Energikrise

Fødevarebranchen i hård kritik af regeringens hjælpepakke: - Den er livstruende for virksomheder

Ifølge organisation har politikerne et særligt ansvar over for fødevarebranchen, fordi det er deres lovgivning, der er skyld i de høje energipriser.

En farlig hjælp, der fodrer hunden med dens egen hale.

Sådan beskriver paraplyorganisationen FødevareDanmark regeringens nye forslag om en låneordning til at afbøde de høje energipriser.

I en pressemeddelelse advarer organisationen virksomheder mod at benytte sig af regeringens hjælpepakke.

- De nuværende energipriser er livstruende for mange små og mellemstore fødevarevirksomheder, men det vil det også være at benytte sig af den hjælpepakke, som regeringen har lagt op til, lyder det.

Torsten Buhl, der er direktør i FødevareDanmark, fortæller til TV 2, at hjælpepakken er "farlig", fordi den fører virksomheder ud i gæld.

- Man bliver altid meget sårbar, når man stifter gæld. Og vi skal huske på, at det kun er virksomheder, der i forvejen er sårbare, der ville benytte sig af denne hjælp. Så det er jo bare en forøgelse af en i forvejen sårbar situation, siger han.

Kan ikke spare på strømmen

Ligesom resten af Danmark er fødevarebranchen hårdt ramt af de tårnhøje energipriser.

Et eksempel på dette fandt sted torsdag, hvor Danish Crown meddelte, at de fyrer 350 personer på deres slagterier på grund af rekordhøje omkostninger til foder og energi, som nu får mange landmænd til enten at skrue ned for produktionen eller lukke.

Ifølge Torsten Buhl er fødevarebranchen da også ekstra udsat for de høje energipriser.

Fødevarevirksomheder er nemlig meget energitunge, fortæller han.

Tilbuddet kan opfattes som et valg mellem pest og kolera

Torsten Buhl, direktør i FødevareDanmark

Det skyldes, at de ofte er underlagt særlige krav om temperaturer, både i diskene i butikkerne, i køle- og frostrum og under transport. Dertil kommer også et betydeligt forbrug af energi og brændstof hos de virksomheder, som lever af at levere fødevarer til eksempelvis butikker og restauranter, eller som transporterer levende dyr.

- Regeringen opfordrer til at spare på strømmen, men det kan vores virksomheder ikke, siger Torsten Buhl.

Netop derfor mener FødevareDanmark, at regeringen burde give disse virksomheder en ekstra håndsrækning.

Regeringen "må komme med nogle penge"

Ifølge Torsten Buhl har politikerne et særligt ansvar over for fødevarebranchen, fordi det er deres lovgivning, der er skyld i de høje energipriser.

- Når staten stiller krav til for eksempel temperaturer, så bør staten også vedgå sig et ansvar for, at disse regninger kan betales, siger han.

Derfor kan Torsten Buhl ikke se andre løsninger, end at regeringen "må komme med nogle penge".

Lige nu foreslår regeringen kun muligheden for at låne penge, og her er det vigtigt at huske på, at pengene derfor skal betales tilbage igen på et senere tidspunkt, påminder Torsten Buhl.

Han drager paralleller tilbage til coronanedlukningerne, hvor virksomheder fik muligheden for at udskyde betalingen af moms. Men da det kom til at tilbagebetale den, var der mange virksomheder, der var nødt til at kaste håndklædet i ringen og dreje nøglen om.

Torsten Buhl frygter det præcis samme resultat i denne situation.

- Tilbuddet kan opfattes som et valg mellem pest og kolera, konstaterer han.

Frygter ikke at skubbe til inflationen

Torsten Buhl håber, at politikerne inden alt for længe kommer med en mere brugbar løsning på "den meget alvorlige situation", som virksomhederne står i.

Han understreger igen, at den bedste løsning er at tilføre penge til branchen.

Der er jo stor bekymring for, hvad det vil betyde for inflationen at skyde penge i samfundet. Frygter I ikke, at det vil påvirke inflationen, hvis politikerne tilføre penge fødevarebranchen?

- Jeg har fuld forståelse for regeringens bekymring for inflationen. Men jeg tror ikke, at en tilførsel af penge til fødevarevirksomhederne vil rokke meget ved inflationen, fordi der er tale om et forholdsvist begrænset segment, siger han og tilføjer:

- Når staten stiller alle disse krav, må den også påtage sig et ansvar for, at det er muligt at efterleve dem. Det gør den ikke ved at tilbyde livstruende lån.

Folketingets partier forhandlede torsdag aften om en hjælp til danskernes energiregninger. Her drøftede de blandt andet regeringens forslag om at lade borgerne afdrage på deres energiregninger over en årrække.

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) var en mulig håndsrækning til de erhvervsdrivende også på dagsordenen.