Samfund

Rusland og Kina vil ændre verdenskortet, og det er en trussel mod Danmark, siger generalsekretær

Verden har ændret sig markant siden krigen i Ukraine, og det vil ende med at koste samfundet flere penge end forventet, mener ekspert.

Mellem Vesten og Østen er en kløft ved at åbne sig, og fra dybet vil et nyt jerntæppe rejse sig og genetablere de iskolde fronter, der engang splittede verdens stormagter ad.

Selvom slaget mellem sovjetterne og kapitalismen er ovre, nærmer kloden sig en ny kold krig, hvor nye stormagter vil udfordre den verdensorden, vi kender. Sådan lyder analysen i et lækket udkast til en rapport, som TV 2 har set. Rapporten tegner de største trusler mod nationen.

Det er ikke noget, man kan ignorere som politiker, vurderer generalsekretær i Atlantsammenslutningen, Lars Bangert Struwe, som også er tidligere specialkonsulent i Forsvarsministeriet.

- Det her kommer til at betyde kroner og øre for os alle sammen. Det betyder, at nogle af skattekronerne ikke vil blive brugt på mere velfærd, men at midler i stedet skal føres fra velfærdsydelser over til et øget forsvar, siger han.

Det er særligt trusler fra Kina og Rusland, der fremhæves som nogle af de største udfordringer for dansk sikkerhed.

- Der er nogle stormagter, der konkurrerer om, hvem der kommer til at styre verden, og der vil Kina og Rusland have deres aftryk. Og det kommer til at blive meget brutalt, siger Lars Bangert Struwe.

Man skal ikke undervurdere modstanderen

Da regeringen i 2020 nedsatte analysegruppen, der skulle granske landets sikkerhedssituation for fremtiden, var det før Ruslands invasion af Ukraine.

Derfor er vurderingen også blevet løbende mere og mere dyster, forklarer Bangert Struwe, der siger, at en sådan rapport ikke bliver ”lagt på hylden”.

- Det er noget, som politikerne sætter sig ned og nærlæser. Dem, der skal arbejde med sikkerhedspolitikken i udenrigspolitisk nævn og medlemmerne af forsvarsudvalget, er nødt til at forholde sig til det her.

Danmarks forsvar er ikke modent til at håndtere den opgave, der ifølge analysen venter, og selv med et økonomisk løft svarende på de 2 procent af bnp'en, vil det formentlig ikke være nok, mener generalsekretæren.

Derfor kan dette også betyde yderligere oprustning – ikke mindst i Danmark, men i hele Vesten.

- Det er forsvar, det er afskrækkelse, det er det, man (Vesten, red.) arbejder på. Men det kommer til at trække nogle meget store udgifter i samfundet.

Men Kina og Rusland vil vel ikke i krig med os?

- Lige nu holder man vejret og prøver at finde ud af, hvad de egentlig vil. Jeg tror, at vi begår fejl, hvis vi laver en vestlig analyse på både Kina og Rusland om, at de tænker, at krig ikke kan betale sig.

Sovjetnostalgi og nye landegrænser

Det kan måske være svært for borgerne i Vesten at se logikken i, at de østlige stormagter puster til gnisterne i fortidens bålrester, men spørgsmålet om global indflydelse og landegrænser er blevet mere presserende med tiden, forklarer han.

For Ruslands præsident, Vladimir Putin, har der aldrig været tvivl om, at Sovjetunionens kollaps ved Mikhail Gorbatjovs hånd var den forkerte beslutning.

Allerede i 2005 udtalte han, at sammenbruddet var den største katastrofe i det 21. århundrede. Nu ønsker Ruslands præsident, Vladimir Putin, at genskabe en union med lande som Hviderusland og Ukraine under russisk kontrol, mener Lars Bangert Struwe.

For Kina er det et spørgsmål om at være den regionale tunge på vægtskålen i stedet for USA.

Der skal ikke herske tvivl om, hvem der bestemmer i Asien, og derfor vil Kina også gå langt for at gøre Taiwan til en del af nationen, fortæller Bangert Struwe, som siger, at sådanne situationer kan føre til konfrontationer.

- Inden 2049 vil de tilbageerobre Taiwan, som er et demokrati. Og Joe Biden og amerikanerne har lige sagt, at de vil forsvare det her demokrati militært, siger han og fortsætter:

- Der er nogle, der er mere klar til at tage militære konfrontationer end Vesten. Og de er også klar til at gøre noget meget ubehageligt – at bruge atomvåben på en måde, som vi slet ikke er klar til i Vesten. Det er meget dystopisk, det er jeg ked af, siger Bangert Struwe.

Hvor langt er det lækkede udkast fra den endelige version?

Den version af Zilmer-rapporten, som TV 2 har fået adgang til, er et lækket udkast til den endelige rapport. Derfor kan den endelige version tage sig anderledes ud.

Rasmus Bruun Pedersen, professor i international politik ved Aarhus Universitet, vurderer dog, at det trusselsbillede, som rapporten tegner i udkastet, ikke vil ændre sig i den endelige rapport.

Jeg tror, at hovedkonklusionerne bliver helt de samme. Det er jeg ret sikker på. Det ville flugte med andre ting, der bliver sagt og skrevet, siger han og påpeger, at rapportens sprog muligvis bliver ændret en anelse:

- Det kan godt være, at sproget bliver mere poleret. Men indholdet bliver det samme, fastslår han.

Forsvarsanalytiker Hans Henrik Michaelsen er enig.

- Nej, jeg forventer ikke meget anderledes. Der kan komme et mere diplomatisk sprogbrug hist og pist, men der kommer ikke de store ændringer.

Den endelige version af rapporten er planlagt til at udkomme i løbet af september.