Skandalen om udbytteskat

Dommer i Dubai afviser Danmark: Shah skal ikke udleveres, siger advokat

Sanjay Shahs advokat forventer dog også, at de danske myndigheder vil anke afgørelsen i Dubai.

Den britiske finansmand Sanjay Shah, der er tiltalt til at have bedraget den danske statskasse for mere end ni milliarder kroner, kan være på vej til at gå fri.

Ifølge Shahs advokat har dommeren i Dubai nemlig afvist, at Sanjay Shah skal udleveres til Danmark.

Shah har ellers været fængslet i flere måneder, men nu vil advokaten forsøge at få sin klient på fri fod.

- Vi har noteret os, at Retten i Dubai har afvist begæringen om udlevering, og vi forventer en løsladelse af Shah i løbet af i dag, udtaler Sanjay Shahs forsvarsadvokat i Danmark, Kåre Pihlmann, til TV 2.

Milliardbedrag

Shah menes at have spillet en hovedrolle i skandalen med udbytteskat, der har kostet den danske statskasse cirka 12,7 milliarder kroner.

Shah er tiltalt for at have hevet mere end ni milliarder skattekroner ud af Danmark i perioden 2012-2015 gennem et omfattende svindelnummer. Også hans højre hånd, Mark Anthony Patterson, er tiltalt i sagen.

Shah selv har dog sagt, at de blot udnyttede et hul i den danske skattelovgivning, og at de derfor ikke har gjort noget ulovligt.

Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson

  • Både Sanjay Shah og Anthony Mark Patterson er fra Storbritannien. Mens Patterson fortsat bor der, har Shah i en årrække haft hjemme i Dubai.
  • Duoen blev 7. januar 2021 tiltalt for at have fået udbetalt over ni milliarder kroner i uberettiget refusion af udbytteskat fra den danske statskasse.
  • Patterson er blevet beskrevet som Shahs medhjælper, men de er begge tiltalt efter de samme paragraffer.
  • Strafferammen er potentielt op til 12 år, fordi der er tale om skærpende omstændigheder.
  • Shah selv har tidligere hævdet, at han formentlig ikke vil blive straffet med mere end maksimalt tre år, fordi udlændinge dømt for grov kriminalitet i Danmark typisk prøveløslades efter halvdelen af dommen er afsonet mod, at de bliver udvist af landet.

Drama i Dubai

De danske myndigheder blev opmærksomme på milliardbedraget i 2015, og fik sat en prop i hullet umiddelbart efter.

Siden da har Sanjay Shah været hovedmistænkt, men gennem en årrække har han kunnet leve et luksusliv i Dubai.

Tidligere på året underskrev De Forenede Arabiske Emirater, som Dubai er en del af, en udleveringsaftale med Danmark, der gjorde det muligt at få ham udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

I slutningen af maj blev Shah derfor anholdt i Dubai, og sagen har ad flere gange været forbi en dommer, der skulle tage stilling til, om Shah kunne blive sendt til Danmark og komme for en dommer.

Sådan foregik svindlen

Den formodede svindel handler om refusion af udbytteskat.

Danske aktionærer skal betale 27 procent i skat af udbytter fra danske aktier. Et udbytte er, når et selskab deler et overskud med aktionærerne.

Udenlandske investorer kan dog slippe for at betale skat af udbyttet. Men pengene tilbageholdes automatisk af Skat, og investorerne skal så bede om at få pengene retur.

Et organiseret netværk har angiveligt søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Allerede for 14 dage siden var der lagt op til en afgørelse, men i sidste øjeblik lykkedes det Shahs advokat at få sagen udskudt, fordi han indleverede dokumenter til dommeren.

Heller ikke i sidste uge kunne der træffes en afgørelse, men i dag er det altså – ifølge Sanjay Shahs advokat – blevet besluttet, at den britiske finansmand ikke skal til Danmark for at blive retsforfulgt.

Shahs advokat i Dubai, Ali Ismael al Zarooni, oplyser dog til TV 2, at han forventer, at de danske myndigheder vil anke afgørelsen, og at sagen derfor kan ende i højesteret.