Operation X

Forsvarschef varsler hårdere konsekvenser over for ansatte, der krænker

Ansatte, der begår krænkelser, skal i højere grad afskediges. Sådan lyder et af Forsvarsledelsens nye tiltag efter 'Operation X'-program.

Forsvaret kommer nu med en række nye tiltag, der skal gøre op med krænkende adfærd i Forsvaret.

Det sker i kølvandet på programmet 'Operation X: I krig og krænkelser', hvor 11 nuværende og tidligere ansatte stod frem med deres historier.

Fælles for mange var en hård kritik af den måde, Forsvaret havde håndteret deres krænkelsessager på.

På baggrund af nogle af de sager må forsvarsledelsen erkende, at de været for langsomme til at reagere. Sådan lyder det fra forsvarschef Flemming Lentfer.

Til TV 2 siger han, at der fremover skal drages hårdere og hurtigere konsekvenser i krænkelsessager i Forsvaret.

- Vi har nu en tilgang, der hedder, at en fysisk krænkelse, som andre har set, som udgangspunkt er fyringsgrund. Fremadrettet vil vi – i de tilfælde hvor vi vurderer, at det er rigtigt – ikke afvente en strafferetslig afgørelse, før vi skrider til en ansættelsesretslig sanktion. Vi vil gå langt hårdere til det her, siger forsvarschef Flemming Lentfer.

Kan der ikke være en manglende retssikkerhed for dem, hvor der ikke er faldet en dom?

- Jo, og den retssikkerhed skal vi også passe på. Men det her er en afvejning af, at vi simpelthen ikke vil have kønskrænkende adfærd i Forsvaret, og derfor er vi villige til at løbe den risiko. Hvis vi ser klare sager om for eksempel fysiske kønskrænkelser, vil vi gribe ind hurtigt. Så kommer der formentlig også et strafferetsligt efterspil, men sådan må det være, siger Flemming Lentfer.

Det lyder som en flot plan på papiret, så jeg er spændt på at se, om det nu også holder

Helene Munk, konstabel på Aalborg Kaserne

Vil se det, før hun tror på det

En af dem, der stod frem i programmet i juli, er Helene Munk, der til daglig arbejder som konstabel på Aalborg Kasserne.

Hun oplevede, at en overordnet tog billeder af hende i smug under en skydeøvelse. Først et halvt år efter episoden blev hun indkaldt til afhøring hos Forsvarets Auditørkorps.

Her fandt hun ud af, at der var 148 billeder i alt af både hende og andre kvinder. Primært med fokus på deres bagdele.

Den overordnede blev som konsekvens af sagen sanktioneret med en bøde på 3500 kroner for krænkende adfærd, men han fik lov at beholde sit arbejde.

Helene Munk har efter sagen haft svært ved at gennemskue, hvad Forsvarets udmeldte nultolerancekampagne egentlig betød, når sagen ikke fik større konsekvenser.

På chefniveau vil vi sikre, at alle ved, hvordan man laver en kompetent sagsbehandling af de her sager

Flemming Lentfer, forsvarschef

Derfor er hun tilfreds med, at Forsvaret nu vil skærpe de ansættelsesretslige konsekvenser over for ansatte, der krænker.

- Jeg tænker, at det lyder som en rigtig god plan, men jeg er en smule bekymret for, om det vil ske i praksis. Der er stor mangel på ansatte i Forsvaret lige nu, så om det bliver en realitet, at de fyrer eller degraderer, det har jeg umiddelbart svært ved at se for mig, siger Helene Munk.

Parterne skal adskilles hurtigt

Også Lotte, der frem til 2020 var ansat på flyvestation Karup, medvirkede i 'Operation X'-programmet. Her fortalte hun, at hun anmeldte en kollega for seksuel chikane og verbale krænkelser, men at der gik to år, før sagen nåede sin afslutning i retten.

Flere gange i perioden måtte Lotte gå på arbejde med den mand, der var under anklage for at have krænket hende og en anden kvindelig kollega.

Men sådan en situation må ikke gentage sig, lyder det nu fra forsvarschefen.

- En af de store kritikpunkter i udsendelsen er jo, at krænkeren og den krænkede kan risikere at møde hinanden på arbejdspladsen kort efter. Der vil vi meget mere håndfast sikre en adskillelse af parterne.

Så det vil være den, der muligvis har krænket, der vil blive flyttet?

- Ja, siger Flemming Lentfer.

Lige netop den del glæder Lotte, der ikke længere arbejder i Forsvaret.

- Det er en fantastisk god idé. Det var jeg selv inde at bede om rigtig mange gange, og der skete ingenting. For mig betød det jo, at jeg endte med at få angstanfald, at jeg gik op og ned ad ham hele tiden. Så jeg håber, at ledelserne på de enkelte kaserner har tænkt sig at håndhæve de her nye regler, så det, jeg oplevede, ikke sker for andre, siger Lotte.

Ny uddannelse til alle chefer

Foruden de skærpede sanktioner indfører Forsvaret et træningsprogram i håndtering af krænkende adfærd for alle 15.000 ansatte.

- Vi laver træningsbaseret caseforløb. Det er eksempler taget fra virkeligheden, som vi har anonymiseret. På chefniveau vil vi sikre, at alle ved, hvordan man laver en kompetent sagsbehandling af de her sager, siger forsvarschef Flemming Lentfer.

Det er cheferne, der starter med at gennemgå træningsforløbet. Og det ser Helene Munk frem til.

- Der er brug for mere viden om det her derude, for de er tydeligvis ikke gearede til at håndtere sagerne. Så jeg er glad for at høre, at de vil uddanne cheferne som de første. Jeg synes i det hele taget, at det lyder som en flot plan på papiret, så jeg er spændt på at se, om det nu også holder, siger Helene Munk.

Ifølge forsvarschef Flemming Lentfer skal alle ansatte have gennemført træningsprogrammet i 2025.