Forskere finder ny metode til at nedbryde giftige PFAS-stoffer
Danske eksperter roser nyt videnskabeligt studie, men påpeger samtidig, at det ikke løser problemerne med forurening i Danmark.
Forskere har muligvis fundet frem til et gennembrud i kampen mod de giftige PFAS-stoffer.
De svært nedbrydelige kemikalier kan nemlig med en ny teknik opløses langt nemmere og billigere end tidligere.
Det viser et videnskabeligt studie i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Science.
PFAS-stoffer går også under navnet "evighedskemikalier" på grund af deres store modstandsdygtighed over for de fleste biologiske og kemiske nedbrydningsprocesser.
Men studiet, ledet af forskeren Brittany Trang, har fundet frem til et svagt punkt i de miljøskadelige stoffer.
Falder fra hinanden
Studiet identificerede en ny mekanisme til at nedbryde PFAS-stofferne ved brug af det kendte kemikalie natriumhydroxid, som er en stærk base, der også bruges i husholdningsprodukter som sæbe.
Processen fik så at sige PFAS-stofferne til at falde fra hinanden og efterlod kun et harmløst produkt.
Resultaterne viste også, at en stor gruppe af PFAS-stoffer kan nedbrydes ved relativt lave temperaturer på 80 til 120 grader celsius.
Tidligere har det krævet langt højere temperaturer på op imod 400 grader for at opløse de giftige stoffer.
Løser ikke alle problemer
Forskerne bag studiet mener, at løsningen kan være et effektivt middel i bestræbelserne på at komme de meget skadelige kemikalier til livs.
Men før jublen bryder løs, er der dog visse forbehold, som man bør tage.
Det påpeger to danske eksperter, som begge fastslår, at udfordringerne med PFAS-stofferne ikke er løst med forskernes nye fund.
Kristoffer Almdal er professor i polymerer på Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Han peger på, at den nye metode til at opløse kemikalierne er nemmere end de tidligere kendte.
- Men hvis du vil løse problemet med selve forureningerne, hjælper det ikke rigtigt, siger han til Videnskab.dk.
Det videnskabelige studie kommer ikke med svar på, hvordan kemikalierne i praksis kan fjernes fra naturen, så deres forurening i fremtiden kan undgås.
En vigtig brik
Professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø – Institut for Vand og Miljøteknolog mener heller ikke, at studiet uden videre kan løse problemerne med hensyn til PFAS-stoffernes forurening.
Koncentrationen af de sundhedsskadelige kemikalier i det videnskabelige studie er nemlig langt fra de mængder, som vurderes som sundhedsfarlige.
- Derfor hjælper den nye metode ikke meget i forhold til eksempelvis ved strandene eller ved drikkevandet, siger Hans-Jørgen Albrechtsen til Videnskab.dk.
Professoren mener, at det nye fund kan være relevant, når der er tale om PFAS-stoffer i høje koncentrationer – eksempelvis ved kemikaliedepoter.
De to eksperter er dog enige om, at det videnskabelige studie er vigtigt.
Al forskning, som kan være en del af løsningen til at opklare problemerne med de giftige PFAS-stoffer, er relevant, lyder det.
Hormonforstyrrende stoffer
PFAS-stofferne findes en lang række steder i det danske samfund.
De fluorholdige, miljøskadelige kemikalier har været brugt herhjemme siden begyndelsen af 1950'erne i produkter som eksempelvis fødevareemballage, brandslukningsskum, regntøj, maling samt make-up.
PFAS-stoffernes store modstandsdygtighed over for vand og olie gør dem yderst anvendelige – ikke mindst på stegepanders overflader.
Stofferne kan ophobe sig i blodet samt organerne, og de mistænkes for at være hormonforstyrrende og forbundet med alvorlige sygdomme som blandt andet kræft.