TV 2 testede ti slags flaskevand for PFAS - ingen viste tegn på giftstofferne
TV 2 sendte ti forskellige flasker med vand fra hylderne i danske supermarkeder til test for PFAS i et laboratorium.
Det danske drikkevand er truet af de såkaldte evighedskemikalier – også kendt under betegnelsen PFAS.
Danske Regioner har udpeget op mod 15.000 steder i Danmark, hvor mulige PFAS-forureninger kan ende i drikkevandet.
På Fanø blev situationen i sommer sat på spidsen, da beboere og turister ryddede hylderne i den lokale Superbrugsen for flaskevand, fordi det kom frem, at øens drikkevand var forurenet med PFAS.
Fanø er den første kommune i Danmark, hvor det ikke længere er muligt at få rent vand ud af hanerne. Samtlige drikkevandsboringer i ø-kommunen er forurenet med PFAS på et niveau, der ligger over de nye skrappere krav på maksimalt to nanogram PFAS per liter drikkevand.
For at undgå at drikke PFAS-forurenet vand valgte mange på Fanø at erstatte postevandet med vand på flaske fra supermarkederne. Men spørgsmålet rejste sig hurtigt – var det nu et fornuftigt valg? For kunne flaskevandet ikke lige så vel risikere at indeholde PFAS som postevandet?
For at undersøge sagen købte TV 2 ti flasker med vand i forskellige supermarkeder og sendte dem til analyse hos Eurofins-laboratorierne. De blev alle testet for 22 forskellige PFAS-stoffer.
Resultatet var, at der ikke blev fundet PFAS i nogen af produkterne.
Kan roligt drikke flaskevand
Professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet har i årevis beskæftiget sig med effekterne af PFAS.
- Som forbruger kan man trygt drikke flaskevand – specielt fordi vi nu ved, at ti af de hyppigst anvendte mærker herhjemme ikke indeholdt PFAS, siger professoren.
Han henviser til, at PFAS ikke er akut giftige stoffer, men stoffer der akkumuleres i kroppen gennem hele livet og kan have en negativ helbredsmæssig effekt.
- Så man kan tage det helt roligt, hvis man alligevel skulle komme for skade at indtage en mindre mængde PFAS fra flaskevand, forklarer Philippe Grandjean.
Han vil dog ikke helt udelukke risikoen ved at drikke flaskevand.
PFAS-tests er vigtige
En amerikansk undersøgelse foretaget ved Johns Hopkins School of Public Health i 2021 fandt PFAS i 39 ud af 101 flasker med vand.
- Der fandt man faktisk PFAS i nogle typer flaskevand. Vandet bliver tappet fra grundvand og der kan jo ske grundvandforureninger, siger Philippe Grandjean.
Derfor er løbende tests ifølge professoren vigtige.
- Det giver sig selv, at dette her er en reel risiko. Jeg behøver bare sige "Fanø". En forurening kan sagtens opstå ganske uventet. Det eneste man kan gøre, er at teste løbende, siger Philippe Grandjean.
Han mener, at det er et problem, som producenterne er nødt til at håndtere.
- Det duer ikke, at vi tester drikkevandet og alt muligt andet, men lader flaskevandproducenterne slippe fri.
Intet krav om PFAS-tests
Ifølge Fødevarestyrelsen er der forskellige regler alt afhængig af, om der er tale om drikkevand, kildevand eller naturligt mineralvand, som er den hyppigst forekommende type vand på flaske.
Kildevand og drikkevand på flaske skal leve op til Miljøstyrelsens krav til drikkevand, men det skal naturligt mineralvand ikke. Derfor er der ikke et udtrykkeligt krav om, at naturligt mineralvand skal testes for PFAS.
Der er dog et krav om, at naturligt mineralvand ikke må indeholde målbare mængder af kemisk forurening.
- Producenten er forpligtet til at have en egenkontrol, der sikrer, at vandet overholder denne regel – også selvom der ikke er et specifikt krav om tests for PFAS i vandet, oplyser miljøkemiker Charlotte Legind fra Fødevarestyrelsen.
Hun tilføjer, at producenterne desuden skal have en risikoanalyse, der tager stilling til eventuelle forureninger af vandet.
Carlsberg testede ikke
Carlsberg er en af de producenter, der ikke har testet sit naturlige mineralvand for PFAS.
- Til vores Kildevæld-produkter borer vi vand op i Saltum og tester det i henhold til drikkevandsbekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Heri er PFAS ikke inkluderet, oplyser Carlsberg Danmark.
Bryggeriet tilføjer dog, at man grundet den seneste tids dækning og debat om PFAS har bestilt en PFAS-test.
Kildevæld var en del af TV 2s test af drikkevand – og Eurofins-laboratorierne fandt ingen PFAS i vandet.
Fornuftigt at teste
Hos en anden producent af naturligt mineralvand, Royal Unibrew, der sælger vand under mærket Egekilde, har man en anden tilgang. Her tester man for PFAS, selvom det ikke er et specifikt krav fra myndighedernes side.
- Vi tester for PFAS-forbindelser i vandet til Egekilde. Vi følger de retningslinjer, som gælder for almindeligt drikkevand fra vandforsyninger. Vi mener, at det er fornuftigt at teste for PFAS, uanset om det er et gældende krav eller ej, siger Henriette Øllgaard, der er CSR-direktør for Royal Unibrew.
Egekilde var også en del af TV 2s test, og der blev ikke fundet PFAS i mineralvandet.