Energikrise

Kalder energisituationen "alvorlig" - alle danskere skal spare på strømmen

Energistyrelsen lancerer en kampagne, så danskerne kan bruge mindre el. Få fem råd til at spare på strømmen sidst i artiklen.

Danmark står i en alvorlig situation i forhold til vores forsyningssikkerhed på energiområdet – og det gælder både strøm, gas og varme.

Derfor søsætter Energistyrelsen dette efterår en kampagne, der skal få danskerne til at ændre energivaner og spare på strømmen.

- Vi står i en uvant situation. Det allervigtigste budskab er, at alle danskere skal spare så meget som muligt på energien, siger vicedirektør Martin Hansen til TV 2.

Kampagnen har til hensigt at ramme så bredt som muligt, og derfor er den både målrettet de private husholdninger samt de største danske virksomheder.

For enhver i Danmark skal tage del i mantraet om at spare på strømmen og varmeforbruget, lyder det.

Vi forventer ikke at skulle afbryde strømmen til private, men vi skal være forberedte på risikoen

Martin Hansen, vicedirektør Energistyrelsen

Kampagnen blev egentlig sat i gang hen over sommeren, men det er først nu, hvor fyringssæsonen skal til at begynde, at dens indhold for alvor bliver rullet ud.

Danskerne kan derfor inden for et par uger møde reklamer fra Energistyrelsen og få gode elspareråd ved busstoppesteder og togstationer samt på plakatsøjler i de større byer.

Klassiske spareråd fra oliekrisen skal findes frem

Martin Hansen pointerer, at det vigtigste budskab er at få danskerne til at skrue ned for deres elforbrug.

Det skal ske ved hjælp af gode, klassiske spareråd fra 1970'erne, hvor oliekrisen rasede, og der var stort fokus på danskernes energiforbrug.

Konkret handler det om, at husholdningerne blandt andet skal skrue ned for varmen, slukke lyset og bruge strømmen, når den er billigst.

Kampagnen er også målrettet offentlige myndigheder. Anbefalingerne lyder blandt andet, at kontorer kun skal opvarmes til 19 grader, og at der skal slukkes for belysningen på facader, hvis det kun er tændt af æstetiske årsager.

- Vi forbereder os på alle scenarier, men i sidste ende er det en politisk beslutning, forklarer Martin Hansen.

Kan ikke satse på en mild vinter

Vicedirektøren forudser en forsyningssituation med hensyn til strøm, der frem mod vinteren vil blive mere anstrengt herhjemme.

Derfor ser Energistyrelsen også på mulighederne for at styrke selve produktionen af el, for Danmark kan ikke udelukkende satse på en mild og blæsende vinter, der vil være gunstig for den nuværende energisituation.

To eksperter i energiforsyning har over for TV 2 givet udtryk for, at vi risikerer at stå i en situation, hvor der bliver slukket for strømmen til private denne vinter, men Martin Hansen maner til besindighed.

En afbrydelse af strømmen vil i givet fald være kortvarig og vare omkring en times tid eller to, og den vil være afgrænset til et bestemt, geografisk område.

- Det er et worst-case-scenarie, og jeg tror ikke, at vi ender der, siger Energistyrelsens vicedirektør.

Han er enig i eksperternes syn på den nuværende energikrise, men Martin Hansen mener ikke, at budskabet om en mulig strømafbrydelse skaber unødig bekymring blandt danskerne.

- Alt er realistisk. Vi forventer ikke at skulle afbryde strømmen til private, men vi skal være forberedte på risikoen. Afbrydelse af strømmen er det sidste værktøj, vi har i værktøjskassen, forklarer han.

Se Energistyrelsens bedste råd til at spare på strømmen herunder.

Fem gode råd til at spare på strømmen

  1. Brug strømmen, når den er billigst

    Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi.

    Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem på SparEnergi.dk.

  2. Tag kortere varme bade

    Gør dine varme bade kortere.

    Hvis du korter fem af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5000 kroner om året.

  3. Vask ved lavere temperaturer

    Der er meget at hente økonomisk, hvis du sætter temperaturen ned, når du vasker tøj.

    Du kan eksempelvis spare over halvdelen af strømforbruget ved at vaske tøjet på 20 grader i stedet for på 40 grader.

  4. Fyld opvaskemaskinen

    Når opvaskemaskinen fyldes op, kører den færre ture – og det kan mærkes på din elregning.

    Faktisk kan du spare flere hundrede kroner om året, hvis det bliver fast rutine at fylde maskine helt op, inden du sætter den i gang. Og vil du spare endnu mere, kan du også skrue ned for temperaturen.

  5. Forbered din bolig til varmesæsonen

    Selv mindre energioptimerende tiltag kan medføre store besparelser på varmeregningen – det behøver ikke at være stort og omfattende.

    Eksempelvis er der meget at hente ved at tætne små huller og sprækker i hjemmet og ved at gøre varmeanlægget klar til vinter.