Samfund

Ny forskning: Vegetarer har lavere risiko for hjertesygdomme

Forskernes undersøgelse viser, at vegetarer har mindre risiko for hjertekarsygdomme end personer, der spiser kød, fisk og skaldyr.

En undersøgelse, som tre forskere har lavet, viser, at vegetarer har mindre risiko for hjertekarsygdomme end mennesker, der spiser kød, fisk og skaldyr, skriver Videnskab.dk. Ifølge forskernes resultater kan risikoen være 15 procent mindre.

Videnskab.dk henviser til undersøgelsen, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Nutrition.

Her har de tre forskere, to forskere fra Imperial College i London og en lægestuderende fra universitetet i Oslo, analyseret oplysninger fra 13 store befolkningsundersøgelser med i alt 850.000 mennesker, som enten har spist vegansk, vegetarisk eller som har spist både kød, fisk og skaldyr.

Sammenhæng mellem kost og sygdom

Mens de i alt 13 undersøgelser stod på, fik cirka 115.000 af dem, der deltog, en hjertekarsygdom. Omkring 14.000 fik et slagtilfælde. Det betød, at de tre forskere kunne finde sammenhænge mellem den kost, forsøgspersonerne fik, og hjertekarsygdomme og slagtilfælde.

De tre forskeres resultater viste, at de deltagere i befolkningsundersøgelserne, der spiste vegetarkost, havde 15 procent færre tilfælde af hjertekarsygdomme end dem, der spiste kød, skaldyr og fisk.

Middelhavskost kan reducere risiko

Undersøgelsen er ikke den første, der peger i retning af, at vegetarkost kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

I 2018 viste et studie ifølge Hjerteforeningen, at vegetarkost med æg og mejeriprodukter ligesom middelhavskost kan reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

Middelhavskost er kost, der mest består af grøntsager, fed fisk og fjerkræ. Også brød, jomfruolivenolie og nødder falder ind under begrebet Middelhavskost, oplyser Hjerteforeningen.

Græsk undersøgelse fra 2020

I 2020 pegede en græsk undersøgelse ifølge Kardiologisk Tidsskrift i samme retning, men forfatteren bag undersøgelsen understregede, at man ikke bare kan sætte lighedstegn mellem vegetarkost og mindre risiko for hjertekarsygdomme.

- Det er også vigtigt at fokusere på specifikke, sunde plantebaserede fødevaregrupper for at se en fordel med hensyn til reduktion af hjerte-kar-sygdomme, sagde undersøgelsens hovedforfatter Demosthenes Panagiotakos, der er professor i biostatistik, forskningsmetoder og epidemiologi ved Harokopio Universitet i Athen, ifølge Kardiologisk Tidsskrift.

Men den græske undersøgelse viste dog, at de mænd, der spiste færre dyrebaserede fødevarer, var 25 procent mindre tilbøjelige til at udvikle hjertekarsygdomme end de mænd, der spiste flere dyrebaserede fødevarer. Hos kvinderne var den forskel ifølge undersøgelsen, der omfattede undersøgelser af 2.000 græske voksne personer, dog kun 11 procent.

Lotte Juul Madsen, diætist i Hjerteforeningen har også tidligere peget på, at det er vigtigt hvilken slags vegetarkost, man spiser.

- Vegetarkost kan være et godt alternativ til middelhavskosten. Det modsatte kan dog også være tilfældet. For vegetarkost er ikke kun ensbetydende med hjertesundhed. Vegetarkost kan være fyldt med mættet fedt fra fed ost, smør, kokosfedt, fløde og creme fraiche, som ikke er gavnligt for hverken kolesteroltallet eller hjertet, sagde Lotte Juul Madsen blandt andet i en kommentar til studiet fra 2018.