Samfund

Cheføkonom ser positivt på inflationen: - Vi er meget tæt på bunden

Det er positivt, at priserne stiger, når udbuddet ikke kan følge med efterspørgslen, mener Steen Jakobsen, der er cheføkonom i Saxo Bank.

Det er svært at få øje på det positive i, at priserne på madvarer, benzin og elektricitet stiger, men inflationen er faktisk en god ting. Det mener Steen Jakobsen, der er cheføkonom for Saxo Bank og har mere end 30 års erfaring med de finansielle markeder.

Først pandemien og så krigen i Ukraine. Det kan simpelthen ikke blive værre. Vi er meget tæt på bunden

Steen Jakobsen, cheføkonom for Saxo Bank

Han har i den seneste uge rejst rundt i Asien for at møde kunder og partnere og er mere positiv end nogensinde, når det gælder den økonomiske udsigt for verden. Mest af alt, fordi det kun kan blive bedre fra nu af.

- Først pandemien og så krigen i Ukraine. Det kan simpelthen ikke blive værre. Vi er meget tæt på bunden, siger han.

Aktierne skal ned

Det glade budskab luner ikke umiddelbart for dem, som har fået udhulet pensionsopsparingen af store fald på aktiemarkederne i den seneste tid. Men Steen Jakobsen er overbevist om, at det er en sund korrektion, der sker i øjeblikket.

Han mener nemlig, at 25 procent af aktierne er for dyre. Til gengæld er 75 procent for billige, og det giver muligheder for de investorer, der tør navigere aktivt i det aktuelle stormvejr.

- Vi kommer til at se et skifte i, hvilke virksomheder der klarer sig godt. Det bliver dem, der producerer fysiske produkter, som gør en reel forskel i verden. Pengene vil flyde derhen, hvor produktiviteten er høj.

Fokus på den fysiske verden

Det bringer os frem til, hvorfor inflation kan være sundt.

Vi er blevet tvunget til at kigge på den rigtige, fysiske verden

Steen Jakobsen, cheføkonom, Saxo Bank

- Hvis vi ikke havde inflation, ville vi stadig købe ejendomme til overpris og investere i tvivlsomme startups. Vi er blevet tvunget til at kigge på den rigtige, fysiske verden, siger Steen Jakobsen.

Hans pointe er, at den fysiske verden har været underinvesteret, og derfor er præget af begrænsede ressourcer. Det gælder for eksempel manglen på råstoffer og computerchips.

- Den fejl, mange økonomer begår, er, at de udelukkende kigger på efterspørgslen. Men det er meget vigtigere at kigge på udbuddet, og udbuddet er ikke stort nok, når det gælder for eksempel råstoffer og infrastruktur, siger han.

Derfor kommer vi til at se, at ”den rigtige industri” øger produktiviteten for at kunne følge med efterspørgslen. Modsat vil digitale forretningsmodeller og datavirksomheder få det sværere, når der er ressourceknaphed, mener cheføkonomen.

Tror ikke på recession

Mange frygter, at verdensøkonomien er på vej i recession, hvilket betyder, at den økonomiske aktivitet i samfundet falder to kvartaler i træk. Den bekymring deler Steen Jakobsen heller ikke. Blandt andet fordi verdens økonomiske tyngdekraft er rykket til Asien, hvor der i flere lande er tryk på kedlerne.

- Man har i mange år talt om, at Asien kommer. Men nu tror jeg rent faktisk på, at Asien kommer. Der er store muligheder, fordi Asien generelt er undervurderet, siger han.

Han er overbevist om, at udviklingen i Asien vil trække en stor del af den økonomiske vækst i de kommende år. Således ventes Vietnams økonomi at vokse 7 procent i år, mens Indonesiens ventes at vokse med 5,1 procent.

Begge lande er i fuld gang med at udvikle sig til nye produktionsbaser for internationale virksomheder, der ønsker et alternativ til Kina.

Kina vokser stadig

På den anden side giver Kina, som er verdens næststørste økonomi, anledning til panderynker mange steder. Både på grund af den kinesiske regerings strategi om nultolerance over for corona, som koster milliarder i testkapacitet, og hyppige nedlukninger af millionbyer.

Men også på grund af krisen på det kinesiske boligmarked, som udgør op mod 30 procent af landets bruttonationalprodukt.

Saxo Bank er delvist ejet af Geely Holding Group, som blandt andet står bag den kinesiske bilproducent Geely, der også ejer Volvo i Sverige. Men det er ikke årsagen til, at Steen Jakobsen hører til de økonomer, der ser mere positivt på Kinas økonomi.

Han er ikke i tvivl om, at Kinas økonomi kommer til at vokse langsommere end tidligere, men det betyder ikke, at lokomotivet går i stå. Han er overbevist om, at Kinas ambitiøse målsætninger inden for grøn omstilling vil blive en ny driver for økonomisk vækst i landet.

Respondenter til Megafon

TV 2 har i mange år samarbejdet med analyseinstituttet Megafon om at afdække danskernes holdninger til politiske og samfundsrelevante emner.

Kunne du tænke dig at være medlem af Megafons Danmarkspanel? Det er et repræsentativt sammensat ”mini-Danmark”, hvor medlemmerne løbende får tilsendt spørgsmål.

Panelets besvarelser bliver blandt andet brugt som baggrund til aktuelle artikler og indslag i Politiken og TV 2 Nyhederne.

Hvis du vil have din stemme hørt i debatten, så tryk her og tilmeld dig.

Geopolitiske risici

På den anden side bliver Kina mødt med en voksende skepsis i Europa og USA, som traditionelt har været Kinas største handelspartnere. Men her fremhæver Steen Jakobsen, at Kina kløgtigt har formået at dreje handlen mere i retning af Indien og Sydøstasien.

Han anerkender dog, at der er en risiko forbundet med situationen i Taiwan, hvor en eventuel invasion fra kinesisk side kan føre til en militær konfrontation mellem USA og Kina.

- Men der er jo ingen, der ønsker en krig, siger han.

Kina opfatter Taiwan som en løsrevet kinesisk provins, der skal indlemmes i fastlandet, mens Taiwan opfatter sig selv om et selvstændigt land.

- Det er en spændende tid. De næste ti år bliver de mest spændende i verdenshistorien, og det kan ikke undgås, at der kommer nogle bølgeskvulp. Der er nogle store tektoniske plader, der rykker sig, siger han.