Samfund

Tiltale: Tvang elev til morgensamling i underbukser

Forstander under anklage for vold og tvang mod elever på kostskole med anbragte børn.

Vold og seksuelle krænkelser samt mobning og selvmordsforsøg blandt eleverne førte i tiden frem til efteråret 2020 til en så hård kritik af kostskolen Havregården i Smidstrup ved Gilleleje, at skolens bestyrelse endte med at dreje nøglen om.

Men skal man tro anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi, så var det ikke kun internt mellem eleverne på skolen - mestendels anbragte børn i alderen 11-18 år - at der skete overgreb.

Skolens forstander frem til oktober 2020 Morten Ulrik Jørgensen står tirsdag ved Retten i Helsingør anklaget for at have udsat to elever for en behandling, der efter anklagemyndighedens opfattelse bør straffes.

Den ene blev tilbage i 2016 tvunget til at gå til morgensamling kun iført T-shirt og underbukser. Samme elev blev flere gange tvunget til at følge med ved at få boret en nøgle ind i ribbenene, lyder det i anklageskriftet.

Nægter sig skyldig i anklager

Begge elever blev ifølge anklageskriftet i sagen flere gange væltet ud af deres senge i forbindelse med morgenvækning, og det var en overtrædelse af straffelovens bestemmelse om simpel vold, lyder det.

Morten Ulrik Jørgensen, der også beskyldes for at have skjult en række dokumenter på sin privatadresse, nægter sig skyldig i anklagerne. I et interview med Frederiksborg Amts Avis i januar sagde han om anklagerne:

- Jeg kan overordnet sige, at de er grundløse. De er medieskabte og trukket ud af en virkelighed og fordrejet på en måde, så jeg bliver udstillet på en fuldstændig urimelig måde. Det er fuldstændig grebet ud af luften.

Politi gik ind i sagen efter mediedækning

Om anklagerne er medieskabte eller har hold i virkeligheden skal Retten i Helsingør tage stilling til. Anklagemyndigheden har med den rejste tiltale vurderet, at der er grundlag for at få forstanderen dømt.

Nordsjællands Politi gik ind i sagen i slutningen af 2020, efter at blandt andet DR i en kritisk serie havde afdækket forholdene på skolen. Kostskolens bestyrelse fyrede forstanderen, og han blev også politianmeldt.

Efter at sagen om Havregården blev en politisag, valgte Morten Ulrik Jørgensen at forlade den lokale liste Nytgribskov, som han repræsenterede i byrådet. Jørgensen forsøgte at opnå genvalg ved seneste kommunalvalg på sin egen liste, men forgæves.

Der ventes dom i sagen i den kommende uge.