Da hun hørte om risiko for strømafbrud, købte hun straks en nødgenerator - virksomheder kimes ned
Energistyrelsen forventer på nuværende tidspunkt ikke strømafbrud til vinter og anbefaler ikke nødgeneratorer til private hjem.
Marian Hvid Jønsson håber ikke, at hun får brug for den.
Men hun vil ikke være den foruden, når vinteren kommer.
- Vi skal bruge den til at varme huset op, hvis strømmen går. Lave lidt mad, have lys og sørge for, at min mand kan komme op og ned ad trapperne, fortæller hun til TV 2.
Den nye benzingenerator skyndte hun sig at købe, så snart hun hørte, at der er risiko for strømafbrydelser til vinter.
Hun bor nemlig i et hus i Charlottenlund med to etager og en kælder og har en mand, der er afhængig af sin lift, hvis han skal ud af huset eller bare ned fra første sal for at spise aftensmad.
I værste fald vil en længere strømafbrydelse isolere hendes mand på første sal eller fange ham i liften, forudser Marian Hvid Jønsson.
- Der er selvfølgelig nødstrøm, så den kan køre en time eller sådan noget. Men jeg vil nødig have min mand til at sidde midt på trappen og flagre, siger hun.
Forhandlere kimes ned
Hendes bekymring er ikke grebet ud af den blå luft. Og hun er langt fra alene med den.
Vi befinder os midt i en historisk energikrise, hvor Danmark og Europa kan risikere at mangle strøm til vinter. Det sagde myndighederne torsdag på et pressemøde.
Krisen har skabt en markant øget efterspørgsel på nødgeneratorer, som den Marian Hvid Jønsson har købt. Det oplever flere forhandlere, som TV 2 har talt med.
Det er blandt andet tilfældet hos Powergenerator.dk i Middelfart, der bliver kimet ned for tiden.
- Vi er virkelig blevet taget med bukserne nede på alle leder og kanter, siger direktør Kim Andersen til TV 2
Han anslår, at virksomheden for tiden får et par hundrede opkald om dagen, og travlheden begyndte allerede før torsdagens pressemøde.
- Vi starter meget tidligt om morgen og slutter meget sent om aftenen, og sidste weekend var der ingen weekend overhovedet, siger Kim Andersen.
En dårlig idé
Hos Energistyrelsen kan direktør Kristoffer Böttzauw godt forstå, at mange danskere er nervøse, fordi vi går en usikker tid i møde.
Men efter hans mening er det er overreaktion, når så mange privatpersoner køber nødgeneratorer.
- Vi forventer på nuværende tidspunkt ikke, at der kommer afbrud. Hvis vi ender med, at der skulle være afbrud, vil det være begrænsede perioder op til to timers varighed. Så maden i køleskabet vil stadig være kold, siger han til TV 2.
I stedet anbefaler Energistyrelsen, at man sparer på energien. Det er bedre for ens pengepung og gør, at vi som samfund står mere robust i den kommende vinter, lyder det fra direktøren.
Panikkøb?
I Charlottenlund har Marian Hvid Jønsson allerede afprøvet sin nye generator og konstateret, at den virker.
Hun mener ikke, at det var en panikhandling at købe en nødgenerator til cirka 10.000 kroner.
- Med krigen og Putin og alt det der, så ved man aldrig, hvad der sker, siger hun.
Præcisering 14. september: Energistyrelsens direktør har oplyst til TV 2, at det er ulovligt at tilslutte en nødgenerator til sin faste elinstallation uden autorisation, hvilket fremgik af denne artikel. Men det er ikke korrekt. Styrelsen har efterfølgende præciseret over for TV 2, at det er lovligt at bruge en nødgenerator som dem, der omtales i denne artikel. Af den grund har TV 2 fjernet et afsnit.