Samfund

Medarbejdere nedlægger arbejdet i protest over fyringsrunde - tvinger DR ud i nødsendeplan

DR har fyret færre end ventet, men populære programmer må stadig lade livet i sparerunde.

I knap en uge har DR's medarbejdere ventet på at få klarhed over, præcis for mange – og præcis hvem – der mister deres arbejde som følge af en varslet spareøvelse.

Og nu kom svaret: 47 medarbejdere i det statslige mediehus har fået en fyreseddel, bekræfter DR's presseafdeling.

Det drejer sig specifikt om 14 medarbejdere i DR Nyheder og 33 medarbejdere i DR Kultur, Børn og Unge.

Fyringerne har fået flere afdelinger i DR til at nedlægge arbejdet i protest, og det betyder, at flere live-programmer ikke er blevet sendt i radioen tirsdag.

Samtidig betyder det, at DR fra tirsdag eftermiddag overgår til en nødsendeplan, lyder det fra generalsekretær Maria Rørbye Rønn i en pressemeddelelse.

- Vi håber naturligvis, at vi kan få normaliseret situationen hurtigst muligt, tilføjer hun.

Populært program lukkes

Arbejdsnedlæggelsen begrundes ifølge en udtalelse til Politiken med "manglende forudsigelighed og gennemsigtighed" i beslutningsprocessen.

- Det gør det vanskeligt for os at bevare tilliden til, at DR’s øverste ledelse evner at sikre DR’s kvalitet, økonomi og arbejdsforhold, skriver medarbejderne i afdelingerne DR Kultur ifølge avisen.

Selvom ledelsen havde varslet fyringen af op mod 100 medarbejdere, så har fyringsrunden vist sig mindre omfangsrig.

Fyringsrunden blev varslet allerede i sidste uge, og DR's ledelse kaldte den nødvendig, for at det man kan "følge med den digitale udvikling" og konkurrere med blandt andre internationale streamingtjenester.

Et af ofrene for besparelserne er det anerkendte faktatjekprogram Detektor, bekræfter blandt andet programmet vært, Adina Ren, i et opslag på Twitter.

Besparelserne skal frigive midler, der skal bruges på blandt andet DR Lyd og DR TV, og samtidig skal DR bruge flere digitale designere, flere kodere og it-udviklere.

DR har bebudet at ville styrke det digitale tilbud med "et tocifret millionbeløb" uden at konkretisere beløbet mere specifikt.

- Vi flytter penge fra indhold til teknologi. Det er vi nødt til, har generaldirektør Maria Rørbye Rønn udtalt forud for fyringsrunden.

TV2 forsøger at få en kommentar fra både DR's generalsekretær, Maria Rørbye Rønn, og tillidsrepræsentant på DR Nyheder, Henrik Vilmar