Danskerne i kø efter brænde foran Jem & Fix: - Det er fuldstændig stukket af

De stigende energipriser har fået både danskere og andre europæere til at købe brænde i stor stil, før vinteren sætter ind.

Ligesom den lille gnaver hamsteren fylder sine kindposer med mad, der gemmes af vejen i forrådskamre, er mange begyndt at hamstre brænde, før temperaturen for alvor begynder at falde.

Det fortæller flere forhandlere af brænde og skovbrugets brancheorganisation, Dansk Skovforening:

- Mange af de skovejere, der sælger brænde, oplever, at der sådan set er udsolgt, fortæller direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen.

Krigen i Ukraine og sanktioner har sendt energikriserne på gas og el kraftigt i vejret, og det har fået mange til at vende blikket mod alternative energikilder såsom brændsel til den kommende vinter.

Virksomheden Nordicwoods forhandler brænde og træpiller, og her fortæller direktør Peter Scheibel, at den store efterspørgsel har ført til kraftige prisstigninger. En brændestabel på halvanden kubikmeter blev tidligere solgt for 4.000 kroner - nu sælges den for omkring 6.500 kroner.

- Vi har oplevet en massiv efterspørgsel i hele Europa, som betyder, at råvareprisen er steget markant den seneste periode. Men kunderne efterspørger produktet og vil rigtig gerne betale prisen, fordi det er en måde at spare på energiregningen, siger han.

I Nordicwoods er der stadig træ på lager, men Peter Scheibel fortæller, at der kan komme en periode, hvor virksomheden må melde udsolgt.

Kø foran byggemarked

I Frederikssund står en stribe borgere mandag morgen i kø foran Jem & Fix for at købe træbriketter. Flere har netop fået en høj gasregning ind af døren, fortæller de til TV 2.

- Vi må hamstre for at holde varmen og spare på gassen. Jeg har allerede fået en ekstraregning på 12.000 kroner, fortæller Lars Møller Mårtensson, der til daglig arbejder som konsulent.

Pensionist Jørgen Pedersen er mødt op for at købe træbriketter til sin datter. Træbriketterne er ikke på tilbud, men ikke desto mindre har han købt 15 pakker.

På Jem og Fix' hjemmeside fremgår det, at pejsebrænde allerede er udsolgt.

- Folk går i panik

Da TV 2 Lorry lavede en rundringning til fem forhandlere af brænde i hovedstadsområdet i forrige uge, meldte flere også om udsolgt.

- Det er fuldstændig stukket af, efter vi har fået at vide, at der ikke er nok træpiller til at dække behovet. Folk går i panik. I juni, juli og august har jeg normalt ikke travlt, men her har jeg ligget vandret. Folk køber ind til et helt år ad gangen, hvor det før var normalt, at man køber til en måned eller to ad gangen, fortalte Jimmi Pedersen, der er indehaver af Såby Brændesalg.

Salget af brændeovne er også boomet.

- Normalt har vi 60-80 ordrer, og nu er vi tæt på 200. Så der er travlt, siger Steen Poulsen, direktør i Frederikssund Pejsecenter til TV 2 Lorry.

I Østjylland har pejsefabrikken Hwam i Hørning også svært ved at følge med. Deres produktionen er steget med næsten 50 procent den seneste tid, rapporterer TV 2 Østjylland.

Det kan måske undre, at forhandlere løber tør for træ, når man kigger rundt på det danske, skovklædte landskab. Men det er kun såkaldte tyndingstræer, der bruges til brænde, fortæller direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen. Tyndingstræer er de træer, der fældes som små for at gøre plads til, at andre træer kan vokse sig store.

- Derudover skal træet ligge og tørre en periode, typisk omkring et års tid, hvis man bruger løvtræer, forklarer han.

Inflationens top

Nye tal viser mandag, at inflationen fra juli til august er steget med 0,2 procent, så den i august lå 8,9 procent højere end på samme tidspunkt sidste år.

Det er netop energipriserne og dertil fødevarepriserne, der trækker den forkerte vej, fortæller cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen.

- El- og gaspriserne er steget siden juli, men også fødevarepriserne tordner virkelig op stadigvæk. De er næsten 16 procent højere end for et år siden. Det er virkelig markant, siger han.

Omvendt trækker benzinprisen lidt ned, og det samme gør tøjpriserne.

Selvom den samlede inflation er steget fra juli til august, bemærker Las Olsen, at gas- og elpriserne faktisk er faldet en smule i løbet af september måned. Det kan betyde, at toppen af inflationen er tæt på.

- Forhåbentligt stopper det her på et tidspunkt, så vi begynder at se pil nedad på gas- og elpriserne. Det vil være nok til at få den samlede inflation til at falde i løbet af nogle måneder, siger han.

Energistyrelsen er de seneste måneder kommet med en stribe råd til, hvordan private og virksomheder kan spare på energien i den nuværende energikrise. Torsdag forrige uge lancerede regeringen også en række tiltag i det offentlige for at imødekomme den mere usikre forsyningssituation.