Energikrise

Fynbo blev snydt på nettet – betalte 10.000 kroner for træpiller, der aldrig kom

Politiet advarer om risiko for svindel med brændsel på grund af stor efterspørgsel. For Brian Bendtsen kommer advarslen for sent.

48-årige Brian Bendtsen bor med sin kone i en nedlagt landbrugsejendom lidt uden for Odense. En ejendom, der kræver flere tusinde kilo træpiller for at holde sig varm gennem vinteren, fortæller han.

Som førtidspensionist efter en arbejdsskade har han været nervøs for en kold vinter med de voldsomt stigende priser på brændsel, for "pengene gror jo ikke på træerne", som han siger.

Derfor ledte han i sensommeren efter træpiller til en overkommelig pris.

Han kiggede blandt andet i grupper på Facebook, hvor firmaer og private reklamerer med gode tilbud. Han skrev frem og tilbage med flere sælgere, og til sidst lavede han en aftale med en mand, der tilbød 23 paller med træpiller for 65.000 kroner med gratis levering.

- Det var 10.000 kroner billigere end det, jeg ellers kunne finde. Så jeg skrev, og han svarede, at jeg kunne få træpillerne fredag morgen, fortæller Brian Bendtsen.

Sælgeren krævede blot, at der blev forudbetalt 10.000 kroner, før pallerne blev sendt afsted.

Brian Bendtsen overførte pengene. Men træpillerne kom aldrig.

I disse dage advarer dansk politi netop om, at de stigende energipriser gør brændstof som træpiller, gas og brænde til et eftertragtet marked for kriminelle i øjeblikket.

- Hvis man køber uden om etablerede forretninger, så er det altid en god ide at få varen, før man betaler for den. Hav snor i pengene, indtil du har varen, lyder advarslen blandt andet fra politiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi, Michael Flemming Rasmussen i et interview med TV 2.

Prisen på træpiller er tredoblet siden foråret ifølge videncentret Bolius.

Krigen i Ukraine og deraf følgende sanktioner har ført til voldsomt stigende priser inden for særligt energi- og fødevareområdet, som har fået inflationen op på 8,9 procent i august.

"Jeg snyder ikke"

Brian Bendtsen kender godt rådet om først at betale, når man har fået en vare leveret, men han følte sig fanget. For alle dem, han kontaktede, krævede forudbetaling, fortæller han.

- Nu har jeg lige fået træpiller hjem fra Tyskland i stedet, og de krævede alle pengene, inden jeg overhovedet havde fået træpillerne udleveret. Så du kan jo ikke garantere dig imod det her snyd, siger han.

 1. Brian Bendtsen

  Hvornår kan du levere?

 2. Sælger

  Inden for to dage. Men du betaler noget forudbetaling og resten ved levering.

 3. Brian Bendtsen

  Hvor meget forud?

 4. Sælger

  10.000 kr

 5. Brian Bendtsen

  Hvad hvis jeg selv henter?

 6. Sælger

  Det er stadigvæk det samme. Det er en sikkerhed, så jeg kan stille dem til side osv

Sælgeren på Facebook skrev til Brian Bendtsen over beskedtjenesten Messenger, at "jeg snyder ikke".

Men efter, at Brian Bendtsen havde betalt de 10.000 kroner i forskud, krævede sælgeren pludselig en ekstra betaling.

Det afviste Brian Bendtsen. I stedet krævede han sine penge tilbage.

 1. Sælger

  Vi har en aftale, og den holder jeg

 2. Brian Bendtsen

  👍

 3. Sælger

  Min kone og jeg har haft en diskussion her til aften, og når det er sådan en stor levering, så er der 20.000 kr i forudbetaling og ikke 10.000 kr. Så hvis du bare vil sende enten 5.000 kr eller 10.000 kr mere, så er alt fint

 4. Brian Bendtsen

  Så overfører du bare de 10.000 kr tilbage

Det er endnu ikke lykkedes den 48-årige fynbo at få sine penge tilbage.

Derfor har han anmeldt sagen til politiet. TV 2 har set kvitteringen for anmeldelsen.

- Men jeg regner ikke med at se de penge igen, siger Brian Bendtsen, der ikke tror, at politiet har ressourcer til at finde frem til svindleren.

Han ville ønske, at Facebook i stedet kunne gøre mere for at rydde ud i falske profiler.

Træpiller fra Tyskland

Efter den dårlige oplevelse stod Brian Bendtsen stadig og manglede træpiller.

Han fandt et nyt tilbud, og sammen med naboer og familie købte han 24 paller med træpiller hjem fra Tyskland, som han betalte for hos et firma med en hjemmeside.

- Folk siger, at du kan sikre dig imod snyd. Men du kan jo også risikere, at virksomheder går konkurs. Du kan aldrig nogensinde gardere dig imod det her, mener Brian Bendtsen.

Endnu en gang betalte fynboen for træpillerne, før han havde modtaget dem.

Hvordan turde du at betale forud igen, når du lige var blevet snydt?

- Det er jo en chance at tage. Det er farligt, men jeg følte, at jeg måtte tage den chance. Ellers får vi jo ikke varme, svarer han.

Brian Bendtsen er langt fra alene om at søge billige alternativer til de danske priser, når det gælder opvarmning af hjemmet.

Pensionist Harry Virkelyst, der bor på en landejendom uden for Herning, har tidligere fortalt TV 2, at han overvejer at leje en vognmand og hente træpiller i Polen.

Energistyrelsen har lanceret en kampagne med gode råd til at spare på energien – og dermed pengene i husholdningsbudgettet – i lyset af den igangværende energikrise.

Styrelsen tilbyder også gratis telefonrådgivning på sin hjemmeside og påpeger, at der blandt andet kan hentes ekstra varmegrader ved at forbedre en boligs isolering.