Samfund

Esbjerg Havn skal udbygges for at være NATO-knudepunkt

Udvidelsen af havnen betyder, at Danmarks sikkerhedspolitiske rolle er under forandring, fortæller ekspert.

Danmark skal kunne modtage markant flere NATO-styrker og materiel, og derfor skal Esbjerg Havn udvides.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet.

Her skriver de, at udbyggelsen skyldes krigen i Ukraine, der stiller "nye krav til Danmark som værtsnationsland".

- Esbjerg Havn bliver med de beslutninger, der nu bliver truffet, et nyt sikkerhedspolitisk knudepunkt. Vi forbedrer NATO's og allierede styrkers adgang til Esbjerg Havn, således at de kan blive fordelt rundt i Europa, siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) ifølge Ritzau.

Mandag underskriver ministeren derfor en koordineringsaftale med en række partnere om at udbygge Esbjerg Havn.

Det sker samme dag, som 44 amerikanske militærhelikoptere ankommer med fragtskib fra USA til havnen.

En ny sikkerhedspolitisk rolle

Udvidelsen af Esbjerg Havn betyder, at Danmarks sikkerhedspolitiske rolle er under forandring.

Det fortæller Lars Bangert Struwe, Generalsekretær i Atlantsammenslutningen:

- Vi er ved at blive det, man kalder en host nation. Det betyder, at vi ikke direkte er en frontlinjestat, men hvis NATO's nordøstligste flanke skal forstærkes, er Danmark blevet til det punkt, hvor man sender forstærkningerne ind, og så bliver de sendt videre.

Her bliver Esbjerg Havn og nogle af de danske lufthavne helt afgørende, lyder det.

Samtidig har udvidelsen også en mere symbolsk værdi for NATO.

- En af de centrale ting i NATO er afskrækkelse, så vi kan vise over for en mulig fjende, at vi er klar. Og med noget så lavpraktisk som at vi har en havn, der faktisk kan modtage forstærkninger, sender vi et vigtigt signal, siger Lars Bangert Struwe og tilføjer:

- Det her er ikke, at Danmark indkøber 400 nye fly, men det er et budskab om, at vi er klar til at hjælpe.

Amerikansk interesse

Der blev allerede vist interesse for Esbjerg Havn som et militært knudepunkt tilbage i maj, hvor forsvarsministeren besøgte havnen for at undersøge mulighederne.

Det var USA, der først udtrykte deres interesse for at bruge havnen som knudepunkt, når NATO-styrker i fremtiden skal landsætte tropper og maskinel på europæisk jord.

Det skyldes havnens størrelse, beliggenhed og infrastruktur, der er et godt udgangspunkt for at sende allierede styrker til Østersøområdet og Baltikum.

Amerikanerne har tidligere benyttet Esbjerg Havn, blandt andet i forbindelse med øvelser. Også militært materiel og styrker er blevet sendt via den vestjyske by.

I april ankom eksempelvis 300 amerikanske militærkøretøjer til havnen.

Forsvarsministeren har tidligere udtrykt håb og forventning om, at forbedringerne af Esbjerg Havn kan stå klar ved udgangen af 2023.

Mandag klokken 13.00 holder Morten Bødskov et pressemøde om den nye aftale. Udover forsvarsministeren deltager blandt andet miljøminister Lea Wermelin (S).

De 44 militærhelikoptere, der mandag ankommer til den vestjyske by skal i første omgang til Esbjerg Lufthavn. Herfra skal de videre til flere europæiske lande, hvor de skal afløse amerikanske enheder.