Samfund

Smitte med abekoppevirus falder – en glædelig, men også overraskende nyhed, siger ekspert

10 lande står for over 87 procent af smittetilfældene i verden. Mange af landene ligger i Europa.

Antallet af nye smittetilfælde med abekopper er på verdensplan faldende. Det fremgår af data fra både Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og statistikbureauet Our World in Data.

I uge 35 – der er de seneste tal – er antallet af nye tilfælde faldet med 25,5 procent i forhold til uge 34.

Også i Danmark er det daglige antal af nye smittetilfælde faldende. Ifølge den seneste status fra Statens Serum Institut (SSI) er der lige nu i alt 183 bekræftede tilfælde i Danmark.

Professor er overrasket over det hurtige fald

Det er en glædelig nyhed, men den er også overraskende, siger Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionssygdom på Klinisk Institut ved Aarhus Universitet, til TV 2.

- Jeg havde ikke regnet med, at antallet af smittetilfælde allerede ville begynde at falde nu, når virussen havde spredt sig så meget, siger han.

Eskild Petersen peger på, at vaccinationer har spillet en rolle i at dæmpe smittespredningen, men han mener, at det er en ændret adfærd om færre seksuelle partnere, der har fået tallene til at falde så drastisk.

I den forbindelse viste et modelleringsstudie fra Emperial College London i England i juni, at det er antallet af seksuelle partnere, der driver smittespredningen i risikogrupper i vejret.

- Det betyder rigtig, rigtig meget, hvis personer i risikogruppen har begrænset antallet af seksuelle partnere for at undgå smitte, siger Eskild Petersen.

Det har også en betydning, fordi der har været mangel på vacciner, hvilket har fået USA til at bruge en svær vaccineteknik for at have doser nok.

Usædvanlig smittespredning uden for Vestafrika

De første tilfælde med abekoppevirus begyndte at blive rapporteret fra Spanien, Portugal og Storbritannien i maj. Det var usædvanligt, fordi abekopper ikke normalt spredte sig nemt mellem mennesker og oftest var relateret med rejser til Afrika.

Men pludselig blev der konstateret stigende smitte i flere europæiske lande på samme tid for første gang nogensinde. Og i nogle lande i en sådan grad, at smittekurven var stejlt opadgående som for eksempel i USA.

Siden har mange lande anbefalet vaccination mod abekopper til særligt udsatte grupper, fordi smitten især spredte sig mellem mænd, der har sex med mænd.

10 lande står for knap 88 procent af tilfældene

Siden 1. januar 2022 er der blevet rapporteret om knap 55.000 tilfælde med abekoppevirus fra 102 lande, herunder 18 dødsfald.

Det er især 10 lande, der tegner sig for de fleste antal tilfælde – faktisk står de 10 lande for 87,5 procent af de rapporterede tilfælde.

Størstedelen af landene er europæiske, og derfor vurderer WHO fortsat risikoen som høj i Europa, mens risikoen på verdensplan og i den afrikanske union er moderat.