Tidligere Spies-chef forsvarer Simon Spies: - Der var ingen, som tvang dem til noget som helst

Selv når Carl Bjerredahl tog på rejser med Simon Spies, skulle der unge kvinder med, siger han og afviser, at han selv har haft sex med dem.

Siden DR's dokumentarserie 'Simon Spies og morgenbolledamerne' rullede over skærmene, har den nu afdøde rejsekonge Simon Spies været under heftig kritik for sit misbrug af unge piger helt ned til 15-årsalderen.

Men en person har valgt at forsvare ham i offentligheden.

Hun leverede skønheden, og han leverede pengene

Carl Bjerredahl, tidligere informationschef hos Spies og mangeårig ven til Simon Spies

Det er tidligere informationschef hos Spies, Carl Bjerredahl, som også var mangeårig ven med Simon Spies:

- Jeg kendte en mand, som var utrolig spændende at snakke med og som vidste mange ting. Vi havde utrolig gode tider sammen. At han havde den svaghed for de her piger, var ikke noget, som vi talte om, siger han i et interview i 'Go' aften Live' mandag.

Betalt for sex og tæsk

I DR-dokumentaren står tidligere ansatte fra rejsebureauet Spies frem og fortæller om, hvordan unge, kvindelige medarbejdere, som typisk var mellem 15 til 18 år, blev betalt for seksuelle ydelser af den daværende direktør og stifter, Simon Spies.

Desuden tilbød han dem også betaling for at udøve vold mod dem. Der kunne, ifølge dokumentaren, være tale om et beløb mellem 10.000 og 35.000 kroner, hvis han fik lov til at give pigerne tæsk eller brække deres arm.

De unge kvinder – som blev kaldt morgenbolledamer – havde også andre opgaver som at vaske Spies-direktørens hår, tørre ham på ryggen eller spille tennis med ham.

Men nægtede de unge piger at have sex med rejsekongen, risikerede de at blive afskediget eller frosset ude.

Afviser sex med unge kvinder

Men ifølge Carl Bjerredahl blev de unge kvinder ikke tvunget til noget af Simon Spies. Faktisk syntes de, at "det hele var fint".

- Jeg mener, at det var frivilligt. Der var ingen, som tvang dem til noget som helst. Hvis de var utilfredse, kunne de bare gå. Han var en ældre herre, og hun var en ung, smuk pige, så hun leverede skønheden, og han leverede pengene, siger han.

Var du selv en del af alt det her?

- Ja, det var jeg, fordi jeg var Simons ven, og jeg var i Rungsted meget i weekenderne. Vi rejste sammen, og der var også piger med der. Da jeg var meget ung dengang, så kendte jeg pigerne vældig godt, fordi jeg nok nærmere var til at snakke med end Simon.

Havde du sex med dem?

- Nej.

Simon Spies er ikke den eneste

I interviewet med 'Go' aften Live' understreger Carl Bjerredahl flere gange, at hændelserne skete for næsten 40 år siden.

Og dengang vidste hele Skandinavien, ifølge den tidligere informationschef, at Simon Spies havde en svaghed for unge kvinder, men ingen reagerede på det.

- De var en del af Simon Spies’ liv, og det vidste jeg godt dengang, jeg søgte ind i koncernen tilbage i 1971. Det vidste hele Danmark. At det nogle gange gik over gevind, det vidste jeg selvfølgelig ikke, lyder det fra Carl Bjerredahl.

Det var lige meget, om de var unge og kom fra små kår. Han eksperimenterede med alle sammen

Sussie Sheikh, tidligere privatsekretær hos Spies

Tager du afstand fra det?

- Ja, bestemt. Det gør jeg. Jeg tager afstand – jeg, personligt.

Hvorfor tog du ikke afstand fra det dengang?

- Det gjorde jeg også, men jeg kunne kun sige, at jeg ikke forstod hans smag. Så sagde han: "Jeg forstår heller ikke din smag".

Ifølge Carl Bjerredahl er det ikke usædvanligt, at ældre, magtfulde mænd foretrækker unge piger, men "ingen gik så åbent med det, som Simon gjorde".

- Han var ikke psykolog for ingenting

Først og fremmest var Simon Spies en person, som eksperimenterede med mennesker.

Det mener forhenværende privatsekretær hos Spies, Sussie Sheikh, som også medvirker i 'Go' aften Live' mandag. Ligesom daværende direktørlærling, Lise Lotte Breeden, nægter hun at forsvare Spies-stifteren.

- Det var lige meget, om de var unge og kom fra små kår. Han eksperimenterede med alle sammen. Han har eksperimenteret med mig og med Charlotte, og det har han også med Carl, siger Sussie Sheikh.

Og det nikker Carl Bjerredahl genkendende til.

- Det er fuldstændig rigtigt. Sådan var han jo. Han var ikke psykolog for ingenting, fortæller han om sin afdøde ven, som udover at være rejsekonge også var uddannet psykolog.