200 købmænd frygtes at lukke hen over vinteren - de første har allerede givet op
Det er en livsnerve i de små byer, der risikerer at lukke og slukke, siger direktør.
Lysene bliver dæmpet, og der kommer låg på køleelementer.
De lokale købmænd i landdistrikterne gør, hvad de kan for at spare strømmen, i takt med at energipriserne stryger til tops.
Men det alene er ikke nok, siger John Wagner, der er administrerende direktør hos brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, der dækker over knap 1500 supermarkeder og nærbutikker.
- Hvis der ikke kommer en politisk hjælpepakke, risikerer vi, at 150-200 mindre købmænd og brugser lukker i landdistrikter hen over vinteren, siger John Wagner.
Ifølge John Wagner er elregningen for nogle købmænd blevet femdoblet, afhængigt af hvor ny eller gammel butikken og dens køle- og fryseelementer er.
- Det betyder, at der er rigtig mange butikker, hvor energiomkostninger overstiger det, ejeren tjener hver måned, siger John Wagner.
De første købmænd er allerede begyndt at lukke.
Lille købmand lukker efter 26 år
Rose Borchert har været købmand i den lille by Vestervig ved Vesterhavet i 26 år. Men nu lukker hun sin forretning. For på kort tid er elregningen blevet fordoblet, så regningen for august nu lyder på over 100.000 kroner.
- Udgifterne bliver for høje. Med den lille omsætning vi har, så kan vi ikke klare det, siger hun.
En discountbutik fem-seks kilometer væk presser allerede omsætningen, og med den øgede udgift til el vælter korthuset.
Flere af de lokale frygter, at lukningen af købmandsbutikken vil gøre det sværere at lokke tilflyttere til byen fremover.
I Erslev på Mors har Lars Kibsgaard en Spar. Han har besluttet at slukke lyset i butikken i den sidste åbningstime hver dag fra klokken 18.00 til 19.00 for at spare på strømmen, men også for at forsøge at råbe nogen op, forklarede han tirsdag til TV Midtvest.
- Man går lidt i panik, når man får sådan en regning, sagde han.
Livsnerve i byen
Coop frygter, at de stigende energipriser kommer til at stoppe driften i flere af dagligvarekædens nærbutikker i landdistrikterne, hovedsageligt Dagli’Brugsen.
Dog kan Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, ikke sætte antal på, hvor mange butikker det drejer sig om.
- Men der er bestemt risiko for, at et betydeligt antal butikker i de mindre byer, der i forvejen bevæger sig på kanten til at lukke, kan komme til at vælte med en tredobling i elregningen, siger Jens Juul Nielsen.
Coop har allerede taget konsekvensen af de stigende priser og blandt andet slået Kvickly og SuperBrugsen sammen til én kæde. Foreløbigt under de samme navne.
Både Coop og direktøren for De Samvirkende Købmænd påpeger, at de mindre købmænd ikke blot leverer dagligvarer til landdistrikterne.
- Det er en livsnerve i byen. Når den sidste butik i en by lukker, så syner byen hen, siger Jens Juul Nielsen.
Håber på indgreb fra EU
Ifølge John Wagner forsøger købmændene at gøre, hvad de kan. Men han siger også, at der er nogle ting, man ikke kan skrue på, såsom hvor koldt der skal være i køle- og frysemontrerne på grund af fødevaresikkerheden.
Derfor håber De Samvirkende Købmænd i bedste fald på, at der kommer indgreb fra EU på prisdannelserne af el. Ellers håber købmændene på en økonomisk hjælpepakke fra Folketinget.
Onsdag morgen lover erhvervsminister Simon Kollerup (S), at der kommer hjælp til de trængte købmænd, i et interview til TV Midtvest.
- Nu tænker jeg, at vi i den her uge har mulighed for at præsentere nyt og måske også meget snart. Jeg kan i hvert fald sige, at vi arbejder dag og nat på at få lavet den hjælp, der skal til, så vi kan holde liv i købmandsforretninger, siger han.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde onsdag klokken 13 om de stigende energipriser, der truer manges privatøkonomi.