Mink-sagen

"Bekymrende" efterspil får tilliden til at smuldre, advarer formand

Det er ikke departementschefens advarsel, der vækker bekymring hos Transparency. Det er selve tilliden til, at tingene foregår ordentligt.

En advarsel er en advarsel, påpegede statsminister Mette Frederiksen (S). Og sådan en har Statsministeriets departementschef fået for sin rolle i minksagen. Færdig, slut, videre.

Med advarslen, som er anbefalet af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, er sagen nu lukket, mener statsministeren, men det sker ikke uden kritik.

Hos de mere forudsigelige kritikere finder man politikere på den borgerlige fløj, men også i organisationen Transparency International Denmark, der oplyser om og bekæmper korruption, herunder også politisk korruption, er der flere ting, som vækker “bekymring”.

Tingene skal foregå lovligt

Det mener Jesper Olsen, der er organisationens formand.

- Man skal huske på, at man altså kun får en advarsel, hvis man har forbrudt sig mod sine embedsmandspligter, og her er der altså tale om Statsministeriets departementschef, som har forbrudt sig mod helt centrale pligter, nemlig at tingene skal foregå lovligt, og at man skal tale sandt, siger han.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er en styrelse under Skatteministeriet og har til opgave at varetage statens arbejdsgiverfunktioner, og den har indstillet, at Barbara Bertelsen får en advarsel.

En “Monty Python-agtig farce”, kalder Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, det samt et “klovnedemokrati”, da Medarbejder- og Kompetencestyrelsen “har Barbara Bertelsen som chef” (hvilket den imidlertid ikke har).

Problemet er ikke, at en styrelse indstiller en embedsmand til en advarsel, mener Jesper Olsen. Problemet er to ting.

Det ene handler om, at befolkningen skal kunne have tillid til, at tingene foregår ordentligt, og det betyder også tillid til embedsmændene.

Er der tale om en skandale?

Det andet er en kommentar fra Mette Frederiksen, som faldt onsdag:

- Jeg mener ikke, at der er nogen skurk i det her spørgsmål omkring mink og vil sådan set også gerne diskutere, om der er tale om en skandale, sagde hun.

Det er et forkert signal at sende, mener Jesper Olsen, som noterer sig, at det ikke “lyder som om, at hun tager sagen alvorligt”.

- Når man spørger, om det her overhovedet er en skandale, så synes jeg, at man sender det forkerte signal, for så er der noget i tilliden, der pludselig begynder at erodere. Derfor udtrykker jeg bekymring, siger Jesper Olsen:

- Vi skal altså huske, at det her handler om lovmæssig forvaltning, og det synes jeg er bekymrende.