergerende varianter” på vej, og at undvigelsen af immunitet fra BA.2.75.2 ser ud til at være ”chokerende effektiv”.
Han forklarer det med, at SARS-CoV-2 – altså coronavirussen – har gennemgået så mange flugtrunder, at vi er ved at løbe tør for antistoffer, der kan neutralisere varianter som BA.2.75.2 og BJ.1.
- Nye højtmuterede varianter dukker op næsten hver uge, og der er ingen grund til at tro, at denne proces vil slutte.
Ifølge professoren er der allerede nu stigende smitte med coronavirus i flere lande. Det gælder også Danmark. De nye varianter står ikke bag stigningen, men de vil efter hans mening efter alt at dømme komme til at dominere den kommende vinter.
- Og hvis de faktisk undslipper antistofferne efter vaccination og gennembrudssmitte med Omikron, så bliver der også sat spørgsmålstegn ved vores nye vacciner, skriver han.
Den danske professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er enig.
Varianten kan igen give mange smittede
Han forklarer til TV 2, at andre varianter har haft mutationer, hvor varianten måske nok ser ud til bedre at kunne undvige immuniteten fra antistoffer, men at mutationerne samtidig er gået ud over dens evne til at smitte.
Men det ser ikke ud til at være tilfældet med BA.2.75.2, der kan begge dele.
- Det er ikke så godt. For hvis du har en variant, som i princippet er lige så smitsom og samtidig kan undslippe immunitet, så har den gode muligheder for at sprede selv i en højt vaccineret befolkning, siger han til TV 2.
Han siger desuden, at BA.2.75.2 ser ud til at reagere dårligere med antistoffer selv fra personer, der har haft smitte med varianten BA.5 på trods af vaccination. Og det er dårlig nyt for de nye varianttilpassede vacciner, fordi BA.5 er den drivende faktor i den ene af vaccinerne.
Flere eksperter fremhæver, at denne variant vil skabe stigende smitte til vinter. Er du enig?
- Ud fra det, jeg læser, kan jeg godt frygte, at det på sigt er tilfældet. Den kan give mange smittede igen.
Mutationer på næsten alle de kritiske steder
Allan Randrup Thomsen fremhæver dog stadig, at andre dele af immunforsvaret ud over antistoffer spiller en væsentlig rolle, når det gælder beskyttelse mod alvorlig sygdom, nemlig T-cellerne.
Derfor er det hans forventning, at immunitet ved vacciner og tidligere smitte stadig vil beskytte mod alvorlig sygdom.
Samtidig er der tale om en Omikron-subvariant, hvilket kan betyde, at BA.2.75.2. måske ikke forårsager lige så meget alvorlig sygdom, som det var tilfældet med de tidligere varianter Alfa og Delta.
Omvendt har varianten mutationer på næsten alle de kritiske steder.
- Det kan man ikke bare lige affærdige. Vi havde håbet, at coronavirussen til en vis grænse ville mutere sig selv ihjel, fordi mange mutationer kunne mindske virussens evne til at inficere vores celler. Det ser desværre ikke ud til at holde stik i det virkelige liv, siger han.
Andre eksperter skriver også, at de varianter, de er mest bekymrede for, er netop BA.2.75.2. og BJ.1 – det kan du se her, her og her.
BA.2.75.2 er også fundet i få prøver i Danmark
BA.2.75.2. er fundet i mange lande som eksempelvis Indien, USA, Storbritannien og Spanien. Den er de seneste uger også fundet i meget få tilfælde i Danmark, oplyser Statens Serum Institut til TV 2.
BA.2.75 og undervarianter som BA.2.75.2 udgør lige nu mindre end 1 procent af de ugentlige prøver, der bliver sekventeret herhjemme.
I Indien er BA.2.75.2. den mest dominerende subvariant, og i Singapore har den en vækstfordel på 5 procent i forhold til BA.5 – den ser ifølge Mike Honey, der er en australsk dataspecialist, ud til at overhale BA.5 i oktober.