Rekordhøje elpriser koster: Pensionist har ikke længere råd til at bage til børnebørnene

Jane Borring Larsen havde regnet med at kunne bruge sin tid som pensionist på at slappe af og tage på ferie. Men det er der ikke længere råd til.

Jane Borring Larsen har tidligere brugt sin tid som folkepensionist på at sikre, at der altid var friskt bagværk i hjemmet, når børnebørnene kom på besøg.

Men det er ikke længere muligt.

Det kræver nemlig strøm at bage, og med de stigende elpriser har Jane Borring Larsen ikke længere råd til at tænde ovnen så ofte.

- Når man bor i en ældre lejlighed med gamle hvidevarer, koster det lige nu mange penge at bruge komfuret og ovnen. Så jeg nøjes ofte med et stykke rugbrød til aftensmad, siger hun og tilføjer:

- Jeg går rundt i mørke lige nu. Lamperne bliver nærmest aldrig tændt mere.

Familiebesøg koster dyrt

Jane Borring Larsen fortæller, at hun konstant holder øje med sit elforbrug online, så hun kan sikre sig, at det ikke bliver for højt.

Derfor ved hun også, at forbruget i juli kommer til at forstørre den næste regning.

Hun har nemlig haft familiebesøg, og det er dyrt.

- Jeg haft besøg i 14 dage af min søn fra Tyskland. Og så skulle der jo laves varm mad hver dag og vaskes tøj, fortæller Jane Borring Larsen.

Også børnebørnenes mange besøg koster – selvom pensionisten for alt i verden ikke vil være foruden.

Når børnene tropper op foran bedstemors dør, kommer de nemlig sjældent alene.

- De har jo telefoner og iPads, der skal lades op, fortæller Jane Borring Larsen.

Går ud over velværen

Allerede i januar begyndte Jane Borring Larsen at overveje sit elforbrug. Dengang steg hendes elregning i løbet af 6 måneder med over 100 procent, fra 1500 kroner til 3009 i 1. januar.

I dag er hendes regning faldet til omkring 2500 kroner hvert kvartal.

Det sker blandt andet, fordi hun er stoppet med at bruge tørretumbleren. Hun har også købt en airfryer, fordi den arbejder hurtigere end en ovn – og derfor bruger mindre strøm, håber hun.

Men det har kostet på Jane Borring Larsens velvære at skære de 500 kroner af regningen.

- Livet bliver lidt kedeligere, når der ikke er penge til så meget. Man kan godt blive lidt deprimeret, siger hun og tilføjer:

- Man tænkte jo, at man skulle have en rimelig tilværelse som pensionist, hvor man kunne slappe af og måske tage på ferie. Men det er der ikke råd til.

Aflyser fødselsdagsfest

For at være sikker på at have råd til eventuelle udsving i elforbruget er Jane Borring Larsen begyndt at lægge penge til side, når hun kan.

Eksempelvis lægger hun 10 kroner i en bøtte, hver gang hun bruger vaskemaskinen.

Derfor håber hun også på at have råd til den forhøjede elregning for juli.

- Men hvis den er meget højere end normalt, har jeg ikke råd. Så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre. Så må jeg jo finde et andet sted at spare, siger Jane Borring Larsen.

Hun fylder selv 70 år her i september, og drømmen har hele tiden været en stor fødselsdagsfest. Men det er der ikke længere råd til, fortæller hun:

- Det er svært at få råd til alt det, man gerne vil. Flere af børnebørnene har også fødselsdag i september, og de skal jo have gaver.