Nødråb fra danskere med træpillefyr: - Hvad skal vi gøre til vinter?

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Mange danskere undrer sig fortsat over, at de ikke får en varmecheck. Boliger med træpillefyr er ikke omfattet, selvom priserne er eksploderet.

I Flauenskjold i Vendsyssel er der lige nu dejligt sommervarmt ligesom i resten af Danmark. Men et kig i kalenderen viser, er der blot er få måneder til vinter og langt køligere temperaturer.

Og det bekymrer Niels Jensen, som opvarmer sit hus med pillefyr.

Jeg aner ikke, hvad vi skal gøre til vinter

Niels Jensen, boligejer

Normalt vil beholderen i hans skur være helt fyldt op med træpiller på denne tid. Men lige nu står beholderen tom – det er nemlig blevet ekstremt dyrt at forsyne sig med træpillerne, der varmer hans hus op til vinter.

- De er steget fuldstændig voldsomt. I februar gav jeg 1668 kroner for en palle træpiller. I dag skal jeg give 4700 kroner, siger han til TV 2.

Niels Jensen er en af mange danskere, som har henvendt sig til TV 2, fordi han undrer sig over, at boliger opvarmet med træpiller ikke er omfattet af den varmecheck på 6000 kroner, som tidligere på måneden blev uddelt til over 400.000 danskere som en hjælp til at betale de stigende varmeregninger.

Hvad skal TV 2 kigge på?

Er du hårdt ramt af de stigende energi- og forbrugerpriser og vil fortælle TV 2 om din situation, eller har du en anden historie, som TV 2 bør kigge på? Så skriv til os på 1234@tv2.dk.

Prisen på træpiller er nemlig steget voldsomt – og det kan mærkes på varmeregningen.

Hvis Niels Jensen skal fylde sin tank med træpiller, vil det med de nuværende priser koste ham 51.000 kroner årligt. Sidste år gav han 18.000 kroner.

- Det er vanvittigt. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, for jeg kan ikke finde de 33.000 ekstra i mit budget for at varme mit hus op, forklarer han.

- Jeg ved ikke, om vi er nødt til at "fryse ihjel" den kommende vinter, for jeg får simpelthen ikke råd til at fylde piller på fyret. Måske er vi i yderste tilfælde nødt til at flytte, men økonomisk set er det heller ikke en mulighed, vi har, siger Niels Jensen.

Forhandler sælger ud

Når kunderne ikke længere har råd til at betale for træpiller, rammer det også de virksomheder, som sælger dem.

Morten Nielsen, indehaver af Træpillebanditten, fortæller til TV 2, at hans virksomhed lige nu modtager mange opkald dagligt fra danskere med spørgsmål til priser.

- Men priserne stiger dagligt, så det er svært at give kunderne en fast pris, siger han.

Sidste år kostede en palle med 900 kilo træpiller 1700 kroner – i dag koster den samme palle omkring 5300 kroner.

Fordi mange kunder ikke længere har råd til at købe træpillerne, er det blevet svært at komme af med dem, og mange paller står fortsat usolgt hos virksomheden.

- Vi sælger ud af lageret nu og køber ikke hjem, før vi har en ordre på det. For markedet er så usikkert nu, at vi ikke tør investere vores penge i det, siger Morten Nielsen.

Kalder fordeling af varmehjælp for svineri

Mange danskere skriver til TV 2 og på sociale medier, at de føler sig uretfærdigt behandlet, fordi de er udeladt den varmecheck, som blev udbetalt til godt 400.000 danskere i august.

Det gælder for eksempel dem, der bruger træpiller som varmekilde, fordi priserne på træpiller også er steget eksplosivt ligesom gas og el.

Partierne bag aftalen om varmechecken har tidligere forklaret, at boligejere med træpiller som varmekilde er udeladt fra aftalen, fordi priserne på varmepiller ikke var steget lige så meget som eksempelvis gas, da aftalen blev indgået i foråret.

Venstre og Det Konservative Folkeparti vil nu have den uafhængige Rigsrevision til at se på udbetalingen af varmechecks. De mener ikke, at det er nok, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet selv går ind og undersøger, hvad der er gået galt, når borgere, der egentlig har krav på varmechecken, ikke har fået den.

Omvendt findes der talrige eksempler på borgere, der uberettiget har fået udbetalt de skattefri 6000 kroner uden krav om at betale dem tilbage til den danske stat.

- Jeg synes, at det er noget svineri, at man ikke har undersøgt, hvem der egentlig har brug for de her penge, i stedet for bare at sende dem ud til folk, der har gasfyr eller fjernvarme, siger Niels Jensen til TV 2.

FAKTA: Hvem kan få varmecheck?

Varmechecken på 6000 kroner blev 10. august 2022 automatisk udbetalt til over 400.000 danskere.

For at være berettiget må din husstands samlede indkomst i 2020 ikke have været over 650.000 kroner efter arbejdsmarkedsbidrag.

Derudover skal boligen per 1. januar 2022 være registreret i BBR med en af disse tre varmekilder:

  • Naturgas
  • Fjernvarme med høj gas- og/eller elandel
  • Elektricitet med et elforbrug på over 1500 kilowatttimer i december 2021

Hvad kunne du ønske dig, at politikerne gjorde for at hjælpe folk i din situation?

- Jeg kunne godt tænke mig at modtage en varmecheck på lige fod med dem, der varmer med for eksempel gasfyr. Prisstigningen er jo lige så voldsom, siger Niels Jensen.

- Jeg synes, at det er vanvittigt, at man sender en check ud til for eksempel direktøren med gasfyr fremfor at se på den enkelte husstands behov. Jeg er på sygedagpenge og kan ikke engang varme mit hus op med de her priser. Hvorfor er vores situation ikke en check værd, når direktøren, som måske sagtens kan klare prisstigningerne, modtager en varmecheck?