Minister vil forbyde skuespillere og sportsfolk i spilreklamer

Ifølge skatteminister Jeppe Bruus er han ikke på "ideologisk korstog i forhold til, at folk ikke må spille".

Det skal være slut med, at kendte ansigter reklamerer for pengespil.

I hvert fald hvis det står til regeringen, der gerne vil forbyde spiludbydere at bruge kendte og sportsfolk i reklamer for betting- og spil.

Ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) skal forslaget blandt andet sikre, at færre børn og unge kommer i problemer med pengespil.

- Vi ønsker helt konkret et forbud mod at bruge kendte eller andre autoriteter, fordi det også er noget af det, som særligt børn og unge spejler sig i, siger han til TV 2.

Vil også forbyde til sportsbegivenheder

Regeringen fremsætter forslaget for resten af Folketingets partier onsdag. Regeringen vil også forbyde spilreklamer undervejs i sportsbegivenheder, samt 15 minutter før og efter en begivenhed.

Ifølge Jeppe Bruus (S) bliver kendte og såkaldte "autoriteter" især brugt til aktivt at fremme spilreklamer, og i sidste ende til at få flere til at spille.

Han er ikke i tvivl om, at regeringens tiltag ville hjælpe.

- Hvis man snakker med Center for Ludomani, ludomaner og pårørende, så siger de, at reklamer betyder utrolig meget for den udvikling, som deres pårørende er i. Om det så er børn, unge eller voksne, siger ministeren.

Børn og unge er sårbare, og der skal vi være yderst forsigtige

Henrik Thrane Brandt, centerleder for Center for Ludomani

Hvorvidt en person er tilstrækkelig kendt til, at de ikke må deltage i en spilreklame, vil ifølge Jeppe Bruus blive vurderet ud fra nogle konkrete kriterier i markedsføringsloven og i lovgivningen om, hvad reklamer må indeholde.

- I det her konkrete tilfælde er det spillemyndigheden, og i sidste ende har vi et spillereklamenævn som sidder og kigger på, om man lever op til de retningslinjer, der er. Det er klart, at så skal der være nogle afgrænsninger af, hvordan det helt konkret vil se ud i forhold til det med kendte og autoriteter, siger han.

Regeringen har tidligere varslet, at den vil sætte hårdt ind overfor betting-reklamer. Der har også været stor debat om, hvorvidt man skulle forbyde spilreklamer i det offentlige rum og i offentlig transport, hvor flere kommuner har valgt at forbyde spilreklamer på busser og tog.

Men selvom regeringen har tordnet mod spilreklamer, vil den ikke forbyde dem helt. Ifølge Jeppe Bruus har han dog ikke så mange "begrænsninger" for, hvad han vil gå med til, når Folketingets partier mødes for at behandle forslaget på onsdag.

- Omvendt har jeg ikke et ideologisk korstog i forhold til, at folk ikke må spille. Vi har et liberaliseret marked, vi har også et reguleret marked, hvor dem, der opererer og reklamerer i Danmark, har licens til det. Alternativet er et ureguleret marked, hvor de, der spiller, spiller hos de virksomheder, der opererer uden for landets lov og ret, siger han.

Ikke mange kendte, der reklamerer

Gennem årene har kendte ansigter som skuespillerne Pilou Asbæk og Peter Frödin reklameret for spil. Det samme har komikeren Uffe Holm og den tidligere fodboldspiller Brian Laudrup. Men ifølge centerleder for Center for ludomani, Henrik Thrane Brandt, er der ikke længere mange kendte tilbage, som i dag reklamerer for spil.

- Tilbage i 2018 var der også forhandlinger på ludomani-området på Christiansborg, og der var kritik af de kendisser, som faktisk stod i kø for at reklamere for de her spilprodukter. Der skete et eller andet der, så de senere år har rigtig mange af de her spilselskaber faktisk ikke brugt kendisser, siger Henrik Thrane Brandt til TV 2.

Alligevel mener han, at regeringens forslag er en god idé. Ifølge ham er spilindustriens markedsføring direkte rettet mod grupper, der i forvejen er udsatte.

- Der er ingen tvivl om, at markedsføring har en betydning, siger han og fortsætter:

- For det første ved vi, at den her markedsføring for spil ikke bider på den almene dansker. Men børn og unge er sårbare, og der skal vi være yderst forsigtige, når det er afhængighedsskabende produkter. Og det er spil om penge, mener han.

Henrik Thrane Brandt siger også, at markedsføringen især rammer dem, der i forvejen spiller for meget eller måske er afhængige.

- Det er også med til at normalisere spillet, så danskerne tænker det som noget harmløst, for det er over det hele. Og det kan jeg godt forstå. Men spil om penge er ikke harmløst.