Samfund

Direktør undrer sig: Hvorfor har mine beboere fået varmecheck?

Regeringen undersøger nu muligheden for en frivillig tilbagebetalingsordning.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at direktør Michael Hansen mente, at beboerne ikke var berettiget til varmechecken. Dette kan dog ikke dokumenteres. Han undrer sig dog stadig over, at de kan have ret til den, når de ikke betaler egen varmeregning.

Endnu et kapitel er nu blevet tilføjet til historien om de mærkværdige udbetalinger af varmechecken.

En lang række beboere på Den Sociale Udviklingsfonds botilbud har nemlig fået udbetalt de 6000 kroner, som regeringen og dens støttepartier blev enige om at give til danskere med høje varmeregninger. Det skriver Ekstra Bladet lørdag.

Pengene er over alle bjerge

Michael Hansen, direktør i den Sociale Udviklingsfond

I alt har omtrent 100 ud af botilbuddenes 600 beboere fået varmechecken, vurderer direktør Michael Hansen over for TV 2.

Han undrer sig over, at beboerne er berettigede til pengene, da de ikke har egne varmeudgifter.

- Jeg er overrasket over, at varmechecken bliver uddelt så tilfældigt, tilføjer han.

Bostedet, der har afdelinger på tværs af landet, opdagede onsdag udbetalingerne, da nogle af beboerne spurgte ind til, hvorfor de havde 6000 kroner ekstra på kontoen.

Hvornår er man berettiget til varmecheck?

  • Når ens husstand er opvarmet af et gasfyr.
  • Når ens husstand ligger i et fjernvarmeområde med en gasandel over 65 procent, eller hvis man har en kombination af gas og varmepumper, der giver samme prisstigninger.
  • Når ens husstand har el-radiatorer eller varmepumper som primær varmekilde, og man oplever en tilsvarende prisstigning.

Undersøger frivillig tilbagebetaling

Michael Hansen kalder udbetalingerne et ”mysterium” og siger, at Den Sociale Udviklingsfond ikke kan se noget mønster i, hvem der har modtaget varmechecken.

Beboerne på stedet lider af massive psykiske lidelser, og mange af dem døjer også med misbrug, fortæller direktøren.

Han tilføjer, at de fleste af pengene højst sandsynligt allerede er brugt på ting som tøj, gæld, spil på nettet og hash.

- Pengene er over alle bjerge. Hvis man – som dem – lever på et eksistensminimum, så er det juleaften at få udbetalt 6000 kroner ekstra, siger Michael Hansen og tilføjer:

- Det kan man ikke klandre dem for. Det ville være forfærdeligt, hvis de skulle betale pengene tilbage.

I et skriftligt svar til Ekstra Bladet siger klima-, energi, og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at han lige nu undersøger muligheden for en frivillig tilbagebetaling.

Derudover tilføjer ministeren, at ”der kan være fejl i de datakilder, man bruger”, når man udbetaler varmechecken automatisk, og at partierne bag aftalen kendte den risiko, inden aftalen blev indgået.

Langt fra første fejlagtige udbetaling

TV 2 forsøger at få et uddybende interview med Dan Jørgensen om hele situationen, der omgiver de mange besynderlige udbetalinger af varmechecks.

I alt er der denne måned udbetalt 6000 skattefrie kroner til mere end 400.000 modtagere, hvilket beløber sig til omtrent 2,4 milliarder kroner.

Bostedsbeboerne er ikke de første, der har fået penge på kontoen, der ikke var tiltænkt dem.

Tidligere har DR omtalt problemet med borgere uden en gasregning, der har fået støtte til de stigende gaspriser.

Her på TV 2 har vi i tillæg beskrevet, hvordan flere borgere med ret til varmechecken ikke har fået den udbetalt.

En del af forklaringen skal findes i, at udbetalingerne er sket med hjælp fra BBR-registret.

Af den årsag kommer fejlene heller ikke bag på lektor ved juridisk institut på Syddansk Universitet Jøren Ullits.

Hvad er BBR-registret?

I Bygnings- og Boligregistret (BBR) er oplysninger om alle bygninger og boliger i Danmark. Der er mange oplysninger om hver enkelt bygning, for eksempel hvor de ligger, hvad de bruges til, deres størrelse og alder.

Oplysningerne i BBR anvendes til mange formål i både staten, kommunerne og i private virksomheder. Store pengestrømme er afhængige af BBR-oplysningerne. I det offentlige gælder det eksempelvis ejendomsskat og bloktilskud til boligstøtte.

Oplysningerne er normalt korrekte, men du skal som ejer altid være opmærksom på, at BBR-meddelelsen er opdateret.

Hvis du finder uoverensstemmelser mellem din bygnings registrering i BBR og de faktiske forhold, kan du rette de fleste oplysninger selv via selvbetjeningsløsningen.

Kilde: BBR.dk

Ifølge ham er det nemlig en kendt sag, at kvaliteten på oplysningerne i BBR ikke er ”alt for gode”.

Det siger han i denne artikel, som handler om en villavej lidt uden for Horsens, der afslører, hvordan udbetalingerne af varmechecken er ramt af problemer.